Krizni sastanci: Evropa je sve siromašnija

Kupovna moć se praktično u svim evropskim zemljama smanjuje iz meseca u mesec.

Svijet 22.07.2023 | 15:36
Krizni sastanci: Evropa je sve siromašnija

Decenijama su Evropljani iz generacije u generaciju ekonomski postajali sve bogatiji. Naši dedovi su imali više od naših pradedova, a naši roditelji više od svojih roditelja. Iz godine u godinu stanovnici su postajali sve bogatiji, ali je toj srećnoj priči došao kraj, jer su u poslednjih godinu dana Evropljani postali sve siromašniji.

Američki "The Wall Street Journal" piše da se kupovna moć praktično u svim evropskim zemljama smanjuje iz meseca u mesec. Francuzi jedu manje delikatesa, a uz to piju manje crnog vina, Španci štede na maslinovom ulju, Finci pale saune u vetrovitim danima kada je struja jeftinija.

U Nemačkoj je potrošnja mesa i mleka pala na najniži nivo u poslednje tri decenije, a tržište organske hrane, koje je donedavno bilo u meteorskom usponu, sada je u jednakom meteorskom padu.

U Italiji se sazivaju krizni sastanci zbog cena testenina koje su porasle duplo više od inflacije. U različitim zemljama ima na stotine sličnih primera, a zbog pada potrošnje Evropa je početkom godine zapala u recesiju.

Sadašnje stanje u kome se Evropa nalazi nije se desilo preko noći. Njeno stanovništvo je sve starije, a pored toga, Evropljani preferiraju sve više slobodnog vremena i kraću radnu nedelju, što je godinama usporavalo privredni rast i smanjilo produktivnost. Zatim je usledila već poznata pandemija kovid 19 i rat u Ukrajini, koji je rezultirao prekidom globalnih lanaca snabdevanja i naglim porastom cena energije i hrane.

Reakcije vlada širom kontinenta samo su pogoršale problem, jer su se, da bi sačuvali radna mesta, vlastodršci uglavnom opredelili za model subvencija koje su usmerili prema poslodavcima, što je građane – potrošače – dovelo u nezavidan položaj kada su cene u prodavnicama skočile. Za razliku od Evropljana, Amerikanci su imali višestruku korist od jeftine energije i paketa pomoći koje je njihova vlada usmerila uglavnom prema građanima umesto prema poslodavcima kako bi ih podstakla da troše.

Evropa inače ima moćnu izvoznu industriju, a u prošlosti su se stanovnici mogli osloniti na nju. Međutim, Kina, koja predstavlja ključno evropsko tržište, takođe je u ekonomskim problemima, koji se potom prelivaju na Evropu. Visoki troškovi energije i ogromna inflacija kakva nije viđena od 1970-ih smanjuju konkurentnost evropskih proizvođača na međunarodnim tržištima i narušavaju nekada harmonične radne odnose na kontinentu. Sa usporavanjem globalne trgovine, zavisnost Evrope od izvoza – koji čini oko 50% BDP-a Evrozone u poređenju sa 10% u Sjedinjenim Državama – postaje slabost.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), potrošnja u 20 zemalja članica evrozone smanjena je za oko 1 odsto od kraja 2019. godine. S druge strane, u SAD je u istom periodu porasla za skoro 9%. Evropska unija sada čini oko 18% ukupne svetske potrošnje, a SAD oko 28%. Pre petnaest godina, EU i SAD su činile oko četvrtine ukupne svetske potrošnje.

Prilagođeno inflaciji i kupovnoj moći, plate su pale za otprilike 3% od 2019. u Nemačkoj, 3,5% u Italiji i Španiji i 6% u Grčkoj. S druge strane, realne plate u SAD su porasle za oko 6% u istom periodu. Prema podacima MMF-a, privreda Evrozone je u poslednjih 15 godina porasla za oko 6 odsto, a SAD čak 82 odsto.

Direktna posledica ovoga je da je prosečna zemlja EU siromašnija od svih država u SAD osim Ajdaha i Misisipija. Ako se trenutni trend nastavi do 2035. godine, razlika između ekonomske proizvodnje po glavi stanovnika u SAD i EU biće velika kao i između Japana i Ekvadora.

S obzirom na sve veći trošak zaduživanja i potrebu evropskih vlada da povećaju vojnu potrošnju, ekonomisti očekuju povećanje poreza, što stvara dodatni pritisak na potrošače. A porezi u Evropi su već visoki u poređenju sa drugim bogatim zemljama na oko 40-45% BDP-a, u poređenju sa 27% u SAD. Američki radnici primaju skoro tri četvrtine svojih plata, dok francuski i nemački radnici zadržavaju samo polovinu onoga što zarađuju.

