Cimeša: Izložba - Jedna slika, jedna pametna tabla

“Jedna slika, jedna pametna tabla” naziv je izložbene postavke akademskog slikara Natalije Cimeše koja je otvorena u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”. Izložba je prodajnog karaktera, a sav novac odlazi za opremanje učionica digitalnim uređajima.

Republika Srpska 28.07.2023 | 10:20
Cimeša: Izložba - Jedna slika, jedna pametna tabla

Cilj izložbe “Jedna slika, jedna pametna tabla” je lični i kolektivni doprinos povećanju kvaliteta školskog obrazovanja, naročito za djecu sa poteškoćama u razvoju, čije bi školovanje bilo značajno olakšano, uz pomoć vizuelnog načina komunkacije i pamćenja, a koje omogućava
upravo interaktivno sredstvo, poput pametne table.

Autor izložbe Natalija Cimeša kaže da svako platno košta 4.000 maraka, što je dovoljno novca za nabavku digitalnih uređaja.

“Jedna slika jedna pametna tabla, ko učestvuje, izabere jednu sliku, a novac se uplaćuje na račun Centra za kulturu “Semberija”, potom se skupe sredstva i onda idemo u akciju kupovine tabli i raspodjele”, kaže akademski slikar Natalija Cimeša.

Ona dodaje da po njenim informacijama u Oš “Vuk Karadžić” nalaze se dvije učionice, sa četiri odjeljenja, dok je u Janji jedno odjeljenje, tako da su, otprilike, potrebne tri table.

Dvije slike su već rezervisane, za jedno Cimešino djelo zainteresovan je gradonačelnik Bijeljine, dok druga slika trebala bi da ode u kabinet predsjednika RS, a što je za autora dobar znak da je postavka izazvala pozitivnu reakciju i šire javnosti.

“Obaveza je svih nas da pokušamo da vratimo nešto u zajednicu u kojoj živimo. Riječ je o plemenitoj ideji koja je naišla na dobru reakciju u društvu”, tvrdi Cimeša.

Ovom izložbom bijeljinska Galerija dobila je priliku da bude mjesto promovisanja društveno-angažovane umjetnosti koja može svojom idejom da prodrma naše društvo i probudi ga iz stanja hibernacije, u kojem se, činjenica je, već duže vrijeme nalazi.

“Mislim da je ovo odlična prilika i dobar put kojim bi trebali i ostali umjetnici da slijede, odnosno, u smislu da se više aktiviramo u zajednici, jer će ova umjetnička akcija olakšati nastavni proces, sa posebnim akcentom na djecu sa poteškoćama u razvoju”, ističe Pavle Golijan,
kustos Galerije u Centru za kulturu “Semberija” i dodaje da je oduševljen za koje kratko vrijeme je organizovana izložbena postavka sa misijom da se nabave pametne table.

U Galeriji Centra za kulturu “Semberija” izloženo je 15 oslikanih djela Natalije Cimeše, riječ je o dva ciklusa slika - “LJudi na trapezu”, i “Korida”.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miroslav

28.07.2023 16:24

Sa ovakvim cenama slike, umetnos nije dostupna obicnom i normalnom svetu? Osim toga umetnica je lokalnog znacaja, bez neke velike i strucne kritike, po dostupnim podatcima. Skroman broj izlozbi, samostalnih i grupnih. Vrlo cesti se kod nas preteruje sa cenama umetnina. Bar u uvo vreme su dostupni podatci, o cenama umetnina, po celom svetu. Ova cena po kojoj umetnica nudi svoja dela, je blago receno preteravanje. Ako je u pitanju humanitarna akcija, sto su izostavljeni mnogi drugi umetnici, sto bi svoja dela dali, po primernim cenama? Bas me zanimaju rezultati prodaje. Umetninu po ovako visokoj ceni, tesko moze kupiti, ucitelj i profesor, lekar i farmaceut, filozof i istoricar umetnosti, a radnika da ni ne spomenem. To mogu oni novokompovani, jara gospoda, "biznismeni", kriminalci i dileri. Beograd je na dohvat ruke, pa koga zanimaju umetnine, neka pogleda cene.Imaju veliku ponudu i umetnina po primernim cenama, vrhunskih umetnika. Nista licno protiv umetnice, ali mislim da su cene nepristojno prevelike.

ODGOVORITE