Usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta, čime se direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Republika Srpska 20.07.2023 | 19:17
Usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode

Vijeće za štampu i online medije u BiH u saopćenju za javnost navodi da se radi o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima je kleveta postala krivično djelo novčano kažnjiva ali i uz mogućnost kazne zatvora.

Propisana novčana kazna od 1.000 do 6.000 KM, a maksimalna kazna zatvora je do dva mjeseca za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da je usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja osnovno pravo.

Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Javni interes je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

"Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika", navedeno je, između ostalog, u Članu 1 - Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Vijeće za štampu i online medije u BiH bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja. Novinari i urednici svakodnevno se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je takođe zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Predviđene kazne doprinijeće cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija.

Zakon mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS-a, nakon čega, ako ne bude veta, stupiti će na snagu.

(Klix) Foto: Arhiva

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Remi

20.07.2023 19:51

PROVJERI I ISTINU OBJAVI, A LAPRDATI PO NEKOM BEZ DOKAZA I TREBA KAZNJAVATI.

ODGOVORITE
Name

Remi

20.07.2023 20:21

Potresno si se potpisao trebalo je LEMI bitno

Name

Milos

20.07.2023 22:08

Remi, budaletino!

Name

Re

20.07.2023 23:08

Nije on lud,narod je lud sto trpi takve budale.

Name

Gandaf

21.07.2023 07:38

Zakon je stetan samo za one koji pisu lazi i neistine i da pri tom nisu nista odgovarali e pa dosta vise sa tim.

ODGOVORITE