Незадовољство због понашања Зеленског расте

Влада Сједињених Америчких Држава се уморила од "незахвалности" украјинског председника Володимира Зеленског, а све више Американаца са свих страна политичког спектра почиње да доводи у питање посвећеност САД Украјини, наводи се у коментару листа "Хил".

Свијет 23.07.2023 | 10:33
Незадовољство због понашања Зеленског расте

"Зеленски се понаша као размажено, ћудљиво дете које добија све што жели, али то још није довољно. Многи у америчкој влади и многи наши грађани су уморни од његовог понашања. Уверавам вас, он такође 'пали све мостове' у Европи", цитира се у тексту изјава бившег високог званичника Пентагона.

Према најновијој анкети Галупа, 43 одсто Американаца, што је нови максимум, сматра да САД дају довољан износ за помоћ Украјини. 

Све мање америчких грађана (26 одсто) сматра да Вашингтон не чини довољно, а овај број је пао за 12 процентих поена од августа 2022. године. Такође, благо је повећан број оних који верују да САД чине превише за Украјину (29 одсто).

Како се истиче у коментару, у последње време огорчење украјинског лидера у вези са набавком новог наоружања или чланством у НАТО-у постаје све гласније и емотивније, што не прија много његовим западним спонзорима. 

У овом тренутку, темпо и обим подршке Кијеву се због тога нису променили, али посматрач је сугерисао да би стрпљење Запада са лудоријама Зеленског могло да пукне.

"Доводна славина остаје отворена. Али колико дуго?" наводи се у тексту.

Зеленски је у петак отпустио амбасадора у Великој Британији Пристајка, који га је раније критиковао јер је рекао да ће се сваког јутра захвалити британском министру одбране Бену Воласу на војној помоћи. На сајту председника нису наведени разлози за ову одлуку. 

Један од посланика украјинског парламента рекао је америчком издању Њузвика да тај потез "одсликава расположење и атмосферу у Кијеву током рата".

Још у јуну 2022, председник САД Џозеф Бајден се обрушио на украјинског председника Володимира Зеленског у вези са његовим непрестаним захтевима за америчку помоћ, подсећа се у коментару вашингтонског дневника.

"Бајден само што је завршио телефонски разговор са Зеленским током којег је одобрио још милијарду долара америчке војне помоћи, када је украјински лидер почео да набраја све додатне ствари које би желео, а није добио. Према више извора, Бајден је изгубио живце и повикао да би Зеленски требало да покаже више захвалности за милијарде помоћи коју је добијао од Сједињених Америчких Држава преко леђа америчког народа", стоји у тексту. 

Годину дана касније, Бајденова администрација још једном указује на незахвалност Зеленског, током самита НАТО-а у Виљнусу, и то преко Бајденовог саветника Џејка Саливена, који је упутио јасну критику Зеленском, а да није изговорио његово име. 

Он се огласио након што је Зеленски шокантно "закукао" преко Твитера да је став Бајденове администрације о чланству Украјине у НАТО "без преседана и апсурдан". Саливан је рекао да САД "заслужују одређени степен захвалности" за милијарде долара пореских обвезника које су већ дале за одбрану Украјине. 

"Степен? Неки би могли рећи да наша нација заслужује цео термометар, пошто је америчка помоћ Украјини једнака или превазилази целокупну европску заједно", наводи аутор текста.

Међутим, упркос сталним прекорима украјинског председника, Бајденова администрација не показује знаке успоравања подршке. САД ће објавити нови пакет војне помоћи Украјини од 1,3 милијарде долара у наредним данима из свог програма Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ), који дозвољава администрацији председника Џоа Бајдена да купује оружје из индустрије уместо да повлачи оружје из америчких залиха оружја.

Ово је, оцењује се у тексту, добро за Украјину и одбрамбену индустрију, али лоше за америчке пореске обвезнике или оне који траже строгу одговорност у вези са милијардама долара помоћи и војних залиха које непрестано улазе у ратом разорену земљу.

Иако постоји очита огорченост због уоченог недостатка пажње Зеленског за новац и муницију коју му Запад шаље, отвор за те залихе остаје широм отворен.

