Srbija - Srpska: Proširiti saradnju u namjenskoj oblasti

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučevića je izjavio je ovodom predstojeće zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske da svakovrsni razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u cjelini, kao i da je uvjeren da Srbija i Srpska mogu proširiti saradnju u oblasti namjenske industrije.

Republika Srpska 28.07.2023 | 10:38
Srbija - Srpska: Proširiti saradnju u namjenskoj oblasti

- U vremenima velikih izazova koja su svakako pred nama, veoma je važno da svi na Balkanu zbijemo redove i zajednički potražimo odgovore na pitanja koja nas jednako opterećuju, bilo da je u pitanju bezbjednost, ekonomija ili bilo koja druga sfera društvenog života - istakao je Vučević.

Vučević je ocijenio da je sasvim prirodno da u tom kontekstu Beograd i Banjaluka najbliže sarađuju, ali da ti bratski odnosi nikada nisu bili niti će biti usmjereni protiv bilo koga drugoga.

- Štaviše, ubjeđen sam u to da svakovrsni razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u cijelini, a najbolji primjer za to, pa ako hoćete i paradigmu naših ambicija predstavlja izgradnja kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, koji će dvije prestonice povezivati preko Bijeljine i Višegrada - dodao je on.

Očekivanja od sjednice dvije vlade Srbije i Republike Srpske, u pogledu resora odbrane, rekao je Vučević, jesu značajna, uvažavajući naravno djelokrug nadležnosti Republike Srpske.

Vučević smatra da postoji dobra bilateralna osnova za saradnju u oblasti odbrane između Srbije i BiH na polju vojno-vojne i vojnoobrazovne kooperacije, te da što se Srbije tiče postoji spremnost i želja za značajnim unapređenjem saradnje na tim poljima.

Ilustracije radi, on je naveo da je Ministarstvo odbrane Srbije rado izašlo u susret molbi Ministarstva odbrane u Savjetu ministara za povećanjem broja polaznika na Komandno-štabnom usavršavanju pri Vojsci Srbije za školsku 2023/2024. godinu.

Vučević, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, naveo je u pisanom odgovoru za Srnu da su za pripadnike Ministarstva odbrane u Savjetu ministara otvorene pozicije na nivou Generalštabnog usavršavanja, kao i na najvišem nivou, Visokim studijama bezbjednosti i odbrane.

Takođe, doao je Vučević, na osnovu ugovora o školovanju zaključenog sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Univerzitetu odbrane se školuju i kadeti Policijske akademije Republike Srpske.

- Uvjeren sam u to da Republika Srbija i Republika Srpska mogu proširiti saradnju u oblasti namenske industrije. Preduzeća kao što su "Kosmos" iz Banjaluke, "Orao" iz Bijeljine, "Zrak" iz Teslića, te "Fabrika motora specijalne namjene" sa Pala, mogu obavljati značajne remontne i druge poslove u kooperaciji sa kompanijama iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu - istakao je Vučević.

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije trebalo bi da bude održana u petak, 4. avgusta, u Banjaluci.

(Tanjug) Foto: AJB

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

lala

28.07.2023 10:53

Promaši nivo vlasti za razgovore o vojsci, oružju i obrani.

ODGOVORITE
Name

ti-to

28.07.2023 11:15

Celo zar ti je malo dve funkcije,kako te ne sekira sto drugi nemaju hleba i da ti neko veruje.

Name

Srboljub

28.07.2023 10:59

Ministar odbrane + potpredsjednik vlade? Nije izgleda dovoljno jedno radno mjesto? Sve mi je ovo poznato, samo ne znam odakle. Dajte mu jos jedno direktorsko mjesto, pa da se covjek obezbijedi za starost,a druge, i sposobne ko sljivi. Bitno je razmisljanje, ja, ja, i samo ja.

ODGOVORITE
Name

Istina

28.07.2023 11:05

Da li vi uopste znate sta sada ima od vz kosmos N I S T A

ODGOVORITE
Name

Ja

28.07.2023 11:28

Energetiku su nam opuhali sad prelaze na ono sto je ostalo.

ODGOVORITE
Name

Ajde bre bolan

28.07.2023 11:35

A šta se do sada čekalo..??!! U Federaciji se rascvjetala namjenska industrija, raste i buja, i neka je tako, a u RS-oj sve zatravili. Ako nije do sada bilo saradnje 'na tom planu' neće je bidne ni od sada, to su samo šuplje i prazne bombice, populističke mantre, prevara, laž i obmana.

ODGOVORITE
Name

Demagogija i blef

28.07.2023 11:41

Višegrad i autoput, to su vam prave, ključne teme. Strašne gužve su na prilazima i izlaznim pravcima okolo Višegrada, na sve četir' strane svijeta, ili sveta, svejedno. Po 20 auta i nešto manje kamiona i autobusa, tuda znaju proći dnevno. Traktore ne računaju. Pa ti vidi šta ćeš i kako ćeš, kako stići do glasovitog, slavom ovjenčanog Dobruna.

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

28.07.2023 11:42

Hoće li Mile nešto isprositi od Srbije, zna li se išta?

ODGOVORITE
Name

Drina

28.07.2023 11:49

Lopove ni Drina ne razdvaja i da nema niti jednog mosta.

ODGOVORITE
Name

Empirija

28.07.2023 12:38

Imaju noćne skele. Zaboravljene nisu, niti će biti.

Name

Dušan

28.07.2023 14:12

Zaboravili ste da o proizvdnju oružja odlučuje NATO po Dejtonskom sporazumNi jedan metak se ne može proizvesti bez saglasnosti NATO. i državnih organa.

ODGOVORITE
Name

Skoro kao Svajcarska

28.07.2023 14:55

Srbija od svoje sirotinje odvoji malo za nas, toliko da ne pokrepamo od gladi. Kad vas covjek slusa pomislo bi da smo Svajcarska. Pogani lopovska!

ODGOVORITE
Name

Svajcarska je

28.07.2023 23:54

Sitomadna zemlja a poreski raj riknuo.