Voćari traže pomoć od Vlade da saniraju štetu

- Zbog štete na voću, koju je izazvalo nevrijeme u posljednjih nekoliko dana u potkozarskim selima, voćari su se sastali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kako bi pronašli zajedničko rješenje za sanaciju barem jednog dijela štete. Proizvođači voća tražili su da im se dio pomoći isplati u što kraćem roku. 

Republika Srpska 26.07.2023 | 07:33
Voćari traže pomoć od Vlade da saniraju štetu

Posljedice olujnog nevremena, koje je poharalo dio Republike Srpske u posljednjih nekoliko dana, nesagledive su i još uvijek se saniraju. Poljoprivredni proizvođači ali i ostali građani, u nevjerici zbrajaju štetu.

Našli su se, kako kažu, u bezizlaznoj situaciji, a olujno nevrijeme još uvijek je prijetnja da uništi i ono malo što je ostalo.

„Pa za mene je šteta 200 posto, ne 100. svaka procjena je brojanje, ovde bi trebalo biti nekih 50 tona po hektaru, pa nek je po pola marke 25.000 puta deset hektara 250.000 i plus ono sve što smo radili i rod za na godinu je upitan“, istakao je  Mihajlo Dojčinović voćar iz Donjih Podgradaca.

Pored izrazito nepovljne zime, kišovitnog proljeća, naglih tropskih vrućina, olujno nevrijeme praćeno gradom, bilo je najteži udarac. Plodovi mukotrpnog rada i ulaganja uništeni su.

„Voćka se sada bori da preživi i da ostane i dalje u životu, ona se bori da svu tu energiju koju ima koncentriše tako da zacijeli rane. Naravno neće. Sistem eliminacije u prirodi je tako podešen da sve što se proizvede hrane u zelenom listu to može da dođe, a ovde praktično nema zdravog lista“, ističe stručnjak iz oblasti voćarske proizvodnje Mihajlo Milivojac.

Teška situacija u kojoj su se našli, primorala je ove poljoprivredne proizvođače da traže pomoć od nadležnog ministarstva. Od obećana četiri miliona pomoći, voćari traže da im se što prije isplati bar pola, kako bi što prije mogli sanirati  posljedice i spriječiti dalje propadaje voća.

„Mi smo imali tako velike štete, za nas su to štete veće nego sto posto, pošto smo izgubili zasade na velikim površinama, to se radi o stotinama hektara i to je jako velika vrijednost kada dugoročno gledamo. Značli mi moramo sada uputiti jedan zahtjev ministarstvu na koji način da se to nama pomogne, ne samo za ovu godinu, ova godina je prošla , znači mi ćemo dobiti onaj dio sredstava koji na sleduje“, objašnjava voćar  Dragoja Dojčinović.

„Mi sad treba da izađemo sa zahtjevom da ona sredstva, koja su inače u budžetu za voćarstvo obezbijeđena, samo da nam izađu u susret, da nam isplate to u kratkom periodu, da ne čekamo decembar, kad će nam biti kasno. Mi što možemo očekivati da profitiramo od proizvodnje, to jest da dođemo do nekog dinara, to je tek septembar iduće godine“, kaže voćar iz Prnjavora Dragan Vrhovac.

.Iz resornog ministarstva su, kako kažu, imali konstruktivan sastanak, predlažu voćarima da upute zahtjev u Vladu, kako bi ova skromna pomoć koju traže voćari, mogla da bude što prije raspodijeljena.

„Dali smo jasan zaključak, Udruženje voćara će, kako sam shvatio, do sutra da preda njihov prijedlog na koji način da im pomognemo u okviru budžeta koji je namijenjen za voćarsku proizvodnju ove godine u agrarnom budžetu Republike Srpske i mi ćemo, na osnovu njihovih zahtjeva, da odlučimo na koji način i kako ćeo rasporediti ta sredstva“, stav pomoćnika ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Gorana Bursaća.

Jedan od zahtjeva voćara bio je i da se proglasi stanje elementarne nepogode, međutim, kako su istakli taj zahtjev biće upućen, a Vlada će odlučiti. Nakon divljanja cijena i inflacije, pojave svinjske kuge,  superćelijskih oluja koje uništavaju sve pred sobom, pravo je pitanje kakva nas to jesen očekuje i kolkilo će Vlada biti spremna pomoći svojim građanima?

(BN) Foto: BN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ako ćemo pravo

26.07.2023 08:21

I kad dobro rodi oni kukaju.

ODGOVORITE
Name

Vitaminka

26.07.2023 10:15

Mi otkupljujemo sve po redu Ne pitamo za kvalitet

Name

Dr. Crta

26.07.2023 22:37

Na kraju krajeva ima i sintetickih Vitamina!

Name

STATISTICAR

26.07.2023 08:23

POSTOJE ISIGURAVAJUCE KUCE,VOCARI KOJI IMAJU HEKTARE VICNJAKA ,NEMOGU OCEKIVATI DA DRZAVA,PREVEDENO NARID PLACA OSTETU USLED NEVREMENA.GRAD JE NORMALNA PIJAVA U LJETNOM PERIODU ,NEMOZE SE TRETIRATI KAO EKEMENTARNA,VEC PRIRODNA NEPOGODA.KO CE NAMIRITI STETU RADNIKU KOJI OSTANE BEZ POSLA,I NJEMU JE TO EKEMENTARNA NEPOGODA.SVI SE NAVIKLI NA BUDZET I KAD VJETAR PIVALJA USLOVE TRAZE OSTETU,FIRME KAD PROPANU TRAZE OD VLADE OTPIS I REPROGRAM DUGOVA,A SVI DOK DOBRO POSLUJU RADIPAJU SE I GLEDAJU KAKO DA PLATE STO MANJE DOPRINOSA I POREZA.NEMORATE ZA PIDSTICAJ KOJI DIBIJETE ODMAH KUPITI LUKSUZAN AUTO I STANOVE,USTEDITE PODSTICAJ I POKRIJTE TROSKOVE KOJE IZAZOVE NEVRIJEME.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

26.07.2023 08:52

Upravo tako.Postoje osiguravajuce kuce s kojima potpisete ugovor,i to je to.Ali ne,treba platiti 2-3 hiljade maraka godisnje osiguranje,to je za vas bacanje para.A kad se desi ovako nesto,onda daj se natovari na drzavni novac(koji je dijelim i moj novac)...