Бајден и његов тим можда желе да наставе да шаљу милијарде у Украјину, али изгледа да све више Американаца жели да "притисне кочнице улазећи у следећу серију бескрајних кривина". Тренд који ће вероватно расти како амерички народ све више гледа ужасне последице рата, истовремено одлучујући да Зеленског посматра реално, уместо на пиједесталу. 

(Тањуг) Фото: Алеx Wонг/Геттy Имагес

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Не Контам

23.07.2023 11:00

У Црну Гору, набилданих младих Украјинаца, са "бијесним" аутомобилима, има колико хоћеш ! Зар они неби требали бити негдје на ратишту а не на море ! Могуће да су на редовно одсуство !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

23.07.2023 13:51

Немаш ти чим ни контати... А што би узалуд гинули, за неке безвезне циљеве?

Name

Ре Идеално

23.07.2023 14:48

Коментар управо о томе и говори (поспрдно) ! Бржи ти језик од памети, коју немаш ! Најлакше се одмах наругати већ размислити, а да, немаш чиме !

Name

Мирослав

24.07.2023 01:30

Мозда и Зеленски навраца за викенд, вруцина је? Мало глумата ратника, мало просјака, мало победника, мало губитника, а сто да не и туристу?

Name

рибља чорба

24.07.2023 10:28

за идеале гину будале

Name

Е јада од

23.07.2023 11:00

Васингтон и Брисел града. Мисле пријетити Русији и руском свијету било са циме, једној хипернуклеарној и која у свако фоба дана и ноци истински мозе преврнути и земљу и небо и океане а камо ли интелигентно зауставити фасистицконацистицкопљацкаско лудило сотона. Овај потросени брабоњак је небитан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

23.07.2023 12:04

Колико си ти болестан као да би ти са русима остао да зивис.

Name

борац

23.07.2023 12:05

Такви као ти баце себи бомбу.

Name

Еу-Фан

23.07.2023 11:08

Овај цовјек спасава Русију од пропасти. Хвала му!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

23.07.2023 13:50

ЕУ-фан попуси кривог Православног мајмуне један

Name

Саггитариус

23.07.2023 11:21

Само је питање времена када ће САД а након тога и ЕУ прекинути сулуду финансијску подршку Украини, у коју се упумпавају милијарде долара што у кешу, а што у наоружању!? Ниједна економска сила на планети, па ни САД неможе да издржи оволики пресинг, а да се то негативно не одрази на економску и монетарну стабилност земље!! Видјели смо то недавно када су у САД поћеле да се урушавају до тада стабилне и јаке банке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пардон

23.07.2023 12:57

Нико се не мозе назвати економском силом ако је најзадузенија земља на планети а при томе се узда у тудје ресурсе рад и војску.

Name

пропаганда

23.07.2023 11:22

Све је ово помало припрема терена за мировне преговоре. Украјинска војска је близу слома. Након овога иду преговори јер би Руси узели додатне велике територије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси це да врате

23.07.2023 12:53

Јос цетири области и Кијев 100% а остало це мозда бити ствар преговора.... Нису то некадасња времена ни налик на њих... Русија је хипер нуклеарна сила бр. 1 и њој се не диктирају услови а сто је најкомицније од сотона који јос увијек зиве у далекој прослости и не знају да изадју и суоце се са данадњицом да диктирају (услове како да зиви руски свијет)....

Name

Украјина је

23.07.2023 13:05

Сломљена и не ради се висе о Украјини, руси као удав даве ломе коске сотоне интелигентно, специјално, на тенане, односно пусти их да се сами даве мало припомогне, па опет... Зивјела Русија!

Name

Ре пропало

23.07.2023 16:01

А можда је руска војска пред сломом.

Name

Билy Питон

23.07.2023 11:54

Руско троловање и обичне глупости, На Западу нема за Зеленог проблема, јел неко мисли да у ери нове блоковске подјеле Зеленски губи подршку.Напротив имаће је колико му треба док се не оконча нови хладни рат. Просли хладни рат трајао 50 година завршио се сломом СССРа ,нови хладни рат тек почео неће бити толико дуг, завршиће се сломом Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хакала

23.07.2023 12:47

Видицемо ко це кога сломити,сад се већ види ко је сломљен... само погледај светске економије које су у рецесији...

