Haos u Srbiji: Snažan led ubijao je i ptice u letu

Katastrofalno nevreme pogodilo je čitavu teritoriju grada Čačka. Grad veličine kokošijeg jajeta bio je toliko snažan da je ubijao ptice u letu, a kad su ledenice završile na zemlji meštani pogođenih sela ostali su u šoku zbog izgleda ledenica.

Srbija 22.07.2023 | 21:10
Haos u Srbiji: Snažan led ubijao je i ptice u letu

"Videli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Nisu izdržale udare grada. Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo belo, ali ono što nas je ostavilo bez teksta jeste što ledenice su bukvalno u obliku ljudskog oka. Nikada do sada ništa slično nismo videli", rekli su za Rinu šokirani meštani.

Nevremenom su najviše pogođena čačanska sela Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Milićevci, Miokovci i Gornja Gorevnica, ali nije zaobišlo ni Atenicu a ni centar grada.

"Oblaci su se brzo formirali i za nekih pet minuta krenula je da pada jaka kiša a za njom i jaki udari vetra koji su odmah naneli i grad. Padao je oko petnaest minuta bez prestanka a bio je veličine od lešnika do veličine jajeta", izjavila je Sandra Palibrk.

Grad naneo veliku štetu poljoprivrednim usevima

Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima. Najviše štete je u voćnjacima i njivama, na kojima je u toku berba.

Nevreme nije zaobišlo ni sela na planini Kablar, gde je takođe pričinjena veća materijalna šteta.

Podsetimo, meteorolozi su ranije upozorili da će superćelijska oluja koja već nekoliko dana u Srbiji pravi haos, ponovo praviti probleme i večeras, a nevreme prvo dolazi u zapadne i centralne delove Srbije.

RHMZ je izdao hitno upozorenje za tri dela Srbije, više o tome, čitajte u odvojenoj vesti.

Zašto superćelijsku oluju zovu kraljica uništenja i koji sve tipovi postoje, pogledajte u posebnom tekstu.

U pojedinim delovima Srbije, nevreme je počelo popodne, padao je grad veličine oraha.

MUP je izdao upozorenje i detaljne mere kako da se ponašate za vreme oluje o čemu možete pročitati u našem odvojenom tekstu.

(Rina) Foto: Rina

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Strasno!!!

22.07.2023 22:41

Da li je ovo delo prirode? Ako nije prirodno, nije ni delo covecijeg uma.Covek ovako nesto nikada ne bi uradio.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

23.07.2023 02:30

E jesi zelen.Pa ovo je upravo covjecijih ruku djelo.Dok se nisu ovi sto nam kroje kapu poceli petljati u klimatske promjene,zelenu agendu,staklenu bastu,emisiju co2 gasova,elektricne automobile,itd...sve je bilo normalno.Desavala su se nevremena,ali nikad 5 dana uzastopno i stalno u isto vrijeme.Je li moguce da to ne vidis i ne razumijes???

Name

Mile Poštar

23.07.2023 05:41

Čovjek je činio mnogo gore stvarfi samo što ti to nećeš da vidiš..

Name

Ва

23.07.2023 06:59

Мислиш!!!??

Name

Ha ha

23.07.2023 07:11

Radi i gore da nebi ovako

Name

Re strasno

23.07.2023 08:12

Da,nebi čovjek uradio sebi ovo,ali radi neke druge stvari zbog kojih mu je ovo opomena. Ali se mi,ljudi,ne opominjemo,idemo dalje u još veće zlo. Živi bili pa vidjeli. Moji preci su davno rekli da će doći vakat kad će živi zavidjeti mrtvima. Da se na ovom završi......

Name

Mladen

22.07.2023 23:16

Srpskom narodu tek slijedi kataklizma. Odrodjen od roda i Boga nema cemu da se nada. Prije su nam uzori bili naucnici,profesori, svetitelji, a sada kojekakve vucibatine

ODGOVORITE
Name

Za Mladen

23.07.2023 10:57

Srbin sam ali ne desava se samo Srbima nevrijeme evo ovdje u Austriji isto grmljavine sa kisom i ledom i samo sto sam popravio ostecenje auta od grada ono ponovo .

Name

Gruco

22.07.2023 23:35

Pa kakvi su ljudi postali, dobro cuskije sa neba ne padaju

ODGOVORITE
Name

Neobično

23.07.2023 09:34

ali objašnjivo, kao i sve, za sve postoji racioalno objašnjenje. Kod ovakvih vremenskih prilika i velike energije koja se oslobađa snažan vjetar usisa prašinu i nečistoće i onda se ta prašina "lijepi" na ledenicu koncentrično (kružno) jer se vazduh kovitla u krug. Te nečistoće mogu biti sa mjesta stotinama ša i hiljadama km udaljenim gdje se ćelija formirala. U centru svake ledenice grada je čestica. Više tih ledenica se nekad "zalijepe" pa je ledenica velika. Ova je jedna velika sa nečistoćama. PS Šta ćete reći kad vam budu padale žabe, a sjekire neće?! dr. sci. metereolog. D.S.

ODGOVORITE
Name

Pikaso

24.07.2023 00:01

Ovo liči na djelove Pikasovog djela...

ODGOVORITE