Кризни састанци: Европа је све сиромашнија

Куповна моц́ се практично у свим европским земљама смањује из месеца у месец.

Свијет 22.07.2023 | 15:36
Кризни састанци: Европа је све сиромашнија

Деценијама су Европљани из генерације у генерацију економски постајали све богатији. Наши дедови су имали више од наших прадедова, а наши родитељи више од својих родитеља. Из године у годину становници су постајали све богатији, али је тој срец́ној причи дошао крај, јер су у последњих годину дана Европљани постали све сиромашнији.

Амерички "Тхе Wалл Стреет Јоурнал" пише да се куповна моц́ практично у свим европским земљама смањује из месеца у месец. Французи једу мање деликатеса, а уз то пију мање црног вина, Шпанци штеде на маслиновом уљу, Финци пале сауне у ветровитим данима када је струја јефтинија.

У Немачкој је потрошња меса и млека пала на најнижи ниво у последње три деценије, а тржиште органске хране, које је донедавно било у метеорском успону, сада је у једнаком метеорском паду.

У Италији се сазивају кризни састанци због цена тестенина које су порасле дупло више од инфлације. У различитим земљама има на стотине сличних примера, а због пада потрошње Европа је почетком године запала у рецесију.

Садашње стање у коме се Европа налази није се десило преко ноц́и. Њено становништво је све старије, а поред тога, Европљани преферирају све више слободног времена и крац́у радну недељу, што је годинама успоравало привредни раст и смањило продуктивност. Затим је уследила вец́ позната пандемија ковид 19 и рат у Украјини, који је резултирао прекидом глобалних ланаца снабдевања и наглим порастом цена енергије и хране.

Реакције влада широм континента само су погоршале проблем, јер су се, да би сачували радна места, властодршци углавном определили за модел субвенција које су усмерили према послодавцима, што је грађане – потрошаче – довело у незавидан положај када су цене у продавницама скочиле. За разлику од Европљана, Американци су имали вишеструку корист од јефтине енергије и пакета помоц́и које је њихова влада усмерила углавном према грађанима уместо према послодавцима како би их подстакла да троше.

Европа иначе има моц́ну извозну индустрију, а у прошлости су се становници могли ослонити на њу. Међутим, Кина, која представља кључно европско тржиште, такође је у економским проблемима, који се потом преливају на Европу. Високи трошкови енергије и огромна инфлација каква није виђена од 1970-их смањују конкурентност европских произвођача на међународним тржиштима и нарушавају некада хармоничне радне односе на континенту. Са успоравањем глобалне трговине, зависност Европе од извоза – који чини око 50% БДП-а Еврозоне у поређењу са 10% у Сједињеним Државама – постаје слабост.

Према подацима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), потрошња у 20 земаља чланица еврозоне смањена је за око 1 одсто од краја 2019. године. С друге стране, у САД је у истом периоду порасла за скоро 9%. Европска унија сада чини око 18% укупне светске потрошње, а САД око 28%. Пре петнаест година, ЕУ и САД су чиниле око четвртине укупне светске потрошње.

Прилагођено инфлацији и куповној моц́и, плате су пале за отприлике 3% од 2019. у Немачкој, 3,5% у Италији и Шпанији и 6% у Грчкој. С друге стране, реалне плате у САД су порасле за око 6% у истом периоду. Према подацима ММФ-а, привреда Еврозоне је у последњих 15 година порасла за око 6 одсто, а САД чак 82 одсто.

Директна последица овога је да је просечна земља ЕУ сиромашнија од свих држава у САД осим Ајдаха и Мисисипија. Ако се тренутни тренд настави до 2035. године, разлика између економске производње по глави становника у САД и ЕУ биц́е велика као и између Јапана и Еквадора.

