Severina pleše uz stihove u čast Njegoševog rođenja!

Hrvatska pop pevačica Severeina Vučković biće deo performansa "Noć skuplja vijeka", koji će se održati sutra u lapidarijumu Biljarde na Cetinju povodom 210 godina Njegoševog rođenja.

Zabava 24.07.2023 | 16:51
Severina pleše uz stihove u čast Njegoševog rođenja!

Reč je o autorskom delu crnogorskog umetnika evropske reputacije, Dimitrija Popovića, koji će na ovom događaju predstaviti i grafičku mapu "Oreol mikrokozma". U performansu će učestvovati i crnogorski glumac Slobodan Marunović.

 
Severina
FOTO: MATEA SMOLČIĆ SENČAR

 

- Puno sam se bavio Njegošem, i na literalan i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lepo saglasje ambijenta, teme i motiva - kazao je novinarima Popović, dodajući da pesma "Noć skuplja vijeka" ima filozofske i metafizičke elemente koji se koncentrišu u glavni detalj.

Lovćen, Petar Petrović Njegoš
FOTO: DARIO BAJURIN / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA, PRIVATNA ARHIVA

 

- To je spoj dvoje ljubavnika, jer je telesnost u pesmi izuzetno važna. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da će taj lik pokazati goovrom tela svu onu simboliku i lepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesmi. Stihove će čitati Slobodan Marunović i mislim da će se ostvatiri lepi spoj stiha i scene. Dakle, performans kao likovno-scenska forma, mislim da će biti zadovoljavajući omaž ovom lepom ambijentu.

Sekreat Sekretarijata za kulturu Cetinja, Željko Vušurović, zamisao Dimitirja Popovića ocenio je "genijalnom".

Severina
FOTO: MATEA SMOLČIĆ SENČAR

 

- Njegova zamisao vuče na liniju koju su u svetu književnosti postavili od Euripida, koji je izveo ženu na scenu i predstavio nam je kao problem, a nije nam ništa lakše ni danas, posle dve hiljade godina, preko Henrika Ibzena i Henrija Milera. Mislim da bi Dimitrije, da je u svetu književnosti, bio u istoj ravni sa tim velikanima književnosti. Njegova pomisao da bi Severina mogla svojim plesom svima nama probližiti te čudesne stihove, genijalna je - ocenio je Vušurović.

(Kurir.rs / Večernje Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar