Dodik ponovo ponizio Narodnu skupštinu i Srpsku

Odgovor je jasan: Dodik je obećao svojim partnerima iz FBiH da se taj zakon neće primjenjivati i tako ponovo ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske i samu Republiku Srpsku. 

Republika Srpska 29.07.2023 | 10:38
Dodik ponovo ponizio Narodnu skupštinu i Srpsku

Na sastanku sa svojim partnerima iz „trojke“ i HDZ, Dodik je rekao da će Republika Srpska imenovati sudije u Ustavni sud BiH. Кoja je logika da s jedne strane imamo zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske, a s druge strane se najavljuje izbor sudija u taj Ustavni sud? Odgovor je jasan: obećao je svojim partnerima iz FBiH da se taj zakon neće primjenjivati i tako ponovo ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske i samu Republiku Srpsku. 

Rekao je ovo Igor Crnadak, šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, podsjećajući da je još 28. juna rekao da je taj zakon još jedna u nizu prevara SNSD i da je još tada najavio konferenciju za medije za 28. avgust. 

- I tada ćemo samo konstatovati da SNSD još uvijek učestvuje u radu institucija BiH, da zapošljavaju, kupuju zgrade, itd., a da Ustavni sud BiH radi, da strane sudije tamo i dalje sjede, donose odluke i da se ništa nije promijenilo – rekao je Crnadak, te dodao da iza čitave fasade napete političke atmosfere stoji zapravo kupovina kumove zgrade. 

Crnadak je naveo da ni SNSD, ni stranke iz FBiH nemaju želju da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH. 

- Što se tiče PDP, što prije odu, to bolje. Dobro bi bilo da se politički dogovor o odlasku stranih sudija postigne što ranije. Da je SNSD istinski htio da odu, to bi postavili kao uslov za formiranje Savjeta ministara. Oni su već bili u vlasti i nigdje im se nije žurilo. Da su tražili od „trojke“ da strane sudije odu, garantujem da bi i oni i HDZ na to pristali. Ali SNSD to tada nije tražio, nego su se pitanja stranih sudija sjetili kada im je zatrebalo za novu izmišljenu krizu – rekao je Crnadak. 

Istakao je da on lično ne može više podržavati veto srpskog člana Predsjedništva BiH, jer se stiče utisak da se Željka Cvijanović i njen koalicioni partner Denis Bećirović dogovaraju o preglasavanju kada to zatreba. 

- Možemo je shvatiti ozbiljno samo ako napusti tu koaliciju i onda dođe u NSRS i zatraži podršku, jer su Republika Srpska i naši interesi ugroženi. Svakako bih podržao i veto i nju kao izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH. Ne bi bilo prvi put, ni čudo da neko napusti vlast zbog nefunkcionisanja koalicije. Ja sam lično podnio ostavku na mjesto zamjenika ministra odbrane kada smo odlučili da izađemo iz vlasti – podsjetio je Crnadak. 

Istakao je da u demokratskim uslovima kojima treba da težimo zaista postoji mogućnost da se, kada se vaša politika ne provodi, nemate mogućnost da djelujete, a formalno ste vlast, povučete i tražite nova rješenja. 

- Ne nagovaramo mi SNSD da napusti vlast. Ali, govoreći o preglasavanju u Predsjedništvu BiH, može i postojati logika da to radi Željko Кomšić, koji nije dio vladajuće većine. Ali ako gospođu Cvijanović preglasava koalicioni partner Denis Bećirović, onda je to kraj koalicije. Sve dok misli da mlati sa NSRS kao do sada, da glume krize, opasnosti i preglasavanja, pa da ona ispada neki veliki srpski borac, ja to ne mogu podržavati – rekao je Crnadak. 

Кomentarišući susret Dodika sa Zoranom Milanovićem na Hvaru, Crnadak je rekao da je dominantna slika kako sjede u nekom restoranu, jedu škampe, smiju se i izvrgavaju ruglu sve u Republici Srpskoj, posebno porodice žrtava zločinačke 3. HVO brigade, koju je Milanović odlikovao u Derventi. 

- Jadno i otužno. Podsjećam da je PDP, nakon odlikovanja te zločinačke brigade u Derventi,  predložio da se donese odluka o prestanku komunikacije sa Zoranom Milanovićem, ali SNSD je bio protiv. Sada vidimo i zašto. Zbog svega što nam je Dodik priredio sa Milanovićem, dokazanim srbomrscem, mnogima u Republici Srpskoj je ostao jedan ružan oosjećaj – zaključio je Crnadak. 

(BN) Foto: Arhivva

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Slobodan

29.07.2023 10:46

Glasao sam za Jelenu i duboko se razocarao, i ovaj je pretjerao, ne znam vise za koga glasati najbolje i ne izlaziti.

ODGOVORITE
Name

Re Slobodan

29.07.2023 11:33

Sledeci put probaj glasati za Vukana. Najgora je varijanta ne glasati, jer tako dodik pokrade izbore. A ako neces ni za Vukana, izadji i ponisti svoj listic sa velikim X preko listica!

Name

Re Slobodan

29.07.2023 12:14

Savjet Slobodane..glasaj za onog ko najmanje upotrebljava riječ Srbin,srpski,srpska,srpsko..ako imata takvih . Patriotizam je najsigurnije utočište hulja .

Name

R

29.07.2023 12:23

Za Dodika naravno

Name

VRS

29.07.2023 13:16

Ko glasa za dodiga i njegovu sektu, taj je apsolutno protiv RS i Srbskog naroda u BiH!!! Ako on moze ubjediti, pravog patriotu, koji je krvario za RS, onda taj treba posjetiti psihologa pod hitno, jer mu je sifra veca od burline!!! Da nije lazan, Ameri bi ga davno smjenili!!! Samo se sjetite smjene Kraisnika(i mnogi drugi) predsjednika NSRS… kakava je njegova odgovornost bilo za bila sta?? Nikakva!!! Bio je iskren, iiiiii normalno su ga smjenili, oni koji su ovog kabadahiju postavili za premijera RS , sa 2(dva) poslanika u NSRS 😂😂😂 pa to je tagedija!!!

Name

Realnost

29.07.2023 10:59

Sve je to gdin. Crnadak sjajno konstatovao, hirurški precizno, i sta dalje, kako to promijeniti? Ne vidim da su pokrenuli neku inicijativu, pokusali neku blokadu, pozvali narod da iskaže neki vid građanske neposlušnosti... Jbg... Dosta price, uradite nesto pa makar bilo unaprijed osudjeno na neuspjeh, onda bar znamo da se nista ne moze priomjeniti i prihvatimo ovakav nakaradan sistem vrijednosti kao konstantu. Ko hoce prihvati, uclani se u SNSD-e i pokusa poboljsati svoj zivot na taj nacin, kroz sudjelovanje u sistemu vlasti, a ko nece ide u EU i to je to, ovako vise ništa nema smisla.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 12:23

Jest pa da izgube plate

Name

Gogi

29.07.2023 11:02

Eto Igore, vidis kako treba raditi. Mile vec godinama pobjedjuje na izborima, a ti godinama u opoziciji. Promjeni nesto u pristupu ili ces do kraja politicke karijere ostati u opoziciji.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 12:05

Mislis godinama krade izbore. Pitaj samo Djukine slepce.

Name

Jadna

29.07.2023 12:22

Je drzava koju vodi Milokrad Dodi(g),, zejedno sa Milanovicem najveci srbomrzci toliko su nas opljackali, ponizili da se nemoze opisati i jos nam se smiju u lice

Name

Re za Re

29.07.2023 17:56

Zašto vam je problem priznati da vas narod ne želi i da zbog toga gubite, i zašto vam je problem da priznate da lažete kada pričate o pokradenim izborima jer ste nesposobni da pobijedite legalnim putem! Priznajte to narodu i možda nekad pobijedite!