Name

Самоувесељавање

23.07.2023 13:00

Није забрањено.

Name

Ма

23.07.2023 13:11

промасио си ПРОФЕСИЈУ 🤦‍♂️ Колико новца и орузија треба дати УКР ??? Колико масовни гробница и војске ??? Да би ствар била у реду ??? Де објасни СВИЈЕТУ !!!! НАРОДУ и СВИЈЕТУ је ДОСАДИЛА и УКР и САД и ЕУ !!! Хало, 30 Земаља би хтеле да комадују ЦЕЛОЈ ПЛАНЕТИ, па то не мозе. Ти ниси свој !!! Ако цемо по твоме Руси имају јос једног кеца у рукаву да баце велику бомбу као сто су то урадили Амери. Па да изједнаце свар на терену са САД.

Name

Мишо

23.07.2023 13:26

Ово што си написао су твоје пусте жеље.Не треба пуно ријечи,да то што си написао,стане у размишљње пијаног пјевца.

Name

Оловка и папир

23.07.2023 14:17

Занимљиво збориш.Да некада је био НАТО мањи много него сада против Варшавског пакта коју су чиниле СССР и земље источног Блока.Распде се Варсавски пакт, све земље источног блока уђоше у НАТО.Остаде СССР који се распаде по републикама и онда остаде сама Русија против много много јачег НАТО пакта.Руси немају никакви шансе тим прије што Руси и Украјинци заратише и ратоваће дуго.Када ствари и ресурсе ставиш на папир мислим на популацију, БДП, економску моћ степен развијености итд, крај се сам намеће Руси губе.Када се ово заврси могуће се Русија распадне.Рецесије и кризе је увјек било, то је колатерал историје

Name

незнам

23.07.2023 12:02

Ста казе Баја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

23.07.2023 12:20

Америцке градјане градјане нико ниста не пита.Њих се само спијунура по цијели дан. Медији су под строгом цензуром бијеле куце и Пентагона..Они пису анкете како мисле да треба у одредјеном времену..Зар неко мисли и да Нијемца неко пита у Њемацкој. Њемацка је под америцком окупацијом. Америка поставља власт Њемацкој. Нијемци могу да бирају само оне које им Америка постави на стол или им је вец изабрала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2023 12:50

Зеленски је једна огромна граска украјине све се мого са путином договорити него слусао сотоне небих сада било кризе руси би поставили са украјинцима војску на границе без опаљеног метка би било био ковид сада ратови европу је сломила америка а њој се клима зато зеленски крупну греску направијо према путину отисао је милион километара у пропаст украјине отисао за бајдемом а путин излази побједник поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

23.07.2023 13:47

РЕ то се каже 🌈налетили на мину 😁.

Name

Особа xy

23.07.2023 13:30

Генерални секретар Нато савеза Столтенберг каже да ће Нато безусловно подржават Украјину до краја рата,а неименовани(!!!) високи званичник Пентагона прича другу причу.Коме да вјерујемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.07.2023 15:06

Док се празне складишта са старом опремом,потписују се нови уговори са намјенском индустријом,рецесија избјегнута.То што опрема са запада страда није важно,битно да људски зивоти нису изложени,а ратује се против Руса.Русија је упала у замку у Украјини.запад је само цекао коме да гура оружје да ратује против Руса.

Name

Русија има

23.07.2023 16:01

Колосалне залихе старог а и новог орузја, али ста је вазно за то па ресурси, морас имати ресурсе и то "колосалне" а то је руска интелигрнција, све остало је само по себи паметном је доста...

Name

XОXО

23.07.2023 13:53

Украјински ЦИРКУСАНТ изгледа полако али сигурно долази на танки ЛЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

23.07.2023 14:45

Наркоман.сваки Дан му гоне 500,600, војника леопарди горе он трази Јос помоци бице украинки на сипци много.

ОДГОВОРИТЕ