Nezadovoljstvo zbog ponašanja Zelenskog raste

Vlada Sjedinjenih Američkih Država se umorila od "nezahvalnosti" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a sve više Amerikanaca sa svih strana političkog spektra počinje da dovodi u pitanje posvećenost SAD Ukrajini, navodi se u komentaru lista "Hil".

Svijet 23.07.2023 | 10:33
Nezadovoljstvo zbog ponašanja Zelenskog raste

"Zelenski se ponaša kao razmaženo, ćudljivo dete koje dobija sve što želi, ali to još nije dovoljno. Mnogi u američkoj vladi i mnogi naši građani su umorni od njegovog ponašanja. Uveravam vas, on takođe 'pali sve mostove' u Evropi", citira se u tekstu izjava bivšeg visokog zvaničnika Pentagona.

Prema najnovijoj anketi Galupa, 43 odsto Amerikanaca, što je novi maksimum, smatra da SAD daju dovoljan iznos za pomoć Ukrajini. 

Sve manje američkih građana (26 odsto) smatra da Vašington ne čini dovoljno, a ovaj broj je pao za 12 procentih poena od avgusta 2022. godine. Takođe, blago je povećan broj onih koji veruju da SAD čine previše za Ukrajinu (29 odsto).

Kako se ističe u komentaru, u poslednje vreme ogorčenje ukrajinskog lidera u vezi sa nabavkom novog naoružanja ili članstvom u NATO-u postaje sve glasnije i emotivnije, što ne prija mnogo njegovim zapadnim sponzorima. 

U ovom trenutku, tempo i obim podrške Kijevu se zbog toga nisu promenili, ali posmatrač je sugerisao da bi strpljenje Zapada sa ludorijama Zelenskog moglo da pukne.

"Dovodna slavina ostaje otvorena. Ali koliko dugo?" navodi se u tekstu.

Zelenski je u petak otpustio ambasadora u Velikoj Britaniji Pristajka, koji ga je ranije kritikovao jer je rekao da će se svakog jutra zahvaliti britanskom ministru odbrane Benu Volasu na vojnoj pomoći. Na sajtu predsednika nisu navedeni razlozi za ovu odluku. 

Jedan od poslanika ukrajinskog parlamenta rekao je američkom izdanju Njuzvika da taj potez "odslikava raspoloženje i atmosferu u Kijevu tokom rata".

Još u junu 2022, predsednik SAD Džozef Bajden se obrušio na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u vezi sa njegovim neprestanim zahtevima za američku pomoć, podseća se u komentaru vašingtonskog dnevnika.

"Bajden samo što je završio telefonski razgovor sa Zelenskim tokom kojeg je odobrio još milijardu dolara američke vojne pomoći, kada je ukrajinski lider počeo da nabraja sve dodatne stvari koje bi želeo, a nije dobio. Prema više izvora, Bajden je izgubio živce i povikao da bi Zelenski trebalo da pokaže više zahvalnosti za milijarde pomoći koju je dobijao od Sjedinjenih Američkih Država preko leđa američkog naroda", stoji u tekstu. 

Godinu dana kasnije, Bajdenova administracija još jednom ukazuje na nezahvalnost Zelenskog, tokom samita NATO-a u Viljnusu, i to preko Bajdenovog savetnika Džejka Salivena, koji je uputio jasnu kritiku Zelenskom, a da nije izgovorio njegovo ime. 

On se oglasio nakon što je Zelenski šokantno "zakukao" preko Tvitera da je stav Bajdenove administracije o članstvu Ukrajine u NATO "bez presedana i apsurdan". Salivan je rekao da SAD "zaslužuju određeni stepen zahvalnosti" za milijarde dolara poreskih obveznika koje su već dale za odbranu Ukrajine. 

"Stepen? Neki bi mogli reći da naša nacija zaslužuje ceo termometar, pošto je američka pomoć Ukrajini jednaka ili prevazilazi celokupnu evropsku zajedno", navodi autor teksta.

Međutim, uprkos stalnim prekorima ukrajinskog predsednika, Bajdenova administracija ne pokazuje znake usporavanja podrške. SAD će objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde dolara u narednim danima iz svog programa Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji dozvoljava administraciji predsednika Džoa Bajdena da kupuje oružje iz industrije umesto da povlači oružje iz američkih zaliha oružja.

Ovo je, ocenjuje se u tekstu, dobro za Ukrajinu i odbrambenu industriju, ali loše za američke poreske obveznike ili one koji traže strogu odgovornost u vezi sa milijardama dolara pomoći i vojnih zaliha koje neprestano ulaze u ratom razorenu zemlju.

Iako postoji očita ogorčenost zbog uočenog nedostatka pažnje Zelenskog za novac i municiju koju mu Zapad šalje, otvor za te zalihe ostaje širom otvoren.

