Северина плеше уз стихове у част Његошевог рођења!

Хрватска поп певачица Севереина Вучковић биће део перформанса "Ноћ скупља вијека", који ће се одржати сутра у лапидаријуму Биљарде на Цетињу поводом 210 година Његошевог рођења.

Забава 24.07.2023 | 16:51
Северина плеше уз стихове у част Његошевог рођења!

Реч је о ауторском делу црногорског уметника европске репутације, Димитрија Поповића, који ће на овом догађају представити и графичку мапу "Ореол микрокозма". У перформансу ће учествовати и црногорски глумац Слободан Маруновић.

 
Severina
ФОТО: МАТЕА СМОЛЧИЋ СЕНЧАР

 

- Пуно сам се бавио Његошем, и на литералан и на ликовни начин, тако да мислим да се овом приликом остварује једно лепо сагласје амбијента, теме и мотива - казао је новинарима Поповић, додајући да песма "Ноћ скупља вијека" има филозофске и метафизичке елементе који се концентришу у главни детаљ.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2021/06/07/18/2598957_81777_фф.јпг?вер=1690189281" алт="Ловћен, Петар Петровић Његош" />
ФОТО: ДАРИО БАЈУРИН / АЛАМY / АЛАМY / ПРОФИМЕДИА, ПРИВАТНА АРХИВА

 

- То је спој двоје љубавника, јер је телесност у песми изузетно важна. Актуелизацију те Његошеве дивотнице сам конципирао на начин да ће тај лик показати гоовром тела сву ону симболику и лепе метафоре које се појављују у чувеној песми. Стихове ће читати Слободан Маруновић и мислим да ће се остватири лепи спој стиха и сцене. Дакле, перформанс као ликовно-сценска форма, мислим да ће бити задовољавајући омаж овом лепом амбијенту.

Секреат Секретаријата за културу Цетиња, Жељко Вушуровић, замисао Димитирја Поповића оценио је "генијалном".

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/12/05/14/3273650_северина--4_фф.јпг?вер=1690189304" алт="Северина" />
ФОТО: МАТЕА СМОЛЧИЋ СЕНЧАР

 

- Његова замисао вуче на линију коју су у свету књижевности поставили од Еурипида, који је извео жену на сцену и представио нам је као проблем, а није нам ништа лакше ни данас, после две хиљаде година, преко Хенрика Ибзена и Хенрија Милера. Мислим да би Димитрије, да је у свету књижевности, био у истој равни са тим великанима књижевности. Његова помисао да би Северина могла својим плесом свима нама проближити те чудесне стихове, генијална је - оценио је Вушуровић.

(Курир.рс / Вечерње Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар