Низ неправилности: Пречешљане књиге домова здравља

Неуплаћивање новца од партиципације, запошљавање без сагласности, напумпан прековремени рад, именовање директора мимо конкурса, кршење закона о јавним набавкама, али и о обрачуну плата, само су неке од замјерки које су ревизори утврдили чешљајући пословне књиге појединих домова здравља у Српској.

Република Српска 22.07.2023 | 08:13
Низ неправилности: Пречешљане књиге домова здравља

У најновијим извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора три дома здравља добила су мишљење са резервом, а један негативну оцјену.

Тако је само у Дому здравља “Свети Лука” из Калиновика утврђен низ пропуста, од тога да дневник благајне није закључиван на крају дана, већ на мјесечном нивоу, до тога да новац од партиципације није уплаћиван на рачун трезора општине.

– Такође нису донијели одлуку о увођењу дежурства, као ни план јавних набавки за 2022. Поред тога Дом здравља је купио горива, али и обезбиједио услуге одржавања возила у износу од 59.937 КМ без спровођења процедуре јавних набавки – навели су ревизори.

У даљем извјештају ревизори су скренули пажњу да лице именовано за директора Дома здравља “Свети Лука” обавља и послове љекара, као једини запослени доктор медицине у тој установи. <див цласс="баннер ноБефоре"> <див ид="ИнТеxт_1" дата-гоогле-qуерy-ид="ЦИyТ363УоYАДФXеОгwцдНЦЕКЦг">

– Прописима којима се уређује област рада и плата није дефинисан начин евидентирања сати на раду и обрачуна плате директорима Домова здравља који су упоредо ангажовани и у тимовима породичне медицине или на обављању других здравствених услуга – подвукли су ревизори.

Такође ревизори су навели и да су у Дому здравља запослена три лица без сагласности надлежног министарства.

Ништа боље код ревизора није прошао ни Дом здравља “Др Љубомир Ћеранић” Соколац, јер нису донијели правилник о јавним набавкама као ни друга акта из тог домена, док су са друге стране набављали разни материјал, али и услуге од 95.722 КМ без спровођења поступака јавних набавки.

Ревизори су скренули пажњу и на саму процедуру именовања директора соколачког Дома здравља.

– Конкурсна процедура за именовање директора није спроведена, а Скупштина општине Соколац је у априлу прошле године именовала вршиоца дужности директора – наведено је у извјештају тог дома здравља.

Ревизорски извјештај Дому здравља “Свети Сава” из Шековића пун је замјерки ревизора, а међу првима је да су запошљавали кадар без сагласности надлежног министарства.

– Директор Дома здравља није донио одлуку о увођењу дежурстава. Поред тога евиденција о присуству радника на раду је непотпуна, јер не садржи вријеме почетка и завршетка дневног рада радника, остварене сате који се односе на дежурство и прековремени рад – наведено је у извјештају.

Поред тога мјесечни фонд часова рада на основу којег је вршен обрачун плате за директора и један број љекара значајно је већи од прописаног.

– Годишњи сати прековременог рада по основу дежурства крећу се од 500 до 1.200 сати, чиме је прекршен Закон о раду те посебни колективни уговор за запослене у здравству којим је прописано да прековремени рад укључујући све видове рада не може износити више од 230 часова годишње – наведено је у извјештају ревизора.

Надаље утврђено је да је Дом здравља обрачун накнаде плате за дежурство вршио погрешно, али и да није обрачунавао посебни допринос за солидарност од 0,25 одсто нето плате запосленог лица у РС, чиме је прекршен Закон о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС пречешљала је и пословне књига Дома здравља у Сребреници и на крају им дала негативно мишљење, пише Глас Српске.

– Полог новца од наплаћене партиципације није вршен на трансакциони рачун, док је стање новца у благајни веће од утврђеног максимума – само су неке од замјерки ревизора у раду Дома здравља Сребреница.

(Глас Српске)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Вид

22.07.2023 08:33

А ста је са Добоја тамо је хаос и узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоса ностра

22.07.2023 09:27

Ко ће послати инспекцију? Директор Инспектората, кога је именовао Обрен Петровић, чија је ћерка незванични директор ДЗ Добој и пита се за све?!🤔

Name

Миле

22.07.2023 09:46

Е судбино и богу си теска.Ацо директор у Сребреници са ко зна каквом дипломом, унисти нам Додик дрзаву и нацију!

Name

Комент

22.07.2023 08:34

У Лактасима на оцни преглед под обавезно саљу у ординацију Бијелиц, а градјани и не знају да могу ици у било коју ординацију која има потписан уговор са Фондом. У тој ординацији Бијелиц су сходно монополу и недовољно струцни и јос висе безобразни и арогантни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошман

22.07.2023 09:50

О Приједору да и не пишете, све је према упутствима “Дуче”а😜

Name

Пацијент

22.07.2023 09:46

Косара Станетиц у Поликлиници ради као породицни лекар ,а никад је нема Наплацзје масбо.Потура стазисте мимо сагласности пацијената.Памет нема ста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

22.07.2023 09:51

А Братунац,колико је ту структура ДНС запослила радника,како послује тај фом здравља који је био у плусу,а сад га је секта свукла у минус итд,итд,итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

22.07.2023 10:19

Како је потврђено у МУП РС, против Рељића је јуче достављен извештај приједорском тужилаштву због сумње да је починио кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлашћења којим је Дом здравља оштећен за 842.000 КМ. - Лице се сумњичи да је обављајући функцију директора Дома здравља "Козма и Дамјан" у Козарској Дубици у временском периоду од 2013. до 2016. године искористио свој положај и овлашћења, те тако прибавио противправну имовинску корист у износу од 842,733, за колико је оштећен Дом здравља - рекла је портпаролка МУП РС Мирна Миљановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

22.07.2023 10:20

Начелник К. Дубице је Добро упућени извор тврди да је Рељић под лупом истражитеља због веома раскошног и ненаменског трошења новца Дома здравља у приватне сврхе. - Постоје сазнања да је Рељић у више наврата, као директор Дома здравља користио "бизнис картицу" те установе у приватне сврхе. Радило се о плаћању разних трошкова у иностранству, односно Аустрији, Словенији и Хрватској - кажу упућени извори. Из банковних извода видљиво је да је картицом Дома здравља у Хрватској куповао скупоцени мобилни телефон самсунг галаxy С7 едге и виртуалне ВР наочаре који су плаћени око 3.600 КМ. Картицом је плаћан комплетан сервис аутомобила у Загребу, као и куповина четири фелне за БМВ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

22.07.2023 10:51

А УКЦ Бања лука све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.07.2023 11:15

Шта рећи кад одбијеницу добије дјете које је завршило редовно медицинску школу и положило испит а раде преквалификоване фризерке, педикирке и манекирке и старлете које одабере Ђајић и његова помоћница тј секретарка, а нај битније да на њеном столу стоји заставица Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

22.07.2023 12:14

Шта је са ДЗ Оштра Лука? Има ли тамо инспекције да прочешља стање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плавсиц

22.07.2023 13:03

Прегледајте књиге дома здравља у Сипову. И шта су све бивса директорица Гордана Купресак и необразовани секретар Симо Вујић урадили. Ова директорка инаце одмах поред дома здравља има и приватну амбуланту, непријављену наравно већ годинама, а инспекције се редовно подмажу. А овај секретар се води као правник, а факултета није ни видио. Све је труло у тој установи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

122222

22.07.2023 13:17

Та Купресак је психички болесник. Ко це знати како је ту дошла и одакле је уопште.. Вујића су од некуд сњиве довели, сецам га се јер смо га сви зезали

Name

Гага

22.07.2023 13:20

Отиђите у дом здравља у сипову. Корупција на нивоу. Опростили су специјализqцију др Данијели Девиц која је побјегла у Бања Луку. Тиме је дом здравља оштећен за 15о хиљада. Одговоран за то правник дома здравља Вујић, с Горице. Симо се зове. Незнам тачно које био директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

22.07.2023 13:43

Прочешљајте мало сиповацку срамоту од дома здравља и руковотства. Тандем Купресак-Вујић. Питајте ђе је бивша докторца девицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плавсиц

22.07.2023 15:49

Купресак Гордана је директорка била. Све се зна

Name

Медико

22.07.2023 19:03

Хоце ли неко провјетити струцност "медицинских радника"( фризера И сл.) који се запосљавају у здравство?Да ли неко врси контролу знају ли дати ињекцију, кисик, превит рану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

23.07.2023 07:55

Што прије приватизација свих здравствених установа. Да се склоне сви који не знају правилно ходати и говорити, да се уклоне сви чланови странака и да политика нема право утицаја на рад установа. И да, да шефови буду ригорозни странци, које не можеш купити ковертом и голом гоозом. Мислим да би хиљаде дегенерика остале гладне преко ноћи, што и заслужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О је

23.07.2023 10:41

Ста би радиле зене у здравству кад би тај сеф забрани сминкање као свугдје у свијету осим у транзицији?

Name

Микс

24.07.2023 08:20

Све кадрови СНСД-а , све разрешити дужности и пред суд.

ОДГОВОРИТЕ