Name

Re za re re

29.07.2023 22:14

Ti mora da si jedan od oni slepaca ili si magare.

Name

Lepi pare

29.07.2023 11:30

Mlati pare

ODGOVORITE
Name

anna

29.07.2023 11:30

Pa sto idete u tu skupstinu, koju dodik uvjek ponizava? Sta cete tamo? Bojkojtujte, kad vec narod na ulice ne mozete da izvedete? Pricate ko papagaji, kao da narod nije toga svjestan sta on radi. Mi znamo sta on radi, ali ne znamo sta vi radite i, zbog cega platu primate?

ODGOVORITE
Name

A kad te pozovu

29.07.2023 11:59

Na ulicu tebi mrsko. Cuti i uzivaj.

Name

Re a ako te pozovu

29.07.2023 15:27

Da zivim tamo izasla bih sigurno na ulicu! Mi vani smo krivi sto saljemo novac familiji tamo, pa od toga zivite I od onih 50 maraka koje dobijete od dodika pred izbore. Ukrade vas narodni novac i kupi vas za bjednih 50 maraka! Eto toliko vrjedite!

Name

Mik

29.07.2023 13:02

Ništa novo na ovim prostorima, nekad su mjenjali vjeru radi interesa, a danas političku partiju...

ODGOVORITE
Name

Drito

29.07.2023 13:03

Mene zanima zasto je Ustavni sud opasan za gradjane? Svi vi hocete da razvlastite Ustavni sud, SIPU i druge drzavne institucije BiH koje treba da se bave visokom korupcijom. Zato ste gori od vlasti jer je podrzavate u tome, a te strane sudije su posteniji od nasih politickih sudija i to zna cijela Bosna i Hercegovina

ODGOVORITE
Name

re Drito

29.07.2023 18:38

Zato sto cesto Ustavni sud donosi politicke odluke umjesto da se bavi pravom i pravdom.Za mene je vaznije pitanje zasto Bosnjaci ne podrze odlazak stranih sudija?

Name

Drito

30.07.2023 11:46

Politicke odluke donose domace sudije, a ne strane. Zato i jeste borba da se razvali Ustavni sud i postave politicke sudije koje ce ucjenjivati drzavu. Strane sudije postuju Ustav BiH, a domaci izdajnici stite politicku korupciju. Nisu strane sudine kupovale sebi diplime po Sirokom, Prijedoru, Cazinu, Travniku, Brckom i slicnim nadrifakultetima

Name

Re Slobodan

29.07.2023 13:11

Glasaj za svoj narod ako razumes.Svi ostali samo gledaju da nestanemo

ODGOVORITE
Name

Stoposto

29.07.2023 13:32

PDP, totalno izgubljena politika, sami sebe izbacili iz vlasti na državnom nivou

ODGOVORITE
Name

Semso Bonaparta

29.07.2023 16:23

Nije on ponizio skupstinu. Poniizio je on vas iz opozicije I napravio ovce od vas koji ste glasali za njegove zakljucke.

ODGOVORITE
Name

Vita

29.07.2023 18:54

Željka je polusrpski član predsjedništva. Što se to svi prave blesavi, zna se da joj je mati Hrvatica. A to znači da je u predsjedništvu jedan Bošnjak, jedan i po Hrvat i pola Srbina! Crni Milorade!

ODGOVORITE
Name

Gadafi

30.07.2023 15:31

Dobro je to sve "skopčao" Crnadak! Pa da javnosti, to brže bolje saopšti. Ali najveća je sramota za poslanike u NSRS iz SDS i PDP koji neće da ustanu i zaštite Vukanovića i Vučinića od divljanja Stevandića. Oni udobno sjede i ćute na svo ono bahato ponašanje nesretnog Stevandića. Čini mi se da, nakon dugog posmatranja opozicije tj. SDS i PDP pokazuju veću netrpeljivost prema Vukanoviću nego prema ovoj vladajućoj koaliciji!

ODGOVORITE