Bajden i njegov tim možda žele da nastave da šalju milijarde u Ukrajinu, ali izgleda da sve više Amerikanaca želi da "pritisne kočnice ulazeći u sledeću seriju beskrajnih krivina". Trend koji će verovatno rasti kako američki narod sve više gleda užasne posledice rata, istovremeno odlučujući da Zelenskog posmatra realno, umesto na pijedestalu. 

(Tanjug) Foto: Alex Wong/Getty Images

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Ne Kontam

23.07.2023 11:00

U Crnu Goru, nabildanih mladih Ukrajinaca, sa "bijesnim" automobilima, ima koliko hoćeš ! Zar oni nebi trebali biti negdje na ratištu a ne na more ! Moguće da su na redovno odsustvo !

ODGOVORITE
Name

Idealno

23.07.2023 13:51

Nemaš ti čim ni kontati... A što bi uzalud ginuli, za neke bezvezne ciljeve?

Name

Re Idealno

23.07.2023 14:48

Komentar upravo o tome i govori (posprdno) ! Brži ti jezik od pameti, koju nemaš ! Najlakše se odmah narugati već razmisliti, a da, nemaš čime !

Name

Miroslav

24.07.2023 01:30

Mozda i Zelenski navraca za vikend, vrucina je? Malo glumata ratnika, malo prosjaka, malo pobednika, malo gubitnika, a sto da ne i turistu?

Name

riblja čorba

24.07.2023 10:28

za ideale ginu budale

Name

E jada od

23.07.2023 11:00

Vasington i Brisel grada. Misle prijetiti Rusiji i ruskom svijetu bilo sa cime, jednoj hipernuklearnoj i koja u svako foba dana i noci istinski moze prevrnuti i zemlju i nebo i okeane a kamo li inteligentno zaustaviti fasistickonacistickopljackasko ludilo sotona. Ovaj potroseni brabonjak je nebitan.

ODGOVORITE
Name

neznam

23.07.2023 12:04

Koliko si ti bolestan kao da bi ti sa rusima ostao da zivis.

Name

borac

23.07.2023 12:05

Takvi kao ti bace sebi bombu.

Name

Eu-Fan

23.07.2023 11:08

Ovaj covjek spasava Rusiju od propasti. Hvala mu!

ODGOVORITE
Name

XOXO

23.07.2023 13:50

EU-fan popusi krivog Pravoslavnog majmune jedan

Name

Saggitarius

23.07.2023 11:21

Samo je pitanje vremena kada će SAD a nakon toga i EU prekinuti suludu finansijsku podršku Ukraini, u koju se upumpavaju milijarde dolara što u kešu, a što u naoružanju!? Nijedna ekonomska sila na planeti, pa ni SAD nemože da izdrži ovoliki presing, a da se to negativno ne odrazi na ekonomsku i monetarnu stabilnost zemlje!! Vidjeli smo to nedavno kada su u SAD poćele da se urušavaju do tada stabilne i jake banke!

ODGOVORITE
Name

Pardon

23.07.2023 12:57

Niko se ne moze nazvati ekonomskom silom ako je najzaduzenija zemlja na planeti a pri tome se uzda u tudje resurse rad i vojsku.

Name

propaganda

23.07.2023 11:22

Sve je ovo pomalo priprema terena za mirovne pregovore. Ukrajinska vojska je blizu sloma. Nakon ovoga idu pregovori jer bi Rusi uzeli dodatne velike teritorije

ODGOVORITE
Name

Rusi ce da vrate

23.07.2023 12:53

Jos cetiri oblasti i Kijev 100% a ostalo ce mozda biti stvar pregovora.... Nisu to nekadasnja vremena ni nalik na njih... Rusija je hiper nuklearna sila br. 1 i njoj se ne diktiraju uslovi a sto je najkomicnije od sotona koji jos uvijek zive u dalekoj proslosti i ne znaju da izadju i suoce se sa danadnjicom da diktiraju (uslove kako da zivi ruski svijet)....

Name

Ukrajina je

23.07.2023 13:05

Slomljena i ne radi se vise o Ukrajini, rusi kao udav dave lome koske sotone inteligentno, specijalno, na tenane, odnosno pusti ih da se sami dave malo pripomogne, pa opet... Zivjela Rusija!

Name

Re propalo

23.07.2023 16:01

A možda je ruska vojska pred slomom.

Name

Bily Piton

23.07.2023 11:54

Rusko trolovanje i obične gluposti, Na Zapadu nema za Zelenog problema, jel neko misli da u eri nove blokovske podjele Zelenski gubi podršku.Naprotiv imaće je koliko mu treba dok se ne okonča novi hladni rat. Prosli hladni rat trajao 50 godina završio se slomom SSSRa ,novi hladni rat tek počeo neće biti toliko dug, završiće se slomom Rusije.