С обзиром на све вец́и трошак задуживања и потребу европских влада да повец́ају војну потрошњу, економисти очекују повец́ање пореза, што ствара додатни притисак на потрошаче. А порези у Европи су вец́ високи у поређењу са другим богатим земљама на око 40-45% БДП-а, у поређењу са 27% у САД. Амерички радници примају скоро три четвртине својих плата, док француски и немачки радници задржавају само половину онога што зарађују.

(Вечерњи лист) Фото: Илустрација/Цхаппатте ин Интернатионал Хералд Трибуне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

051

22.07.2023 15:47

Американци су постигли свој циљ, а глупи европљани ниста не контају. Ко би рекао да це амери бас тако лако превеслати европљане, без по муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

22.07.2023 16:09

А кад се ми упоредимо са Европом и УСА додјемо до закљуцка како нам је све по мјери, завиде нам сви и не мозе нам нико ниста, па нисмо ми спали на то да расправљамо о цијени спагета и струје, а месо свакако не једемо јер у трговинама и немамо правог меса вец отпад. И на крају, најсретнији смо под сатором и ту смо највеци патриоте и мислиоци

Name

Ре 051

22.07.2023 17:37

Значи, Биден, ипак није тако сенилан.

Name

Хе Хе

22.07.2023 16:41

Логично, Е.У. је била ослоњена на јефтине Руске и Украјинске ресурсе, тога више нема ! Ако узмемо цијену горива, она се могла трпити све до једног еура , а све преко је довело управо до овога , остало да не помињемо ! Ипак мислим, да није баш толико црно, како пишу Американци, у Е.У. макар нема социјалних разлика као у САД !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.07.2023 17:04

Све је јасно, америма иде пуно боље него послусним европљанима. Европљани, морају куповати од амера скупи гас, морају куповати војну технику, јер су испразнили складиста, и своје орузје послали у Украјину. Све је по диктату амера. Сви политицари у ЕУ, су сагнули главе, слусају амере, и гледају сопствену пропаст. Ни један европски политицар се не усуди дигнути глас и реци не, осим Орбана, али и он то ради опрезно, због страха, од освете. Ко би рекао да це ЕУ, бити колонија силе зла? Мозда се ипак деси ренесанса, неки препород, па милијони европљана изидју на улице и срусе са власти америцке плаценике и послуснике? Европа мора наци ресење, успоставити мир, постици договор са Русима, и ресити се америцке омце око врата. Инаце нас цека, куга и рат, зло и наопако, отимање за корицу хлеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2023 18:23

Амери обицно сацекају да зарацене стране потросе људе, орузје и морал, да се стране у сукобу избалансирају, па тек онда наступају по оном сто су испланирали прије 50 година. Примјер бивсе Југе која је била америцки савезник, а Амери се не одрицу својих савезника. Дакле, зивимо у Америци или Америкиии (113%)

Name

Да Да

22.07.2023 22:18

Ако ичега имамо, са Русијом и Украјином имамао ту корицу хљеба , куд ћеш бољу сигурност, али, они тачно знају гдје ударити !

Name

Дудуцење по кукурузима

22.07.2023 20:12

Либија, овај сељаклук код нас, талибани, исис, сјеверна кореја,...,све исто само другим заставама масу! Цобан цобана стизе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

23.07.2023 09:14

Заиста је тешко схватити политику већега дијела европских земаља, док улазе у кризу економску рецесију и све већу инфлацију изазвану пандемијом ковида 19 и ратом у Украини, умјесто да уведу мјере штедње, и антиинфлационе мјере, они шаљу милијарде еура Украини!? Па сасвим је логићно да се оваква политика као бумераг враћа земљама ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

23.07.2023 10:25

Бог помого да јој се темељи истопе ста је прљавастине у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

23.07.2023 12:25

Америка и еуропа исто падају, мозда америка цак за одтенак висе, цудно да се амери нису сјетили да тај цланак објави нека друга земља, нпр јапан, аустралиа, него они сами то објаве. У прослости су и тако радили, мозда јих не слусају висе. Мало поцепркајте на нету, како стоји америка, па це вам бит све јасно.

ОДГОВОРИТЕ