СНСД 25 година саботира изградњу споменика

"Позивам бањалучки СНСД да на јавну расправу о централном спомен обиљежју борцима Војске Републике Српске у Бањалуци вечерас позову страначке колеге бише градоначелнике Бањалуке и да народу објасне зашто за двије и по деценије власти СНСД у Бањалуци нису урадили ништа на изградњи централног спомен обиљежја", казао је Жељко Раљић, предсједник Градске организације СДС Бањалука, и истакао да је очигледно да бањалучки СНСД, сада када је коначно почела изградња централног спомен-обиљежја, покушава саботирати цијели пројекат.

Република Српска 25.07.2023 | 13:39
СНСД 25 година саботира изградњу споменика

"СНСД је у протекле двије и по деценије имао апсолутну власт у Бањалуци и на републичком нивоу, а Бањалука је била једина локална заједница у Српској која није имала спомен обиљежје борцима Војске РС. Умјесто да их због тога буде срамота, они сада чине све како би осујетили овај пројекат. Ово није и не може бити патриотско понашање, то што чине је гријех према људима који су животе дали за Српску“, рекао је Раљић.

Он наводи да су сви аргументи којима Владо Џајић, предсједник бањалучког СНСД, настоји оспорити изградњу споменика чисто политиканство и празна прича.

„Он покушава убједити јавност да ‘Крашов’ паркинг, преко пута Храма Христа Спаситеља, на коме се гради споменик није у центру града. Свако ко једном прошао Бањалуком зна да то није тачно“, каже Раљић.

Ђајића и остале душебрижнике он је упитао зашто се нису бунили када је СНСД - ова власт хтјела да прави централно спомен обиљежје борцима Војске РС непосредно уз џамију Ферхадију, која је од центра града удаљена најмање 800 метара.

"Није то једина локација коју је СНСД предлагао, па одустао. Сјетимо да су након негодовања бораца Војске РС да се уз џамију прави споменик погинулим саборцима, као ново мјесто за овај објекат предложили локацију такозване `Рупе` која је била у приватном власништву. Зашто се Џајић тада није бунио на удаљеност и имовинске односе", упитао је Раљић.

Поручује да чекање од двије и по деценије од завршетка рата за изградњу споменика људима који су за Српску положили животе ничим не може оправдати СНСД, поготово када се зна да за то вријеме новца није мањкало за друге мање битне пројекте.

"Подсјећам да је СДС у Бањалуци због бројних одгађана изградње и промјена локација за споменик одржавао протесте, али да то, као и негодовања бораца, нису утицали да СНСД за двије и по деценије власти учини било шта да се направи споменик“, нагласио је Раљић.

Не смије се заборавити и то, додаје он, да је СНСД од рата па на овамо пред сваке изборе обећавао изградњу споменика, а да то никада нису реализовали.

"Све то вријеме, као и сада, СНСД се грубо поигравао са патриотским осјећањима српског народа, а све што се дешавало око изградње централног спомен обиљежје од рата до сада је показало да СНСД на патриотизам гледа само као на средство за убирање политичких поена“, напомиње Раљић.

(БН) Фото: Уступљене фотографије

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Деутсцхланд

25.07.2023 14:07

Срби драги,мало сте глупи, ДОДИК је прво Хрват,из Томиславграда,мозе се све провјерити,друго дезертер у рату,знаци непријатељ,тако се дезертери третирају,ви га ове године доцекајте на Мањаци,збору коцицевом, испеците вола,цацу тако неби доцекали,то су Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.07.2023 14:47

Свака част на коментару...

Name

ре

25.07.2023 14:52

тако је

Name

Ненад

25.07.2023 16:22

Ма какав Хрват Додик,они га само користе за своје циљеве.Додик је Устаса и Партизан,а зна се онда против кога се боре.У Хрватској нема Устаса јер је Додик са Снсд-еом преузео и ту улого.

Name

Ре

25.07.2023 21:35

Шта сте ви борци радили 25 година. Ако СНСД није желио градити. Ћутали и гласали. Лицемјерни сте и кукавице, продане душе. Част изузетцима.

Name

Фуј

25.07.2023 14:08

Па имају савјести да су патриоте ресили би права и примсња бораца ,искрено ,након 30 год од рата то су лицемјери и фарисеји ,лажови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

25.07.2023 16:02

Споменика и будала никада доста.Вама ће бити боље да градите споменике зване пучке кухиње каква вам времена долазе да не скапавате од глади.