(Večernji list) Foto: Ilustracija/Chappatte in International Herald Tribune

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

051

22.07.2023 15:47

Amerikanci su postigli svoj cilj, a glupi evropljani nista ne kontaju. Ko bi rekao da ce ameri bas tako lako preveslati evropljane, bez po muke.

ODGOVORITE
Name

Drito

22.07.2023 16:09

A kad se mi uporedimo sa Evropom i USA dodjemo do zakljucka kako nam je sve po mjeri, zavide nam svi i ne moze nam niko nista, pa nismo mi spali na to da raspravljamo o cijeni spageta i struje, a meso svakako ne jedemo jer u trgovinama i nemamo pravog mesa vec otpad. I na kraju, najsretniji smo pod satorom i tu smo najveci patriote i mislioci

Name

Re 051

22.07.2023 17:37

Znači, Biden, ipak nije tako senilan.

Name

He He

22.07.2023 16:41

Logično, E.U. je bila oslonjena na jeftine Ruske i Ukrajinske resurse, toga više nema ! Ako uzmemo cijenu goriva, ona se mogla trpiti sve do jednog eura , a sve preko je dovelo upravo do ovoga , ostalo da ne pominjemo ! Ipak mislim, da nije baš toliko crno, kako pišu Amerikanci, u E.U. makar nema socijalnih razlika kao u SAD !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.07.2023 17:04

Sve je jasno, amerima ide puno bolje nego poslusnim evropljanima. Evropljani, moraju kupovati od amera skupi gas, moraju kupovati vojnu tehniku, jer su ispraznili skladista, i svoje oruzje poslali u Ukrajinu. Sve je po diktatu amera. Svi politicari u EU, su sagnuli glave, slusaju amere, i gledaju sopstvenu propast. Ni jedan evropski politicar se ne usudi dignuti glas i reci ne, osim Orbana, ali i on to radi oprezno, zbog straha, od osvete. Ko bi rekao da ce EU, biti kolonija sile zla? Mozda se ipak desi renesansa, neki preporod, pa milijoni evropljana izidju na ulice i sruse sa vlasti americke placenike i poslusnike? Evropa mora naci resenje, uspostaviti mir, postici dogovor sa Rusima, i resiti se americke omce oko vrata. Inace nas ceka, kuga i rat, zlo i naopako, otimanje za koricu hleba.

ODGOVORITE
Name

Re

22.07.2023 18:23

Ameri obicno sacekaju da zaracene strane potrose ljude, oruzje i moral, da se strane u sukobu izbalansiraju, pa tek onda nastupaju po onom sto su isplanirali prije 50 godina. Primjer bivse Juge koja je bila americki saveznik, a Ameri se ne odricu svojih saveznika. Dakle, zivimo u Americi ili Amerikiii (113%)

Name

Da Da

22.07.2023 22:18

Ako ičega imamo, sa Rusijom i Ukrajinom imamao tu koricu hljeba , kud ćeš bolju sigurnost, ali, oni tačno znaju gdje udariti !

Name

Duducenje po kukuruzima

22.07.2023 20:12

Libija, ovaj seljakluk kod nas, talibani, isis, sjeverna koreja,...,sve isto samo drugim zastavama masu! Coban cobana stize....

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

23.07.2023 09:14

Zaista je teško shvatiti politiku većega dijela evropskih zemalja, dok ulaze u krizu ekonomsku recesiju i sve veću inflaciju izazvanu pandemijom kovida 19 i ratom u Ukraini, umjesto da uvedu mjere štednje, i antiinflacione mjere, oni šalju milijarde eura Ukraini!? Pa sasvim je logićno da se ovakva politika kao bumerag vraća zemljama EU!

ODGOVORITE
Name

Panjik

23.07.2023 10:25

Bog pomogo da joj se temelji istope sta je prljavastine u njoj.

ODGOVORITE
Name

Mare

23.07.2023 12:25

Amerika i europa isto padaju, mozda amerika cak za odtenak vise, cudno da se ameri nisu sjetili da taj clanak objavi neka druga zemlja, npr japan, australia, nego oni sami to objave. U proslosti su i tako radili, mozda jih ne slusaju vise. Malo poceprkajte na netu, kako stoji amerika, pa ce vam bit sve jasno.

ODGOVORITE