Сви чланови Владе Ц. Горе аутобусом отишли на сједницу

Одлука да сви чланови Владе јуче ујутру аутобусом отпутују на Биоградско језеро, са безбједносног аспекта изузетно је ризичан и непрофесионалан потез, преносе црногорски медији.

Регион 27.07.2023 | 16:34
Сви чланови Владе Ц. Горе аутобусом отишли на сједницу

Одлука да сви чланови црногорске Владе јуче ујутру аутобусом отпутују на Биоградско језеро на тематску сједницу о туризму са безбједносног аспекта изузетно је ризичан и неочекиван потез јер, према безбједносним приручницима, то нико у врху Управе полиције и Агенције за националну безбједност не би смио ни да помисли, а камоли да одобри такав пут, тврде саговорници "Вијести.ме".

Наиме, судећи према снимку који је постовао премијер Дритан Абазовић, у аутобусу су биле најмање три штићене личности - он, министар унутрашњих послова и министар војни Филип Аџић и вршилац дужности директора Управе полиције Никола Терзић.

Упућени у безбједносне протоколе казали су "Вијестима" да би, према полицијским правилима, свака штићена личност морала да користи само једно превозно средство током путовања и да у истом аутомобилу, аутобусу, авиону... баш због безбједносних ризика (могућих напада, саобраћајних незгода...) не би смјело да путује више њих.

Из Управе полиције нису одговорили на питања "Вијести" - да ли су у тој институцији направили безбједносну процјену прије него су најмање три штићене личности истим аутобусом кренуле на Биоградско језеро и да ли је та одлука са безбједносног аспекта ризична...

Незванични извори листа, међутим, тврде да се онај ко је у врху Управе полиције - Одсјеку за посебне намјене, сачинио процјену безбједносне ситуације и план обезбјеђења и спровођења, није држао безбједносних полицијских стандарда или је одлучио да ризикује.

"Осим тога, план да чланови Владе и штићене личности бораве у националном парку окружени прашумом, умногоме полицији и агентима контраобавјештајне заштите отежавају спровођење мјера физичког обезбјеђења - трасе кретања, објеката на траси и терена како би могли да имају потпуни увид у зони домета савременог оружја и експлозивних средстава, физичко обезбјеђење аутобуса, регулисање и контролу саобраћаја и обезбјеђење кретања возила под пратњом, против-диверзионе, превентивно-техничке и противпожарне мјере", рекао је један од извора.

Саговорници "Вијести" тврде да је онај ко је одобрио пут на тај начин директно изложио опасности штићене личности, као и особе у њиховој близини.

"Имајући у виду да мафија не бира средства, поготово тренутну безбједносну ситуацију, уколико би се неко одлучио да нападне аутобус, то би могао да уради са веће даљине (нпр. користећи ручне ракетне бацаче), а да не буде ни уочен с обзиром на терен и конфигурацију којом пролази ауто-пут", рекао је извор "Вијести".

Он тврди да у оваком случају ни бројно обезбјеђење, које је у пратњи штићених личности, нема никакву улогу, јер се већина вози истим аутобусом у којем су чланови Владе.

Да је траса којом путује аутобус тешко могла бити обезбијеђена, а да се задовоље сви безбједносни протоколи, говори и податак да Министарство унутрашњих послова нема исправне хеликоптере, па је тако извиђање терена из ваздуха и откривање потенцијалних опасности сасвим сигурно изостало.

Стручњаци за безбједност наводе и да је то што премијер и министар МУП-а, као штићене личности, сједе на челним мјестима у аутобусу, гдје могу бити лако уочљива мета за напад, још један у низу пропуста оних који су радили план путовања на Биоградско језеро.

Због безбједносних пријетњи АНБ и УП су у протеклој години чак два пута радили процјену безбједности првог човјека Владе, а недавно је Контраобавјештајна заштита АНБ-а поново почела да ради ревизију раније урађене процјене.

(Вијести.ме) Фото: гов.ме

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Пишта

27.07.2023 17:28

Ко це њих напасти. Ко це да дангуби око њих. Вриједе сви заједно 1долар99.. Црну Гору цијелу да неко данас нападне није вазна вијест до сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.07.2023 19:00

Зато наси вриједе висе,па и на кафу свако својом слузбеном мецком од по 100 000 евра најмање,плус два аута пратње

Name

И ови ,,наши,,

28.07.2023 06:15

Це аутобусом,ал кроз неких сто година

Name

Милиционар

27.07.2023 17:38

Јаких личности као и код нас, скуп битанги...😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.07.2023 17:43

Браво , има наде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А&Б

27.07.2023 17:51

А биједо јадна ста це им бит ко да неко зна ко се вози у аутобусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

27.07.2023 17:52

Глупирање ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опааа

27.07.2023 17:54

Је ли могуце да силазе на друмдки саобрацај градски превиз??????? Нади лртд свионима на кафуу а ксмоли на сједнице глодју будзет хијенеее кирумпиране квази политицари јос пратњаа тјелохранитељааа плејада ухљебаа окаценух исисавајуу будтет ! За гиниса! Паразити умретени на свим нувоима власти свд институцијее заробилии14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

27.07.2023 18:37

Како сведски премијер иде на посао бициклом па нема хампе.И треба бусом као сав нормалан свијет а не возати се хеликоптером или колима од 250000марака а народ на контејнерима и јавним кухињама🤬

Name

Саса

27.07.2023 18:14

Јао јао каква сензационална вијест. Ма сад ми је пуно лаксе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

27.07.2023 18:16

Која демагогија!! Нашим треба по један авион да полете и да се никад не врате!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

27.07.2023 18:16

Тако је и АВ кренуо па гдје оде тај бус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

27.07.2023 20:06

Отишли на службени пут у шупу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

27.07.2023 22:23

Пропало би све да им се несто деси

ОДГОВОРИТЕ