Шта се крије иза свађе политичара у БиХ око имовине?

Чим је 19, априла ове године стигла заједничка изјава коју су потписали чланови Предсједништва БиХ и предсједници парламентарних политичких странака из Сарајева, да је државна имовина фундаментални елемент са којом нема и не смије бити политичке трговине, у Републици Српској настала је,чини се, још једна криза али су стигле и бројне реакције политичара из Српске. Најгласнији је био Милорад Додик.

Република Српска 27.07.2023 | 19:41
Шта се крије иза свађе политичара у БиХ око имовине?

Још једно заоштравање политичких односа у Босни и Херцеговини и најава унутрашње кризе и још једна пријетња сецесијом. Чини се, ово је криза без покрића, али са заоштравањем односа. Састанци са коалиционим партнерима, пријетње о раздруживањима са Федерацијом БиХ, најаве референдума о отцјепљењу Републике Српске. Све се то чуло од Милорада Додика под изговором да штити имовину Српске.

„Питање имовине неће разматрати на нивоу Представничког дома Парламентарне скупштине како се то сугерише јер би то значило да се прихвати да је титулар имовине ниво БиХ а то он није“, рекао је Милорад Додик у априлу ове године.

И онда све креће по опробаном рецепту. Посебна сједница Парламента, потписивање изјаве о заједничком ставу Српске о имовини, а онда и одлука скупштине о повлачењу судија уставног суда БиХ из Републике Српске и блокада рада у заједничким институцијама.

Да би се овакви потези спријечили, једно од рјешења је, сматрају стручњаци, да се јасно назначи шта је власништво ентитета, а шта локалних заједница док државна имовина треба да буде само оно што је потребно за њено функционисање.

„Законом о одбрани коју су потписали сви политичари и РС и ФБиХ је дефинисано да перспективна војна имовина је џавна јер су оружане снаге на нивоу БиХ, а неперспективна војна имовина треба се распоредити по локалним заједницама. Искориштавати појам државну имовину у политичке сврхе је незахвално свака крајност је банализација односа у БиХ“, сматра проф др Млађен Мандић, професору уставног права.

Одредбе Устава БиХ су јасне и кажу да имовина припада у надлежности енитета, а свако друго тумачење је правна импровизација и злоупотреба, истиче професор Петар Кунић и објашњава шта то у суштини значи.

„У искључивим надлежностима државе нема нигдје имовине не спомиње се ни имовина код надлежности ентиета али члан 3 А говори да она припада ентитетима то је тзв. пресумпција надлежности у корист ентитета односно сва преостала надлежност која није наведена под искључивом надлежношћу државе припада ентитетима. Мислим да концентрација пажње треба бити на устав и уставне одредбе а не пријетити неким независношћу РС или распадом БиХ итд“, истиче Петар Кунић, доктор правних наука.

Уставни суд БиХ и високи представник у БиХ поништили су или суспендовали законе о непокретној имовини, који су усвојени у Српској и нагласили да се питање државне имовине може законски регулисати само на нивоу БиХ, а не ентитета. У све се сад умијешала и међународна заједница, а то значи да једна особа више сама не може одлучивати.

„Заиста незахвално је прогнозирати до које мјере ће дозволити међународни фактор да затеже у тој ситуацији и да за себе остварује неки бенефит.

Видјели смо да су понудили неко рјешење соломонско да ће бити имовина на БиХ, а да ће се локалним заједницама дати на кориштење што нису пристали јер нема у томе РС“, истиче Младен Бубоњић, политиколог.

На Додикове најаве о отцјепљењу стигла су упозорења из америчке амбасаде уз поруку да је кренуо опасним путем. Међутим, то није спријечило да се настави са пријетећом реториком те аналитичари сматрају да су такве приче више за дневнополитичку употребу јер је питање имовине ријешено дејтонским споразумом.

„Ови политичари из РС причају једно политичари из ФБиХ причају друго то је тема која се сада актуелизовала и извукла и на крају ће се ријешити као све остале а правимо представу за народ замазујемо им очи док се неке друге ствари не рјешавају које би власт требала да ријеши“, сматра Велизар Антић, аналитичар.

Располагање државном имовином БиХ је забрањено законом који је 2005. наметнуо тадашњи високи представник у БиХ, Педи Ешдаун. Забрана важи до усвајања новог закона на нивоу БиХ, који би требао да утврди која имовина припада којем нивоу власти. Државни закон никада није усвојен, због непостојања политичког компромиса.

(БН) Фото: Фена

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ипе

27.07.2023 20:33

"Ајмо Јано кућу да продамо,да продамо Јано душо,само да играмо".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

28.07.2023 07:09

Милораде лазове, србе си слагао много пута и вец унистио. Бог ти судио.

Name

Милан

27.07.2023 21:21

А то је онај вајни Млађан Мандић који је потписао да се покрене апелација пред Уставним судом БиХ (а знало се да ће суд прегласавањем одлучити на штету Републике Српске) против одлуке Окружног суда у Бања Луци да се укњижи Велики жеп касарна у Републици Српској на БиХ! Окружни суд у Бања Луци одбио захтјев за укњижбу на БиХ, а он лола на то уложио апелацију! Машала! А шта мислите због чега је то урадио!? Па лола себи у договору са СДА тако обезбиједио још један мандат на мјесту Правобраниоца БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2023 21:47

Па нека је сви то раде за свој интерес

Name

реМилан

27.07.2023 22:35

Нема никаквог прегласавања на Уставном суду БиХ. Није то парламент или скупштина па да се надгласавају. Судије доносе одлуке на основу правних аргумената.

Name

Ре Милан

27.07.2023 23:03

Магарац један,тада сте били у коалицији са СДА.

Name

Саггитариус

28.07.2023 08:20

Па није баш тако лако и једноставно извући из буђета 100 милиона км. народног новца, и пребацити их у приватне ђепове! Треба прије тога, да би се цијели процес замаскирао, продуковати разно- разне кризе, на државном нивоу, створити фаму о тобожњој угрожености РС, и подићи међунационалне тензије, како би се пажња јавности скренула са пљаћке стољећа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блука

28.07.2023 08:41

Милорад и љепотице, Жељка и Вулићка. Фотка говори 1000 ријечи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.07.2023 08:57

Није водја ниста крив, у политици дозвољена лаз, а закон нефункционисе, па немора нузасто сносити одговорност