SNSD 25 godina sabotira izgradnju spomenika

"Pozivam banjalučki SNSD da na javnu raspravu o centralnom spomen obilježju borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci večeras pozovu stranačke kolege biše gradonačelnike Banjaluke i da narodu objasne zašto za dvije i po decenije vlasti SNSD u Banjaluci nisu uradili ništa na izgradnji centralnog spomen obilježja", kazao je Željko Raljić, predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka, i istakao da je očigledno da banjalučki SNSD, sada kada je konačno počela izgradnja centralnog spomen-obilježja, pokušava sabotirati cijeli projekat.

Republika Srpska 25.07.2023 | 13:39
SNSD 25 godina sabotira izgradnju spomenika

"SNSD je u protekle dvije i po decenije imao apsolutnu vlast u Banjaluci i na republičkom nivou, a Banjaluka je bila jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja nije imala spomen obilježje borcima Vojske RS. Umjesto da ih zbog toga bude sramota, oni sada čine sve kako bi osujetili ovaj projekat. Ovo nije i ne može biti patriotsko ponašanje, to što čine je grijeh prema ljudima koji su živote dali za Srpsku“, rekao je Raljić.

On navodi da su svi argumenti kojima Vlado Džajić, predsjednik banjalučkog SNSD, nastoji osporiti izgradnju spomenika čisto politikanstvo i prazna priča.

„On pokušava ubjediti javnost da ‘Krašov’ parking, preko puta Hrama Hrista Spasitelja, na kome se gradi spomenik nije u centru grada. Svako ko jednom prošao Banjalukom zna da to nije tačno“, kaže Raljić.

Đajića i ostale dušebrižnike on je upitao zašto se nisu bunili kada je SNSD - ova vlast htjela da pravi centralno spomen obilježje borcima Vojske RS neposredno uz džamiju Ferhadiju, koja je od centra grada udaljena najmanje 800 metara.

"Nije to jedina lokacija koju je SNSD predlagao, pa odustao. Sjetimo da su nakon negodovanja boraca Vojske RS da se uz džamiju pravi spomenik poginulim saborcima, kao novo mjesto za ovaj objekat predložili lokaciju takozvane `Rupe` koja je bila u privatnom vlasništvu. Zašto se Džajić tada nije bunio na udaljenost i imovinske odnose", upitao je Raljić.

Poručuje da čekanje od dvije i po decenije od završetka rata za izgradnju spomenika ljudima koji su za Srpsku položili živote ničim ne može opravdati SNSD, pogotovo kada se zna da za to vrijeme novca nije manjkalo za druge manje bitne projekte.

"Podsjećam da je SDS u Banjaluci zbog brojnih odgađana izgradnje i promjena lokacija za spomenik održavao proteste, ali da to, kao i negodovanja boraca, nisu uticali da SNSD za dvije i po decenije vlasti učini bilo šta da se napravi spomenik“, naglasio je Raljić.

Ne smije se zaboraviti i to, dodaje on, da je SNSD od rata pa na ovamo pred svake izbore obećavao izgradnju spomenika, a da to nikada nisu realizovali.

"Sve to vrijeme, kao i sada, SNSD se grubo poigravao sa patriotskim osjećanjima srpskog naroda, a sve što se dešavalo oko izgradnje centralnog spomen obilježje od rata do sada je pokazalo da SNSD na patriotizam gleda samo kao na sredstvo za ubiranje političkih poena“, napominje Raljić.

(BN) Foto: Ustupljene fotografije

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Deutschland

25.07.2023 14:07

Srbi dragi,malo ste glupi, DODIK je prvo Hrvat,iz Tomislavgrada,moze se sve provjeriti,drugo dezerter u ratu,znaci neprijatelj,tako se dezerteri tretiraju,vi ga ove godine docekajte na Manjaci,zboru kocicevom, ispecite vola,cacu tako nebi docekali,to su Srbi

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.07.2023 14:47

Svaka čast na komentaru...

Name

ре

25.07.2023 14:52

тако је

Name

Nenad

25.07.2023 16:22

Ma kakav Hrvat Dodik,oni ga samo koriste za svoje ciljeve.Dodik je Ustasa i Partizan,a zna se onda protiv koga se bore.U Hrvatskoj nema Ustasa jer je Dodik sa Snsd-eom preuzeo i tu ulogo.

Name

Re

25.07.2023 21:35

Šta ste vi borci radili 25 godina. Ako SNSD nije želio graditi. Ćutali i glasali. Licemjerni ste i kukavice, prodane duše. Čast izuzetcima.

Name

Fuj

25.07.2023 14:08

Pa imaju savjesti da su patriote resili bi prava i primsnja boraca ,iskreno ,nakon 30 god od rata to su licemjeri i fariseji ,lažovi.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

25.07.2023 16:02

Spomenika i budala nikada dosta.Vama će biti bolje da gradite spomenike zvane pučke kuhinje kakva vam vremena dolaze da ne skapavate od gladi.

Name

Jode

25.07.2023 14:17

Centralni spomenik treba da bude tamo gdje je kolijevka Republike Srpske znači u Istočnom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

25.07.2023 14:18

Не треба се обазирати на Ђајића. За ову глупост нема ни базичну подршку унутар стране, а о другом да не причамо.

ODGOVORITE
Name

16 krajiška

25.07.2023 14:34

Ko da napravi spomenik dezerter i tajkuni .

ODGOVORITE
Name

A

25.07.2023 14:53

Centralni spomenik i ne treba uopšte da bude u BL pa tu skoro da i nije bilo rata. Logično bi bilo da taj centralni spomenik bude negdje u Is Sarajevu ili uopšte is. dio Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2023 15:30

Treba da bude u Banjaluci,jer su Krajišnici i banjalučani ratovali na ratištima širom Republike Srpske i mnogi su u toj borbi dali svoje živote.Prvi Krajiški korpus bio je najveći i najjači korpus VRS i dao je najveći doprinos u ratu.Najbolje i najjače brigade dolaze iz tog korpusa,kao npr. 16 krajiška brigada,1.oklopna brigada,2.oklopna brigada i dr.Cijela Posavina i Semberija su oslobodjene i odbranjene zahvaljujući Krajišnicima i borcima iz banjalučke regije.Pored toga,Banjaluka je najveći grad u RS i sjedište državnih institucija i normalno je da se u njoj nalazi centralno spomen obilježje.

Name

A

25.07.2023 16:52

S te strane je ok, može, nemam ja ništa protiv, mada za mene je centralni spomenik onaj na Sokocu "Mali Zejtinluk".

Name

Petar

25.07.2023 15:42

Političari u Republici Srpskoj, osim što vrijeđa ju i ponižavaju žive borce sad pljuju i po mrtvima utrkujući se da im prave spomenik samo radi skupljanja političkih poena. Istu praksu je imao i po zlu upamćeni Tito i komunistička partija ispravljajući spomenike vrlo često i lažnim borcima samo da bi se sakrile mnoge istine. Predlažem ovim ideološkim potomcima komunista da je najveći spomenik poginulim borcima da pomognu poniženim i obespravljenim porodicama poginulih boraca. Zar nije licemerno praviti spomenik nekom junaku čija porodica nema krov nad glavom i dovoljno hrane. Spomenik borcima treba da bude dalje od naseljenog mjesta da se vidi koliko ćemo ih puta posjetiti i zapaliti svijeću i koliko ih poštujemo. Nije poznato da se iko od političara u Republici Srpskoj i Banja Luci zalagao da spomenik " 12 Beba" ne bude ispod stabla od čijih se grana kad listaju spomenik i ne vidi već da bude na vidnom mjestu i daleko veći da vječno prkosi sumraku zapadne civilizacije kojoj se danas naši političari, radi interesa, dodvoravaju. Treba izgraditi veći spomenik na Drakuliću i sve puteve kroz Banja Luku usmeriti preko Drakuliću i još mnogo takvih spomenika koji bi vječno podsjećali na sumrak civilizacija koje i danas sakrivaju genocidne namjere i želje da nas unište samo zato što smo Srbi i pravoslavni. Teško svima nama ako danas pomoć očekujemo od političara koji mrtvima prave spomenike, a ne vide i ne osjećaju bol i patnje živih.

ODGOVORITE
Name

Panto

25.07.2023 15:58

Hajde ne galamite bezveze.Nemate vi para za to

ODGOVORITE
Name

Otpor

25.07.2023 16:06

Moraju sabotirati kad niko od ovih rata nije vidio

ODGOVORITE
Name

Potrčko

25.07.2023 16:53

Sklonite Rogica SNSD ovog potrčka kojije 20godina predsjednik najveće GBO a nista nije uradio za borce samo za sebe unazad 4g.primaoje tri plate otjerao sve radnike iz BORSa au javnost iznosi kako se bori za nezaposlenu djecu poginuli boraca a u BORS primio radnika koji nije iz ni poginuli pani invalida KRIminalac prve kategorije

Name

Sigurna

25.07.2023 16:27

Nece Dodik spomenik jer on nije bio u ratu vec je cvercovo i eto vidi se i danas kako obmanjuje i laze narod..

ODGOVORITE
Name

Istina

25.07.2023 17:07

Dodik probio koridor sa dva šlepera puna ronhila za Aline borce161

Name

Opoziv

25.07.2023 17:51

Opoziv

ODGOVORITE
Name

Neka se zna

25.07.2023 19:46

U Kneževu je SNsd na centralnom spomeniku palim borcima umjesto imena ipezimena napisano neki brojevi 10. 43. 13. 20. Izrađen je prije pet godina inikada nije niko položio vijenac palim brojevima a pitam načelnika Gorana Borojevica kome da upali svijeću roditelji djeca unuci broju kojeje izmislio on predsjednik OBO kneževo

Name

Toti

25.07.2023 21:44

Tesko se borcima sa vama takvima 30 godina poslije rata zapocnu radovi na izgradnji spomenika ,a onda se nadje pametni doktor da to osporava i mijenja lokaciju.....katastrofa novinari pisjetite paprikovac i snimite one zidine koje zjape prazne ,vidite koliko su tu ugradili narodnih para..

ODGOVORITE
Name

Realan

25.07.2023 23:57

Ma kakav Đajić on je Dodikov a to su ljudi protiv boraca i RS-e. Oni su tu smislili graditi nešto drugo pa bi da izmjeste spomenik ili da ga uopšte ne izgrade kako bi se dodvorili i muslimanima a I međunarodnoj zajednici. Zar već do sad nikome nije jasno da Dodik radi za muslimane uz pomoć i dogovor stranaca. Ko zna kome je Banja Luku obećao pa mu taj spomenik u tom dijelu RS i ne odgovara.

ODGOVORITE