Воћари траже помоћ од Владе да санирају штету

- Због штете на воћу, коју је изазвало невријеме у посљедњих неколико дана у поткозарским селима, воћари су се састали са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, како би пронашли заједничко рјешење за санацију барем једног дијела штете. Произвођачи воћа тражили су да им се дио помоћи исплати у што краћем року. 

Република Српска 26.07.2023 | 07:33
Воћари траже помоћ од Владе да санирају штету

Посљедице олујног невремена, које је похарало дио Републике Српске у посљедњих неколико дана, несагледиве су и још увијек се санирају. Пољопривредни произвођачи али и остали грађани, у невјерици збрајају штету.

Нашли су се, како кажу, у безизлазној ситуацији, а олујно невријеме још увијек је пријетња да уништи и оно мало што је остало.

„Па за мене је штета 200 посто, не 100. свака процјена је бројање, овде би требало бити неких 50 тона по хектару, па нек је по пола марке 25.000 пута десет хектара 250.000 и плус оно све што смо радили и род за на годину је упитан“, истакао је  Михајло Дојчиновић воћар из Доњих Подградаца.

Поред изразито неповљне зиме, кишовитног прољећа, наглих тропских врућина, олујно невријеме праћено градом, било је најтежи ударац. Плодови мукотрпног рада и улагања уништени су.

„Воћка се сада бори да преживи и да остане и даље у животу, она се бори да сву ту енергију коју има концентрише тако да зацијели ране. Наравно неће. Систем елиминације у природи је тако подешен да све што се произведе хране у зеленом листу то може да дође, а овде практично нема здравог листа“, истиче стручњак из области воћарске производње Михајло Миливојац.

Тешка ситуација у којој су се нашли, приморала је ове пољопривредне произвођаче да траже помоћ од надлежног министарства. Од обећана четири милиона помоћи, воћари траже да им се што прије исплати бар пола, како би што прије могли санирати  посљедице и спријечити даље пропадаје воћа.

„Ми смо имали тако велике штете, за нас су то штете веће него сто посто, пошто смо изгубили засаде на великим површинама, то се ради о стотинама хектара и то је јако велика вриједност када дугорочно гледамо. Значли ми морамо сада упутити један захтјев министарству на који начин да се то нама помогне, не само за ову годину, ова година је прошла , значи ми ћемо добити онај дио средстава који на следује“, објашњава воћар  Драгоја Дојчиновић.

„Ми сад треба да изађемо са захтјевом да она средства, која су иначе у буџету за воћарство обезбијеђена, само да нам изађу у сусрет, да нам исплате то у кратком периоду, да не чекамо децембар, кад ће нам бити касно. Ми што можемо очекивати да профитирамо од производње, то јест да дођемо до неког динара, то је тек септембар идуће године“, каже воћар из Прњавора Драган Врховац.

.Из ресорног министарства су, како кажу, имали конструктиван састанак, предлажу воћарима да упуте захтјев у Владу, како би ова скромна помоћ коју траже воћари, могла да буде што прије расподијељена.

„Дали смо јасан закључак, Удружење воћара ће, како сам схватио, до сутра да преда њихов приједлог на који начин да им помогнемо у оквиру буџета који је намијењен за воћарску производњу ове године у аграрном буџету Републике Српске и ми ћемо, на основу њихових захтјева, да одлучимо на који начин и како ћео распоредити та средства“, став помоћника министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Горана Бурсаћа.

Један од захтјева воћара био је и да се прогласи стање елементарне непогоде, међутим, како су истакли тај захтјев биће упућен, а Влада ће одлучити. Након дивљања цијена и инфлације, појаве свињске куге,  суперћелијских олуја које уништавају све пред собом, право је питање каква нас то јесен очекује и колкило ће Влада бити спремна помоћи својим грађанима?

(БН) Фото: БН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ако ћемо право

26.07.2023 08:21

И кад добро роди они кукају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витаминка

26.07.2023 10:15

Ми откупљујемо све по реду Не питамо за квалитет

Name

Др. Црта

26.07.2023 22:37

На крају крајева има и синтетицких Витамина!

Name

СТАТИСТИЦАР

26.07.2023 08:23

ПОСТОЈЕ ИСИГУРАВАЈУЦЕ КУЦЕ,ВОЦАРИ КОЈИ ИМАЈУ ХЕКТАРЕ ВИЦЊАКА ,НЕМОГУ ОЦЕКИВАТИ ДА ДРЗАВА,ПРЕВЕДЕНО НАРИД ПЛАЦА ОСТЕТУ УСЛЕД НЕВРЕМЕНА.ГРАД ЈЕ НОРМАЛНА ПИЈАВА У ЉЕТНОМ ПЕРИОДУ ,НЕМОЗЕ СЕ ТРЕТИРАТИ КАО ЕКЕМЕНТАРНА,ВЕЦ ПРИРОДНА НЕПОГОДА.КО ЦЕ НАМИРИТИ СТЕТУ РАДНИКУ КОЈИ ОСТАНЕ БЕЗ ПОСЛА,И ЊЕМУ ЈЕ ТО ЕКЕМЕНТАРНА НЕПОГОДА.СВИ СЕ НАВИКЛИ НА БУДЗЕТ И КАД ВЈЕТАР ПИВАЉА УСЛОВЕ ТРАЗЕ ОСТЕТУ,ФИРМЕ КАД ПРОПАНУ ТРАЗЕ ОД ВЛАДЕ ОТПИС И РЕПРОГРАМ ДУГОВА,А СВИ ДОК ДОБРО ПОСЛУЈУ РАДИПАЈУ СЕ И ГЛЕДАЈУ КАКО ДА ПЛАТЕ СТО МАЊЕ ДОПРИНОСА И ПОРЕЗА.НЕМОРАТЕ ЗА ПИДСТИЦАЈ КОЈИ ДИБИЈЕТЕ ОДМАХ КУПИТИ ЛУКСУЗАН АУТО И СТАНОВЕ,УСТЕДИТЕ ПОДСТИЦАЈ И ПОКРИЈТЕ ТРОСКОВЕ КОЈЕ ИЗАЗОВЕ НЕВРИЈЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

