Од понедељка почиње исплата са штету од афричке куге

“Већ од сутра (петак) почињу се издавати прва рјешења произвођачима када је у питању причињена штета у њиховим оборима, а од понедјељка почиње исплата тих средстава, потврдио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Република Српска 20.07.2023 | 22:04
Од понедељка почиње исплата са штету од афричке куге

“Не можемо се помирити да домаће месо путем еутаназије иде у рупе, а да нам ваља месо из увоза”

“Већ од сутра (петак) почињу се издавати прва рјешења произвођачима када је у питању причињена штета у њиховим оборима, а од понедјељка почиње исплата тих средстава, потврдио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Због афричке куге у Републици Српској досад је еутаназирано више од 6.800 свиња, а та  бројка већ сутра би могла да буде виша од 7.500, јер се сада чисте велике фарме у Бијељини. Наредне седмице креће исплата накнаде узгајивачима свиња, рекао је ресорми министар. Да ли ће три милиона марака, колико је Влада Српске за сад обезбиједила за ту намјену бити довољна?

Договор је коначно постигнут. Обештећење узгајивачима свиња које је покосила афричка куга вршиће се по класама:

“Крмача ће коштати 1.000 КМ, товљеник од 80-130 кг биће откупљен по јединичној цијени која ће по килограму износити 4.20 КМ, што је оквирно око 500 КМ.  За прасад тежине до 30 кг, цијена по килограму биће 6.50 КМ”, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Државна каса је спремна за исплату штете.

За то вријеме, број еутаназираних свиња, нажалост, расте.

“Досад је 6.800 свиња еутаназирано, уз напомену да се тренутно раде велике фарме, па ће тај број бити већ сутра већи за 1200-1300”, рекао је Минић.

Први човјек Бијељине Љубиша Петровић, тврди да је већ директра штета преко два и по милиона марака. Да ли је новац из Компензационог фонда довољан за накнаду узгајивачима?

“Неће бити довољн, а три милиона за надокнаду штете, оно што ће бити иниситирање да се комплетна држава укључи у ово, а не само Бијељина, Република Српска”, навео је Петровић.

Петровић инсистира да се и посебни Правилник о промету животиња на нивоу Министарства пољопривреде што хитније измјени.

“Не можемо се помирити са тиме да наше домаће месо путем еутаназије иде у рупе, а да нам ваља месо из увоза”, јасан је градоначелник Петровић који се данас у Бијељини састао са министром Минићем и  члановима Републичке управе Цивилне заштите.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ха ха

21.07.2023 04:25

Африцка куга а слике од олујног невремена

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.07.2023 12:37

Ово ти је ко корона сви це побити свиње због добре зараде . Неко це добро профитирати бице ту јос свиња Ккоје и не постоје.

Name

Господин, градоначелник

21.07.2023 06:10

Се састао са министром, ха сад може, да си тако раније размишљао и болесних свиња би било мање. Не можеш на силу бити најпаметније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

21.07.2023 10:02

Није ми јасна ова петровицева изјава како ваља месо из увоза а они своје затрпавају у рупе!!! Па ста би хтио да се мозда те убијене свиње продају у клаонице па да се онда по месницама продаје народу, Ако петровиц овом изјавом зели реци да је и увозно месо заразено онда то требају испитати одговарајуце институције и неко после тога мора добро одговарат, Или увозници или петровиц због лазне сирења лази и панике, Ипак је он градонацелник а не обицан граданин и ако он изјави да се увози заразено месо је изјава првог и најодговорнијег званицника Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

21.07.2023 13:56

Уз то је и доктор па зна ста смије јести.