Name

Dragan

26.07.2023 10:14

20 000 km neisplacenih plata mi je ostao RAOP - ENERGOINVEST iz Istocnog Novog Sarajeva duzan imam presudu stoji u privrednom sudu skuplja prasinu od 2013 !!!! I ne samo meni vec jos 20 radnika . I ovi sada hoce neku odstetu kakvu za sta sto je grad polomio jabuke pa majstore idite na gradjevinu ako se jabuka ne isplati hocete da vam neko posadi obere proda a vi samo da uzmete pare e ne moze !!!

Name

Re

26.07.2023 10:22

Svaka ti zlatna ka u Njegoša Bolje se upiši na kurs za kucanje poruka

Name

Neupuceni

26.07.2023 10:23

Idi u razvijene drzave u evropi, pa vidi koliko se ulaze u poljoprivredu!

Name

Ulaze se

26.07.2023 11:45

da,al im jabuka košta 50 evro centi a plate 2000-3000 evra.A ovde domaća jabuka il ista cijena ko iz uvoza il još skuplja a plata 400-500 evra.Treba ukinuti sve podsticaje za poljoprivredu,ko može nečim da se bavi,nek se bavi,a tih 70-100 miliona godišnje ulagati u hidroelektrane i otplatu rata kredita.I da te hidroelektrane budu 49% u vlasništvu stanovnika Republike Srpske,kao dionicarsko društvo,svakom stanovniku po koliko već akcija.A ne ovako,nekoliko stotina voćara,stočara,mljekara i zemljoradnika uzme taj novac a mi svi ostali kupujemo jeftinije iz uvoza.

Name

Neupuceni@za ulaze se!

26.07.2023 17:24

Ulaganje u poljoprivredu, znaci osiguranje opstanka naroda i drzave! Sta cete kad uvoz nedaj boze stane! Pomrecemo od gladi! jaka poljoprivreda znaci i jaka ekonomija! A po njoj vidimo i stanje ekonomije, sta cemo ako nedaj boze zadesi situacija, kao u Sri Lanki! Imas svoj novac, al nece niko da stobom posluje ni uvozi, jer novac tvoj nema pokrica! Pozzz

Name

Dragan

26.07.2023 09:02

Ko ce radnicima RAOPA iz Istocnog Novog Sarajeva isplatiti neplacene licne dohodke za koje imaju dobijene tuzbe !!!! Od 2013 stoje tuzbe u privrednom sudu KO CE TO ISPLATITI !!!!! DUGUJU MI 20 000 KM

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

26.07.2023 12:06

E moj Dragane,ja vidim da si ogorcen,i to s pravom.Da dodam da tih 20.000 KM nije vise toliko,vec bar 30.000,s obzirom na inflaciju.A ti vrlo dobro znas ko je preuzeo RAOP i ko ti je ostao duzan,znas i koga ima u vrhu vlasti.Ljigavac najobicniji...

Name

Burle

26.07.2023 09:17

Mozete obnoviti samo vocnjake od diktatora, za druge nema para. Ako hocete da iduce godine bude djedove rakije u ministarstvima, u predsednistvu i ostalim i institucijama morate obnoviti vocnjake u Bakincima. Protivgradnu zastitu odmah smijeniti i procesuirati, nema veze sto nisu smjeli na njegovu Hrvatsku . U kojem mi jadu i cemeru zivimo FUJJJ

ODGOVORITE
Name

Mirko petrovic

26.07.2023 09:31

I ja trazim pomoc Kakvubilo Jest da vocnjak nije moj negol Banke srpske AL GA JA BEREM Njia ko šiša

ODGOVORITE
Name

Dejan

26.07.2023 10:34

Pa nebi da je Američki budžet ovo izdržao .Svinjska kuga stocari vocari polomljeni povrce i voce sve uništeno ko ce to isplatiti.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.07.2023 10:49

Hocu i ja svih 20 000 km od Energoinvesta -raopa od 2013 cekam imam presudu i nista

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2023 16:59

Nisu mi uplaćeni doprinosi za pio,imam resenje za pojedinačnu uplatu da bi ostvario pravo za penziju,poreska uprava i ministarstvo finansija da uplate cca23000 km.

Name

Mica

26.07.2023 11:50

Istina je da stalno kukaju i neće da se osiguraju.Pošto traže pomoć od rs treba da se odreknu u korist Mileronhila.On je ugrožen, sin mu ne radi a vozi najskuplja kola i za KK IGOKEA.To je kanta bez dna.Sve treba narod da plati, da se ne bi mučila porodica ratnog profitera Mileronhila.

ODGOVORITE
Name

Zoky

26.07.2023 16:41

Prodajte to dodiku za djedovace

ODGOVORITE
Name

Realista

26.07.2023 21:53

Ne razumijem zašto se ne uzme osiguranje?

ODGOVORITE