26.07.2023 08:52

Управо тако.Постоје осигуравајуце куце с којима потписете уговор,и то је то.Али не,треба платити 2-3 хиљаде марака годисње осигурање,то је за вас бацање пара.А кад се деси овако несто,онда дај се натовари на дрзавни новац(који је дијелим и мој новац)...

Name

Драган

26.07.2023 10:14

20 000 км неисплацених плата ми је остао РАОП - ЕНЕРГОИНВЕСТ из Истоцног Новог Сарајева дузан имам пресуду стоји у привредном суду скупља прасину од 2013 !!!! И не само мени вец јос 20 радника . И ови сада хоце неку одстету какву за ста сто је град поломио јабуке па мајсторе идите на градјевину ако се јабука не исплати хоцете да вам неко посади обере прода а ви само да узмете паре е не мозе !!!

Name

Ре

26.07.2023 10:22

Свака ти златна ка у Његоша Боље се упиши на курс за куцање порука

Name

Неупуцени

26.07.2023 10:23

Иди у развијене дрзаве у европи, па види колико се улазе у пољопривреду!

Name

Улазе се

26.07.2023 11:45

да,ал им јабука кошта 50 евро центи а плате 2000-3000 евра.А овде домаћа јабука ил иста цијена ко из увоза ил још скупља а плата 400-500 евра.Треба укинути све подстицаје за пољопривреду,ко може нечим да се бави,нек се бави,а тих 70-100 милиона годишње улагати у хидроелектране и отплату рата кредита.И да те хидроелектране буду 49% у власништву становника Републике Српске,као дионицарско друштво,сваком становнику по колико већ акција.А не овако,неколико стотина воћара,сточара,мљекара и земљорадника узме тај новац а ми сви остали купујемо јефтиније из увоза.

Name

Неупуцени@за улазе се!

26.07.2023 17:24

Улагање у пољопривреду, знаци осигурање опстанка народа и дрзаве! Ста цете кад увоз недај бозе стане! Помрецемо од глади! јака пољопривреда знаци и јака економија! А по њој видимо и стање економије, ста цемо ако недај бозе задеси ситуација, као у Сри Ланки! Имас свој новац, ал неце нико да стобом послује ни увози, јер новац твој нема покрица! Поззз

Name

Драган

26.07.2023 09:02

Ко це радницима РАОПА из Истоцног Новог Сарајева исплатити неплацене лицне доходке за које имају добијене тузбе !!!! Од 2013 стоје тузбе у привредном суду КО ЦЕ ТО ИСПЛАТИТИ !!!!! ДУГУЈУ МИ 20 000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

26.07.2023 12:06

Е мој Драгане,ја видим да си огорцен,и то с правом.Да додам да тих 20.000 КМ није висе толико,вец бар 30.000,с обзиром на инфлацију.А ти врло добро знас ко је преузео РАОП и ко ти је остао дузан,знас и кога има у врху власти.Љигавац најобицнији...

Name

Бурле

26.07.2023 09:17

Мозете обновити само воцњаке од диктатора, за друге нема пара. Ако хоцете да идуце године буде дједове ракије у министарствима, у председниству и осталим и институцијама морате обновити воцњаке у Бакинцима. Противградну заститу одмах смијенити и процесуирати, нема везе сто нису смјели на његову Хрватску . У којем ми јаду и цемеру зивимо ФУЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко петровиц

26.07.2023 09:31

И ја тразим помоц Каквубило Јест да воцњак није мој негол Банке српске АЛ ГА ЈА БЕРЕМ Њиа ко шиша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

26.07.2023 10:34

Па неби да је Амерички буџет ово издржао .Свињска куга стоцари воцари поломљени поврце и воце све уништено ко це то исплатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.07.2023 10:49

Хоцу и ја свих 20 000 км од Енергоинвеста -раопа од 2013 цекам имам пресуду и ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2023 16:59

Нису ми уплаћени доприноси за пио,имам ресење за појединачну уплату да би остварио право за пензију,пореска управа и министарство финансија да уплате цца23000 км.

Name

Мица

26.07.2023 11:50

Истина је да стално кукају и неће да се осигурају.Пошто траже помоћ од рс треба да се одрекну у корист Милеронхила.Он је угрожен, син му не ради а вози најскупља кола и за КК ИГОКЕА.То је канта без дна.Све треба народ да плати, да се не би мучила породица ратног профитера Милеронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зокy

26.07.2023 16:41

Продајте то додику за дједоваце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

26.07.2023 21:53

Не разумијем зашто се не узме осигурање?

ОДГОВОРИТЕ