ODGOVORITE
Name

Hakala

23.07.2023 12:47

Vidicemo ko ce koga slomiti,sad se već vidi ko je slomljen... samo pogledaj svetske ekonomije koje su u recesiji...

Name

Samouveseljavanje

23.07.2023 13:00

Nije zabranjeno.

Name

Ma

23.07.2023 13:11

promasio si PROFESIJU 🤦‍♂️ Koliko novca i oruzija treba dati UKR ??? Koliko masovni grobnica i vojske ??? Da bi stvar bila u redu ??? De objasni SVIJETU !!!! NARODU i SVIJETU je DOSADILA i UKR i SAD i EU !!! Halo, 30 Zemalja bi htele da komaduju CELOJ PLANETI, pa to ne moze. Ti nisi svoj !!! Ako cemo po tvome Rusi imaju jos jednog keca u rukavu da bace veliku bombu kao sto su to uradili Ameri. Pa da izjednace svar na terenu sa SAD.

Name

Mišo

23.07.2023 13:26

Ovo što si napisao su tvoje puste želje.Ne treba puno riječi,da to što si napisao,stane u razmišljnje pijanog pjevca.

Name

Olovka i papir

23.07.2023 14:17

Zanimljivo zboriš.Da nekada je bio NATO manji mnogo nego sada protiv Varšavskog pakta koju su činile SSSR i zemlje istočnog Bloka.Raspde se Varsavski pakt, sve zemlje istočnog bloka uđoše u NATO.Ostade SSSR koji se raspade po republikama i onda ostade sama Rusija protiv mnogo mnogo jačeg NATO pakta.Rusi nemaju nikakvi šanse tim prije što Rusi i Ukrajinci zaratiše i ratovaće dugo.Kada stvari i resurse staviš na papir mislim na populaciju, BDP, ekonomsku moć stepen razvijenosti itd, kraj se sam nameće Rusi gube.Kada se ovo zavrsi moguće se Rusija raspadne.Recesije i krize je uvjek bilo, to je kolateral istorije

Name

neznam

23.07.2023 12:02

Sta kaze Baja?

ODGOVORITE
Name

Sejttan

23.07.2023 12:20

Americke gradjane gradjane niko nista ne pita.Njih se samo spijunura po cijeli dan. Mediji su pod strogom cenzurom bijele kuce i Pentagona..Oni pisu ankete kako misle da treba u odredjenom vremenu..Zar neko misli i da Nijemca neko pita u Njemackoj. Njemacka je pod americkom okupacijom. Amerika postavlja vlast Njemackoj. Nijemci mogu da biraju samo one koje im Amerika postavi na stol ili im je vec izabrala.

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2023 12:50

Zelenski je jedna ogromna graska ukrajine sve se mogo sa putinom dogovoriti nego slusao sotone nebih sada bilo krize rusi bi postavili sa ukrajincima vojsku na granice bez opaljenog metka bi bilo bio kovid sada ratovi evropu je slomila amerika a njoj se klima zato zelenski krupnu gresku napravijo prema putinu otisao je milion kilometara u propast ukrajine otisao za bajdemom a putin izlazi pobjednik pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Koroslav

23.07.2023 13:47

RE to se kaže 🌈naletili na minu 😁.

Name

Osoba xy

23.07.2023 13:30

Generalni sekretar Nato saveza Stoltenberg kaže da će Nato bezuslovno podržavat Ukrajinu do kraja rata,a neimenovani(!!!) visoki zvaničnik Pentagona priča drugu priču.Kome da vjerujemo?

ODGOVORITE
Name

Ipe

23.07.2023 15:06

Dok se prazne skladišta sa starom opremom,potpisuju se novi ugovori sa namjenskom industrijom,recesija izbjegnuta.To što oprema sa zapada strada nije važno,bitno da ljudski zivoti nisu izloženi,a ratuje se protiv Rusa.Rusija je upala u zamku u Ukrajini.zapad je samo cekao kome da gura oružje da ratuje protiv Rusa.

Name

Rusija ima

23.07.2023 16:01

Kolosalne zalihe starog a i novog oruzja, ali sta je vazno za to pa resursi, moras imati resurse i to "kolosalne" a to je ruska inteligrncija, sve ostalo je samo po sebi pametnom je dosta...

Name

XOXO

23.07.2023 13:53

Ukrajinski CIRKUSANT izgleda polako ali sigurno dolazi na tanki LED

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

23.07.2023 14:45

Narkoman.svaki Dan mu gone 500,600, vojnika leopardi gore on trazi Jos pomoci bice ukrainki na sipci mnogo.

ODGOVORITE