Усвојени закон врло штетан по медијске слободе

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се криминализира клевета, чиме се директно нарушавају основни принципи слободе изражавања.

Република Српска 20.07.2023 | 19:17
Усвојени закон врло штетан по медијске слободе

Вијеће за штампу и онлине медије у БиХ у саопћењу за јавност наводи да се ради о измјенама и допунама Кривичног законика по којима је клевета постала кривично дјело новчано кажњива али и уз могућност казне затвора.

Прописана новчана казна од 1.000 до 6.000 КМ, а максимална казна затвора је до два мјесеца за осуђене који не буду могли отплатити новчану казну.

Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини упозорава надлежне да је усвојени закон врло штетан по медијске слободе, те подсјећа да је слобода изражавања основно право.

Она је и у кључном приоритету (број 12) из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији. Јавни интерес је основни појам етичких новинарских стандарда и садржан је у Кодексу за штампане и онлине медије БиХ.

"Новинари имају право и обавезу да извјештавају о свим чињеницама од јавног интереса. При извјештавању о чињеницама од јавног интереса новинари ће водити рачуна о заштити приватности, личних и пословних података физичких и правних особа о којима извјештавају, при чему ће интерес јавности увијек бити примаран у односу на заштиту приватности, нарочито политичара и јавних званичника", наведено је, између осталог, у Члану 1 - Рад у интересу јавности Кодекса.

Вијеће за штампу и онлине медије у БиХ биљежи пораст жалби и тужби политичара против новинара и медија, што је једна од метода притиска и застрашивања. Новинари и уредници свакодневно се жале на нову врсту притисака, попут тражења уклањања текстова, уз пријетње тужбама, без претходно упућеног реагирања или демантија, што је такође застрашивање, притисак и пријетња. Предвиђене казне допринијеће цензури, аутоцензури, те по самом извршењу и гашењу медија.

Закон мора проћи и процедуру у Вијећу народа РС-а, након чега, ако не буде вета, ступити ће на снагу.

(Клиx) Фото: Архива

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реми

20.07.2023 19:51

ПРОВЈЕРИ И ИСТИНУ ОБЈАВИ, А ЛАПРДАТИ ПО НЕКОМ БЕЗ ДОКАЗА И ТРЕБА КАЗЊАВАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реми

20.07.2023 20:21

Потресно си се потписао требало је ЛЕМИ битно

Name

Милос

20.07.2023 22:08

Реми, будалетино!

Name

Ре

20.07.2023 23:08

Није он луд,народ је луд сто трпи такве будале.

Name

Гандаф

21.07.2023 07:38

Закон је стетан само за оне који пису лази и неистине и да при том нису ниста одговарали е па доста висе са тим.

ОДГОВОРИТЕ