Потребна помоћ свих нивоа власти пољопривредницима

На подручју Семберије проглашено је стање елементарне непогоде и формирана је комисија за процјену штете на имањима широм Семберије. 

Република Српска 20.07.2023 | 15:47
Потребна помоћ свих нивоа власти пољопривредницима

"Бићемо гладни и ми а и градјани", кажу пољопривредници из села Семберије након временских непогода које су задесиле Семберију 19. јула у вечерњим часовима, када је вјетар чупао црепове са кровова кућа, чупао арматурске елементе из земље, отргнуо најлон са пластеника и причинио велики штету на пољопривредним имањима.  

На подручју Семберије проглашено је стање елементарне непогоде и формирана је комисија за процјену штете на имањима широм Семберије. 

Лазић Младен са Голог Брда код Бијељине, који има 100 пластеника, каже да је ово други пут ове године да су му плодови уништени. Штета од прошлог невремена је износила 100.000 КМ. Вјетар је овога пута чупао арматурске  плоче из земље.

Ово је незапамћена олуја за 25 година колико  се бавим пољопривредном", каже Лазић.

Само један килограм најлона износи 10 КМ, а док се покрије један пластеник потребно је 2.000 КМ.

Ово што је остало - закрпићу", додаје Лазић. "Грудобран, засад живе оград,  би нас спасио у оваквим ситуацијама, али за то је потребно вријеме и новац",  закључује Лазић.

Стево Радић из Горњег Цњелова каже да се за овакву олују тешко припремити.

"Долазак градоначелника Љубише Петровића у обилазак и процјену штете нам много значи јер сада знамо да неко брине о нама, а не треба нам ништа", рекао је Радић. 

Саво Деспотовић из Доњег Црњелова, код којег су највише страдали пластеници паприке роге,  каже да је ово незапамћена штета и да је за пет минута све поломљено. Деспотовић се нада да ће добити било какву накнаду за причињдну штету, а на своме имању процјењује да она износи око 25.000 до 30.000 КМ и додаје да не зна како ће преживјети ове године. 

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић обишао је подручја у којима је причињена штета. "Дошло је до вишемилионске штете и сав труд пољопривредника је однешен кроз пар минута . Пластеничка производња и то свих култура  је највише страдала. Именоване су 4 комисије које имају задатак да процјене штету и у складу са могућностима из буџета града Бијељине ће бити издвојена средства у наредном периоду",  истакао је градоначелник Бијељине Петровић. 

Упућен је и захтјев за помоћ Компензациомом фонду, Фонду солидарности, обратили смо се и  Влади Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске", додао је Петровић. 

"Ово није само локални проблем него и проблем читаве Републике Српске. Формиране су и 3 комисије за процену штета које су настале на главом и помоћним објектима, на јавној и комуналној инфраструктури, зградама етажних власника", закључио је градоначелник јер је штета причињена и у градској области где је вјетар ломио дрвеће. 

Након  лоших услова  за прољећну сјетву, те и лоших услова за жетву хљебног  зрна и афричке куге свиња, пољопривреднике из Семберије  је задесила и ова олуја, тако да њима није лако и треба све учинити како би им се олакшало током ових невоља, закључио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БЛ

20.07.2023 17:05

Али не дрзавне власти, јер то би било пренос надлезности, јел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

20.07.2023 20:01

Да. Ста је ту спорно?!

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

20.07.2023 17:39

Нема ништа од помоћи владе биће неки ситница комисије пописи итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.07.2023 19:06

Како да трезимо помоћ владе кад пљујемо по њима,... То ћемо ми сами, нетреба нам нико...

Name

Тасо

20.07.2023 19:41

Кад је код мене била поплављена кућа комисија је дошла пописала штету, начињен у објекту и на објекту. Штета која је процјењена у износу око 20 000 КМ је само мртво слово на папиру. За санацију штете нисам добио ни фенинга ни са једног од два нивоа власти. Зато немој те се поуздати да ће те добити помоћ од њих.

Name

Зизи

21.07.2023 11:41

А ста це добити биједа којој олуја нема ста унистити. Ови са пластеницима су вец напунили дзепове до олује па им треба опет дати. Не раде они за дрзаву вец за себе.

ОДГОВОРИТЕ