Србија - Српска: Проширити сарадњу у намјенској области

Министар одбране Србије Милош Вучевића је изјавио је оводом предстојеће заједничке сједнице влада Србије и Републике Српске да сваковрсни развој односа Србије и Српске одлучујуће доприноси унапређењу релација Србије са БиХ у цјелини, као и да је увјерен да Србија и Српска могу проширити сарадњу у области намјенске индустрије.

Република Српска 28.07.2023 | 10:38
Србија - Српска: Проширити сарадњу у намјенској области

- У временима великих изазова која су свакако пред нама, веома је важно да сви на Балкану збијемо редове и заједнички потражимо одговоре на питања која нас једнако оптерећују, било да је у питању безбједност, економија или било која друга сфера друштвеног живота - истакао је Вучевић.

Вучевић је оцијенио да је сасвим природно да у том контексту Београд и Бањалука најближе сарађују, али да ти братски односи никада нису били нити ће бити усмјерени против било кога другога.

- Штавише, убјеђен сам у то да сваковрсни развој односа Србије и Српске одлучујуће доприноси унапређењу релација Србије са БиХ у цијелини, а најбољи примјер за то, па ако хоћете и парадигму наших амбиција представља изградња кружног ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, који ће двије престонице повезивати преко Бијељине и Вишеграда - додао је он.

Очекивања од сједнице двије владе Србије и Републике Српске, у погледу ресора одбране, рекао је Вучевић, јесу значајна, уважавајући наравно дјелокруг надлежности Републике Српске.

Вучевић сматра да постоји добра билатерална основа за сарадњу у области одбране између Србије и БиХ на пољу војно-војне и војнообразовне кооперације, те да што се Србије тиче постоји спремност и жеља за значајним унапређењем сарадње на тим пољима.

Илустрације ради, он је навео да је Министарство одбране Србије радо изашло у сусрет молби Министарства одбране у Савјету министара за повећањем броја полазника на Командно-штабном усавршавању при Војсци Србије за школску 2023/2024. годину.

Вучевић, који је и потпредсједник Владе Србије, навео је у писаном одговору за Срну да су за припаднике Министарства одбране у Савјету министара отворене позиције на нивоу Генералштабног усавршавања, као и на највишем нивоу, Високим студијама безбједности и одбране.

Такође, доао је Вучевић, на основу уговора о школовању закљученог са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, на Универзитету одбране се школују и кадети Полицијске академије Републике Српске.

- Увјерен сам у то да Република Србија и Република Српска могу проширити сарадњу у области наменске индустрије. Предузећа као што су "Космос" из Бањалуке, "Орао" из Бијељине, "Зрак" из Теслића, те "Фабрика мотора специјалне намјене" са Пала, могу обављати значајне ремонтне и друге послове у кооперацији са компанијама из групације Одбрамбене индустрије Србије, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту - истакао је Вучевић.

Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије требало би да буде одржана у петак, 4. августа, у Бањалуци.

(Тањуг) Фото: АЈБ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

лала

28.07.2023 10:53

Промаши ниво власти за разговоре о војсци, оружју и обрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти-то

28.07.2023 11:15

Цело зар ти је мало две функције,како те не секира сто други немају хлеба и да ти неко верује.

Name

Србољуб

28.07.2023 10:59

Министар одбране + потпредсједник владе? Није изгледа довољно једно радно мјесто? Све ми је ово познато, само не знам одакле. Дајте му јос једно директорско мјесто, па да се цовјек обезбиједи за старост,а друге, и способне ко сљиви. Битно је размисљање, ја, ја, и само ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.07.2023 11:05

Да ли ви уопсте знате ста сада има од вз космос Н И С Т А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.07.2023 11:28

Енергетику су нам опухали сад прелазе на оно сто је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде бре болан

28.07.2023 11:35

А шта се до сада чекало..??!! У Федерацији се расцвјетала намјенска индустрија, расте и буја, и нека је тако, а у РС-ој све затравили. Ако није до сада било сарадње 'на том плану' неће је бидне ни од сада, то су само шупље и празне бомбице, популистичке мантре, превара, лаж и обмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф

28.07.2023 11:41

Вишеград и аутопут, то су вам праве, кључне теме. Страшне гужве су на прилазима и излазним правцима около Вишеграда, на све четир' стране свијета, или света, свеједно. По 20 аута и нешто мање камиона и аутобуса, туда знају проћи дневно. Тракторе не рачунају. Па ти види шта ћеш и како ћеш, како стићи до гласовитог, славом овјенчаног Добруна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

28.07.2023 11:42

Хоће ли Миле нешто испросити од Србије, зна ли се ишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

28.07.2023 11:49

Лопове ни Дрина не раздваја и да нема нити једног моста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

28.07.2023 12:38

Имају ноћне скеле. Заборављене нису, нити ће бити.

Name

Душан

28.07.2023 14:12

Заборавили сте да о произвдњу оружја одлучује НАТО по Дејтонском споразумНи један метак се не може произвести без сагласности НАТО. и државних органа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоро као Свајцарска

28.07.2023 14:55

Србија од своје сиротиње одвоји мало за нас, толико да не покрепамо од глади. Кад вас цовјек слуса помисло би да смо Свајцарска. Погани лоповска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарска је

28.07.2023 23:54

Ситомадна земља а порески рај рикнуо.