Name

Јоде

25.07.2023 14:17

Централни споменик треба да буде тамо гдје је колијевка Републике Српске значи у Источном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

25.07.2023 14:18

Не треба се обазирати на Ђајића. За ову глупост нема ни базичну подршку унутар стране, а о другом да не причамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

25.07.2023 14:34

Ко да направи споменик дезертер и тајкуни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.07.2023 14:53

Централни споменик и не треба уопште да буде у БЛ па ту скоро да и није било рата. Логично би било да тај централни споменик буде негдје у Ис Сарајеву или уопште ис. дио Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2023 15:30

Треба да буде у Бањалуци,јер су Крајишници и бањалучани ратовали на ратиштима широм Републике Српске и многи су у тој борби дали своје животе.Први Крајишки корпус био је највећи и најјачи корпус ВРС и дао је највећи допринос у рату.Најбоље и најјаче бригаде долазе из тог корпуса,као нпр. 16 крајишка бригада,1.оклопна бригада,2.оклопна бригада и др.Цијела Посавина и Семберија су ослободјене и одбрањене захваљујући Крајишницима и борцима из бањалучке регије.Поред тога,Бањалука је највећи град у РС и сједиште државних институција и нормално је да се у њој налази централно спомен обиљежје.

Name

А

25.07.2023 16:52

С те стране је ок, може, немам ја ништа против, мада за мене је централни споменик онај на Сокоцу "Мали Зејтинлук".

Name

Петар

25.07.2023 15:42

Политичари у Републици Српској, осим што вријеђа ју и понижавају живе борце сад пљују и по мртвима утркујући се да им праве споменик само ради скупљања политичких поена. Исту праксу је имао и по злу упамћени Тито и комунистичка партија исправљајући споменике врло често и лажним борцима само да би се сакриле многе истине. Предлажем овим идеолошким потомцима комуниста да је највећи споменик погинулим борцима да помогну пониженим и обесправљеним породицама погинулих бораца. Зар није лицемерно правити споменик неком јунаку чија породица нема кров над главом и довољно хране. Споменик борцима треба да буде даље од насељеног мјеста да се види колико ћемо их пута посјетити и запалити свијећу и колико их поштујемо. Није познато да се ико од политичара у Републици Српској и Бања Луци залагао да споменик " 12 Беба" не буде испод стабла од чијих се грана кад листају споменик и не види већ да буде на видном мјесту и далеко већи да вјечно пркоси сумраку западне цивилизације којој се данас наши политичари, ради интереса, додворавају. Треба изградити већи споменик на Дракулићу и све путеве кроз Бања Луку усмерити преко Дракулићу и још много таквих споменика који би вјечно подсјећали на сумрак цивилизација које и данас сакривају геноцидне намјере и жеље да нас униште само зато што смо Срби и православни. Тешко свима нама ако данас помоћ очекујемо од политичара који мртвима праве споменике, а не виде и не осјећају бол и патње живих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панто

25.07.2023 15:58

Хајде не галамите безвезе.Немате ви пара за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

25.07.2023 16:06

Морају саботирати кад нико од ових рата није видио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потрчко

25.07.2023 16:53

Склоните Рогица СНСД овог потрчка којије 20година предсједник највеће ГБО а ниста није урадио за борце само за себе уназад 4г.примаоје три плате отјерао све раднике из БОРСа ау јавност износи како се бори за незапослену дјецу погинули бораца а у БОРС примио радника који није из ни погинули пани инвалида КРИминалац прве категорије

Name

Сигурна

25.07.2023 16:27

Неце Додик споменик јер он није био у рату вец је цверцово и ето види се и данас како обмањује и лазе народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.07.2023 17:07

Додик пробио коридор са два шлепера пуна ронхила за Алине борце161

Name

Опозив

25.07.2023 17:51

Опозив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека се зна

25.07.2023 19:46

У Кнежеву је СНсд на централном споменику палим борцима умјесто имена ипезимена написано неки бројеви 10. 43. 13. 20. Израђен је прије пет година иникада није нико положио вијенац палим бројевима а питам начелника Горана Боројевица коме да упали свијећу родитељи дјеца унуци броју којеје измислио он предсједник ОБО кнежево

Name

Тоти

25.07.2023 21:44

Теско се борцима са вама таквима 30 година послије рата запоцну радови на изградњи споменика ,а онда се надје паметни доктор да то оспорава и мијења локацију.....катастрофа новинари писјетите паприковац и снимите оне зидине које зјапе празне ,видите колико су ту уградили народних пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

25.07.2023 23:57

Ма какав Ђајић он је Додиков а то су људи против бораца и РС-е. Они су ту смислили градити нешто друго па би да измјесте споменик или да га уопште не изграде како би се додворили и муслиманима а И међународној заједници. Зар већ до сад никоме није јасно да Додик ради за муслимане уз помоћ и договор странаца. Ко зна коме је Бања Луку обећао па му тај споменик у том дијелу РС и не одговара.

ОДГОВОРИТЕ