Цимеша: Изложба - Једна слика, једна паметна табла

“Једна слика, једна паметна табла” назив је изложбене поставке академског сликара Наталије Цимеше која је отворена у Галерији Центра за културу “Семберија”. Изложба је продајног карактера, а сав новац одлази за опремање учионица дигиталним уређајима.

Република Српска 28.07.2023 | 10:20
Цимеша: Изложба - Једна слика, једна паметна табла

Циљ изложбе “Једна слика, једна паметна табла” је лични и колективни допринос повећању квалитета школског образовања, нарочито за дјецу са потешкоћама у развоју, чије би школовање било значајно олакшано, уз помоћ визуелног начина комункације и памћења, а које омогућава
управо интерактивно средство, попут паметне табле.

Аутор изложбе Наталија Цимеша каже да свако платно кошта 4.000 марака, што је довољно новца за набавку дигиталних уређаја.

“Једна слика једна паметна табла, ко учествује, изабере једну слику, а новац се уплаћује на рачун Центра за културу “Семберија”, потом се скупе средства и онда идемо у акцију куповине табли и расподјеле”, каже академски сликар Наталија Цимеша.

Она додаје да по њеним информацијама у Ош “Вук Караџић” налазе се двије учионице, са четири одјељења, док је у Јањи једно одјељење, тако да су, отприлике, потребне три табле.

Двије слике су већ резервисане, за једно Цимешино дјело заинтересован је градоначелник Бијељине, док друга слика требала би да оде у кабинет предсједника РС, а што је за аутора добар знак да је поставка изазвала позитивну реакцију и шире јавности.

“Обавеза је свих нас да покушамо да вратимо нешто у заједницу у којој живимо. Ријеч је о племенитој идеји која је наишла на добру реакцију у друштву”, тврди Цимеша.

Овом изложбом бијељинска Галерија добила је прилику да буде мјесто промовисања друштвено-ангажоване умјетности која може својом идејом да продрма наше друштво и пробуди га из стања хибернације, у којем се, чињеница је, већ дуже вријеме налази.

“Мислим да је ово одлична прилика и добар пут којим би требали и остали умјетници да слиједе, односно, у смислу да се више активирамо у заједници, јер ће ова умјетничка акција олакшати наставни процес, са посебним акцентом на дјецу са потешкоћама у развоју”, истиче Павле Голијан,
кустос Галерије у Центру за културу “Семберија” и додаје да је одушевљен за које кратко вријеме је организована изложбена поставка са мисијом да се набаве паметне табле.

У Галерији Центра за културу “Семберија” изложено је 15 осликаних дјела Наталије Цимеше, ријеч је о два циклуса слика - “Људи на трапезу”, и “Корида”.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирослав

28.07.2023 16:24

Са оваквим ценама слике, уметнос није доступна обицном и нормалном свету? Осим тога уметница је локалног знацаја, без неке велике и струцне критике, по доступним податцима. Скроман број излозби, самосталних и групних. Врло цести се код нас претерује са ценама уметнина. Бар у уво време су доступни податци, о ценама уметнина, по целом свету. Ова цена по којој уметница нуди своја дела, је благо рецено претеравање. Ако је у питању хуманитарна акција, сто су изостављени многи други уметници, сто би своја дела дали, по примерним ценама? Бас ме занимају резултати продаје. Уметнину по овако високој цени, теско мозе купити, уцитељ и професор, лекар и фармацеут, филозоф и историцар уметности, а радника да ни не споменем. То могу они новокомповани, јара господа, "бизнисмени", криминалци и дилери. Београд је на дохват руке, па кога занимају уметнине, нека погледа цене.Имају велику понуду и уметнина по примерним ценама, врхунских уметника. Ниста лицно против уметнице, али мислим да су цене непристојно превелике.

ОДГОВОРИТЕ