Pekić: Pomjeranje roka je pomoć privrednicima

- Nadam se da će kolege poslanici imati dovoljno razuma da prihvate ovaj prijedlog – rekla je Pekićeva ističući da bi to bila i poruka privrednicima da su jasni njihovi problemi i da će se zakoni izmjeniti tako da idu njima u korist.

Bosna i Hercegovina 24.07.2023 | 15:08
Pekić: Pomjeranje roka je pomoć privrednicima

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić rekla je na današnjoj sjednici da je suština prijedloga da se plaćanje PDV-a pomjeri sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca u tome da se privrednim subjektima ostavi još 20 dana da naplate fakture za koje moraju platiti PDV. 

- Oni koji ne plaćaju svoje obaveze u nekim slučajevima taj isti PDV, koji je neko drugi platio za njih, stavljaju kao odbitnu stavku u svojim PDV izvještajima, tako da imaju dvostruku korist: niti plaćaju fakture, a koriste ulazni porez kako bi umanjili svoje obaveze. Zato podržavamo inicijativu da se produži rok plaćanja PDV-a na kraj mjeseca, da bi pravna lica imala više vremena da naplate svoja potraživanja – rekla je Pekićeva. 

Istakla je da pomjeranje roka na kraj mjeseca znači pomoć onima koji pune budžet. 

- Budžet može djelimično trpiti zbog ovoga, ali šta ćemo ako dođemo u situaciju da nema ko da ga puni? Ne smije niko misliti samo o budžetu, samo o tome gdje sjedi i dobija platu, nego moramo svi misliti i kako olakšati privredi. Nadam se da će kolege poslanici imati dovoljno razuma da prihvate ovaj prijedlog – rekla je Pekićeva ističući da bi to bila i poruka privrednicima da su jasni njihovi problemi i da će se zakoni izmjeniti tako da idu njima u korist.

(BN) Foto: Arhiva 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zak

24.07.2023 16:03

Porez Dodatne Vrijednosti se ne koristi za punjenje budzeta, vraca se lokalnim zajednicama za razvoj i infrastrukturu. Samo u avetinjskoj BiH je kontra cijelog svijeta.

ODGOVORITE
Name

BL

24.07.2023 16:26

Bravo gdjo Pekic

ODGOVORITE
Name

za bl

24.07.2023 17:06

kakvo te crno bravo 28 godina politicari trube istu muziku.Nista se ne radi na dobrobit naroda.Samo gledaju svoje interese i ti jos kazes bravo ,boze ima li te.

Name

Re

24.07.2023 17:23

Nisu svi isti . Zadnjih 20 god Mile i njegovi pajtosi jasu na prici o nacionalizmu i dizanju tenzija i to im prolazi a gdja Pekic je fino objasnila za sta se zalaze bez da spominje pricu o nacionalizmu vec se bavi problemom obicnog covjeka

Name

Blejanje pred izbore

24.07.2023 17:35

Mislim da je najvaznije kako se trosi PDV i kakve su koristi gradjanima i privredi, nego kad se uplacuje. Tih 20 dana privredi nista ne znaci. I "vlast" i "opozicija" sviraju u istu frulu. Sistem uzgaja korupciju i ona se nece rijesiti bez jakog, nezavisnog i profesionalnog drzavnog pravosudja

ODGOVORITE
Name

Firma

24.07.2023 17:46

Nije nikakva pomoć pomjeranje roka. Uvođenje kontrole izmirenja obaveza i sankcije za one koje prekoračuju valutu fakture (sva javna preduzeća) bi bila prava pomoć. Uvođenje poštovanja ugovornih obaveza, a ne da država podstiče nedisciplinu i neplaćanje! Vi kad imate novac, svejedno vam je kad je obaveza, do 10. u mjesecu ili do kraja mjeseca.

ODGOVORITE
Name

100%

24.07.2023 18:00

Kada bi se jos akcize ukinule RS bi bankrotirala za mjesec dana a i ovako ce samo malo kasnije.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2023 19:11

Pa jeste li se prethodno konsultovali sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH da vidite kakav će to imati uticaj na poreske prihode i kakav će imati uticaj na ukupnu potrošnju !?

ODGOVORITE