Пријети нова снажна олуја, упозорење издато и за БиХ

Иако још нису саниране посљедице снажног невремена које је претходних дана задесило регион, метеролози најављују нови талас јаких вјетрова, праћен обилним падавинама и грмљавином.

Босна и Херцеговина 24.07.2023 | 20:10
Пријети нова снажна олуја, упозорење издато и за БиХ

Хидрометеоролошки заводи у БиХ издали су упозорење на озбиљније временске непогоде које нас очекују у уторак послије подне и трајаће све до иза сриједе.

"У уторак крајем дана и увече на сјеверу и западу очекују се јачи пљускови са грмљавином и локалне непогоде. Очекује се јача киша и пљускови са грмљавином, а могућа је и појава града. На крајњем сјеверу у ноћи ка сриједи очекују се јаче, понегдје и врло обилне падавине. Због обилних падавина у кратком периоду могућа је појава бујичних вода и урбаних поплава", стоји на сајту Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Додају да се у неким предјелима очекују удари вјетра и до 80км/х.

Максимална температура ваздуха од 34°С до чак 40°С, у вишим предјелима од 30 степени. У сриједу се очекује израженији пад температуре.

Хрватска се спрема за нове олује и обилне падавине, издато наранџасто упозорење

Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ) Хрватске саопштио је да ће након високих температура регион наредних дана поново погодити жестока олуја, а идентична прогноза стиже и из Словеније.

У ноћи између понедјељка и уторка доћи ће до локалних пљускова и грмљавине. У уторак поновно вруће уз температуру између 32 и 34 степени Целзијуса.

Вруће ће бити и на сјеверном Јадрану и у Лици. Бит ће сунчано, послијеподне на западу облачније, а уз умјерен и јак развој облака крајем дана и у ноћи на сјеверном Јадрану, посебно у Истри, расте вјероватноћа за мјестимичне пљускове и грмљавину. Дуват ће умјерен југозападни ветар.

Највише сунчаног времена биће на југу Хрватске. Након топле, мјестимично и врло топле ноћи највиша дневна температура бит ће између 33 и 36 °Ц.“

Равнатељство цивилне заштите и ДХМЗ у 14:30 послали су ново специјално саопштење у којем стоји:

“Од данас послијеподне до краја сутрашњег дана, на подручју сјеверног Јадрана, Горског котара, Лике и континенталног дијела Хрватске постоји могућност појаве бујичних и урбаних поплава. Невријеме локално може бити израженије и праћено обилнијом оборином”.

Сутра ће се наранџасти метеоаларм проширити на још неколико регија – ријечку и загребачку.

„Могуће су грмљавине које могу да проузрокују велику штету, тако да је потребно заштитити се од муња. Могућа су оштећења на имовини и дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и град“, упозорава ДХМЗ.

Они наводе да је могућа грмљавина, мјестимично јак и олујни вјетар и град у пријеподневним сатима на сјеверном Јадрану – посебно Истри, послије 16 сати и у Горском котару, карловачком подручју уз границу са Словенијом, а после 18 сати у Загорју и Међимурју.

Словенци упозоравају на још екстремније временске прилике него прошле сриједе

Агенција Републике Словеније за околину (АРСО) је за послијеподне за сјевер Словеније издала наранџасто упозорење због могућности јачег локалног невремена. Упозорење за сјеверозапад земље важи од 19 сати, а за сјевероисток од 18. Упозоравају на могућност града, јаких удара вјетра, удара муње и обилних падавина.

Синоптичар Блаж Штер јуче је на Тwиттеру упозорио да су од понедјељка навече до сриједе могућа јача невремена. У почетку се очекују јаки удари вјетра и град али од уторка послијеподне и дуготрајни пљускови.

Осим нестабилне атмосфере, овог пута се очекује још израженије кретање вјетра које потиче развој потенцијално још екстремнијих појава него прошле седмице. На страници Циклон.си упозоравају на опасност од орканских удара вјетра.

Јаки удари вјетра пријете и сјеверној Италији, гдје су се прошле седмице створиле интензивне и разорне олујне ћелије које су се потом кретале према Словенији и Хрватској. Исто би се требало догодити и овога пута.

Арсо је и за уторак издао наранчасто упозорење због могућности невремена за цијелу Словенију. Упозоравају да се у уторак и сриједу због интензивних и дуготрајних пљускова могу у већем дијелу земље доћи до бујичних поплава.

Крај екстремних временских услова очекује се иза сриједе, преноси Јутарњи.

(Независне) Фото: Илустрација/Пеxел

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Корослав

25.07.2023 00:11

Могуће.... Горе изнад муње се види ко неки поп и Хасина Карина 😆😁.

ОДГОВОРИТЕ