Пекић: Помјерање рока је помоћ привредницима

- Надам се да ће колеге посланици имати довољно разума да прихвате овај приједлог – рекла је Пекићева истичући да би то била и порука привредницима да су јасни њихови проблеми и да ће се закони измјенити тако да иду њима у корист.

Босна и Херцеговина 24.07.2023 | 15:08
Пекић: Помјерање рока је помоћ привредницима

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић рекла је на данашњој сједници да је суштина приједлога да се плаћање ПДВ-а помјери са 10. у мјесецу на крај мјесеца у томе да се привредним субјектима остави још 20 дана да наплате фактуре за које морају платити ПДВ. 

- Они који не плаћају своје обавезе у неким случајевима тај исти ПДВ, који је неко други платио за њих, стављају као одбитну ставку у својим ПДВ извјештајима, тако да имају двоструку корист: нити плаћају фактуре, а користе улазни порез како би умањили своје обавезе. Зато подржавамо иницијативу да се продужи рок плаћања ПДВ-а на крај мјесеца, да би правна лица имала више времена да наплате своја потраживања – рекла је Пекићева. 

Истакла је да помјерање рока на крај мјесеца значи помоћ онима који пуне буџет. 

- Буџет може дјелимично трпити због овога, али шта ћемо ако дођемо у ситуацију да нема ко да га пуни? Не смије нико мислити само о буџету, само о томе гдје сједи и добија плату, него морамо сви мислити и како олакшати привреди. Надам се да ће колеге посланици имати довољно разума да прихвате овај приједлог – рекла је Пекићева истичући да би то била и порука привредницима да су јасни њихови проблеми и да ће се закони измјенити тако да иду њима у корист.

(БН) Фото: Архива 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зак

24.07.2023 16:03

Порез Додатне Вриједности се не користи за пуњење будзета, враца се локалним заједницама за развој и инфраструктуру. Само у аветињској БиХ је контра цијелог свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.07.2023 16:26

Браво гдјо Пекиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бл

24.07.2023 17:06

какво те црно браво 28 година политицари трубе исту музику.Ниста се не ради на добробит народа.Само гледају своје интересе и ти јос казес браво ,бозе има ли те.

Name

Ре

24.07.2023 17:23

Нису сви исти . Задњих 20 год Миле и његови пајтоси јасу на прици о национализму и дизању тензија и то им пролази а гдја Пекиц је фино објаснила за ста се залазе без да спомиње прицу о национализму вец се бави проблемом обицног цовјека

Name

Блејање пред изборе

24.07.2023 17:35

Мислим да је највазније како се троси ПДВ и какве су користи градјанима и привреди, него кад се уплацује. Тих 20 дана привреди ниста не знаци. И "власт" и "опозиција" свирају у исту фрулу. Систем узгаја корупцију и она се неце ријесити без јаког, независног и професионалног дрзавног правосудја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фирма

24.07.2023 17:46

Није никаква помоћ помјерање рока. Увођење контроле измирења обавеза и санкције за оне које прекорачују валуту фактуре (сва јавна предузећа) би била права помоћ. Увођење поштовања уговорних обавеза, а не да држава подстиче недисциплину и неплаћање! Ви кад имате новац, свеједно вам је кад је обавеза, до 10. у мјесецу или до краја мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

24.07.2023 18:00

Када би се јос акцизе укинуле РС би банкротирала за мјесец дана а и овако це само мало касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2023 19:11

Па јесте ли се претходно консултовали са Управом за индиректно опорезивање БиХ да видите какав ће то имати утицај на пореске приходе и какав ће имати утицај на укупну потрошњу !?

ОДГОВОРИТЕ