Od ponedeljka počinje isplata sa štetu od afričke kuge

“Već od sutra (petak) počinju se izdavati prva rješenja proizvođačima kada je u pitanju pričinjena šteta u njihovim oborima, a od ponedjeljka počinje isplata tih sredstava, potvrdio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska 20.07.2023 | 22:04
Od ponedeljka počinje isplata sa štetu od afričke kuge

“Ne možemo se pomiriti da domaće meso putem eutanazije ide u rupe, a da nam valja meso iz uvoza”

“Već od sutra (petak) počinju se izdavati prva rješenja proizvođačima kada je u pitanju pričinjena šteta u njihovim oborima, a od ponedjeljka počinje isplata tih sredstava, potvrdio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zbog afričke kuge u Republici Srpskoj dosad je eutanazirano više od 6.800 svinja, a ta  brojka već sutra bi mogla da bude viša od 7.500, jer se sada čiste velike farme u Bijeljini. Naredne sedmice kreće isplata naknade uzgajivačima svinja, rekao je resormi ministar. Da li će tri miliona maraka, koliko je Vlada Srpske za sad obezbijedila za tu namjenu biti dovoljna?

Dogovor je konačno postignut. Obeštećenje uzgajivačima svinja koje je pokosila afrička kuga vršiće se po klasama:

“Krmača će koštati 1.000 KM, tovljenik od 80-130 kg biće otkupljen po jediničnoj cijeni koja će po kilogramu iznositi 4.20 KM, što je okvirno oko 500 KM.  Za prasad težine do 30 kg, cijena po kilogramu biće 6.50 KM”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Državna kasa je spremna za isplatu štete.

Za to vrijeme, broj eutanaziranih svinja, nažalost, raste.

“Dosad je 6.800 svinja eutanazirano, uz napomenu da se trenutno rade velike farme, pa će taj broj biti već sutra veći za 1200-1300”, rekao je Minić.

Prvi čovjek Bijeljine Ljubiša Petrović, tvrdi da je već direktra šteta preko dva i po miliona maraka. Da li je novac iz Kompenzacionog fonda dovoljan za naknadu uzgajivačima?

“Neće biti dovoljn, a tri miliona za nadoknadu štete, ono što će biti inisitiranje da se kompletna država uključi u ovo, a ne samo Bijeljina, Republika Srpska”, naveo je Petrović.

Petrović insistira da se i posebni Pravilnik o prometu životinja na nivou Ministarstva poljoprivrede što hitnije izmjeni.

“Ne možemo se pomiriti sa time da naše domaće meso putem eutanazije ide u rupe, a da nam valja meso iz uvoza”, jasan je gradonačelnik Petrović koji se danas u Bijeljini sastao sa ministrom Minićem i  članovima Republičke uprave Civilne zaštite.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ha ha

21.07.2023 04:25

Africka kuga a slike od olujnog nevremena

ODGOVORITE
Name

re

21.07.2023 12:37

Ovo ti je ko korona svi ce pobiti svinje zbog dobre zarade . Neko ce dobro profitirati bice tu jos svinja Kkoje i ne postoje.

Name

Gospodin, gradonačelnik

21.07.2023 06:10

Se sastao sa ministrom, ha sad može, da si tako ranije razmišljao i bolesnih svinja bi bilo manje. Ne možeš na silu biti najpametnije.

ODGOVORITE
Name

Sydney

21.07.2023 10:02

Nije mi jasna ova petroviceva izjava kako valja meso iz uvoza a oni svoje zatrpavaju u rupe!!! Pa sta bi htio da se mozda te ubijene svinje prodaju u klaonice pa da se onda po mesnicama prodaje narodu, Ako petrovic ovom izjavom zeli reci da je i uvozno meso zarazeno onda to trebaju ispitati odgovarajuce institucije i neko posle toga mora dobro odgovarat, Ili uvoznici ili petrovic zbog lazne sirenja lazi i panike, Ipak je on gradonacelnik a ne obican gradanin i ako on izjavi da se uvozi zarazeno meso je izjava prvog i najodgovornijeg zvanicnika Bijeljine

ODGOVORITE
Name

J

21.07.2023 13:56

Uz to je i doktor pa zna sta smije jesti.