Хаос у Србији: Снажан лед убијао је и птице у лету

Катастрофално невреме погодило је читаву територију града Чачка. Град величине кокошијег јајета био је толико снажан да је убијао птице у лету, а кад су леденице завршиле на земљи мештани погођених села остали су у шоку због изгледа леденица.

Србија 22.07.2023 | 21:10
Хаос у Србији: Снажан лед убијао је и птице у лету

"Видели смо мртве птице око нас, било је језиво. Нису издржале ударе града. Кад се смирило и кад смо изашли напоље, све је било бело, али оно што нас је оставило без текста јесте што леденице су буквално у облику људског ока. Никада до сада ништа слично нисмо видели", рекли су за Рину шокирани мештани.

Невременом су највише погођена чачанска села Јежевица, Виљуша, Вапа, Заблаће, Милићевци, Миоковци и Горња Горевница, али није заобишло ни Атеницу а ни центар града.

"Облаци су се брзо формирали и за неких пет минута кренула је да пада јака киша а за њом и јаки удари ветра који су одмах нанели и град. Падао је око петнаест минута без престанка а био је величине од лешника до величине јајета", изјавила је Сандра Палибрк.

Град нанео велику штету пољопривредним усевима

Крупан град нанео је велику штету пре свега пољопривредним усевима. Највише штете је у воћњацима и њивама, на којима је у току берба.

Невреме није заобишло ни села на планини Каблар, где је такође причињена већа материјална штета.

Подсетимо, метеоролози су раније упозорили да ће суперћелијска олуја која већ неколико дана у Србији прави хаос, поново правити проблеме и вечерас, а невреме прво долази у западне и централне делове Србије.

РХМЗ је издао хитно упозорење за три дела Србије, више о томе, читајте у одвојеној вести.

Зашто суперћелијску олују зову краљица уништења и који све типови постоје, погледајте у посебном тексту.

У појединим деловима Србије, невреме је почело поподне, падао је град величине ораха.

МУП је издао упозорење и детаљне мере како да се понашате за време олује о чему можете прочитати у нашем одвојеном тексту.

(Рина) Фото: Рина

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Страсно!!!

22.07.2023 22:41

Да ли је ово дело природе? Ако није природно, није ни дело цовецијег ума.Цовек овако несто никада не би урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

23.07.2023 02:30

Е јеси зелен.Па ово је управо цовјецијих руку дјело.Док се нису ови сто нам кроје капу поцели петљати у климатске промјене,зелену агенду,стаклену басту,емисију цо2 гасова,електрицне аутомобиле,итд...све је било нормално.Десавала су се невремена,али никад 5 дана узастопно и стално у исто вријеме.Је ли могуце да то не видис и не разумијес???

Name

Миле Поштар

23.07.2023 05:41

Човјек је чинио много горе стварфи само што ти то нећеш да видиш..

Name

Ва

23.07.2023 06:59

Мислиш!!!??

Name

Ха ха

23.07.2023 07:11

Ради и горе да неби овако

Name

Ре страсно

23.07.2023 08:12

Да,неби човјек урадио себи ово,али ради неке друге ствари због којих му је ово опомена. Али се ми,људи,не опомињемо,идемо даље у још веће зло. Живи били па видјели. Моји преци су давно рекли да ће доћи вакат кад ће живи завидјети мртвима. Да се на овом заврши......

Name

Младен

22.07.2023 23:16

Српском народу тек слиједи катаклизма. Одродјен од рода и Бога нема цему да се нада. Прије су нам узори били науцници,професори, светитељи, а сада којекакве вуцибатине

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Младен

23.07.2023 10:57

Србин сам али не десава се само Србима невријеме ево овдје у Аустрији исто грмљавине са кисом и ледом и само сто сам поправио остецење аута од града оно поново .

Name

Груцо

22.07.2023 23:35

Па какви су људи постали, добро цускије са неба не падају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Необично

23.07.2023 09:34

али објашњиво, као и све, за све постоји рациоално објашњење. Код оваквих временских прилика и велике енергије која се ослобађа снажан вјетар усиса прашину и нечистоће и онда се та прашина "лијепи" на леденицу концентрично (кружно) јер се ваздух ковитла у круг. Те нечистоће могу бити са мјеста стотинама ша и хиљадама км удаљеним гдје се ћелија формирала. У центру сваке леденице града је честица. Више тих леденица се некад "залијепе" па је леденица велика. Ова је једна велика са нечистоћама. ПС Шта ћете рећи кад вам буду падале жабе, а сјекире неће?! др. сци. метереолог. Д.С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикасо

24.07.2023 00:01

Ово личи на дјелове Пикасовог дјела...

ОДГОВОРИТЕ