Potrebna pomoć svih nivoa vlasti poljoprivrednicima

Na području Semberije proglašeno je stanje elementarne nepogode i formirana je komisija za procjenu štete na imanjima širom Semberije. 

Republika Srpska 20.07.2023 | 15:47
Potrebna pomoć svih nivoa vlasti poljoprivrednicima

"Bićemo gladni i mi a i gradjani", kažu poljoprivrednici iz sela Semberije nakon vremenskih nepogoda koje su zadesile Semberiju 19. jula u večernjim časovima, kada je vjetar čupao crepove sa krovova kuća, čupao armaturske elemente iz zemlje, otrgnuo najlon sa plastenika i pričinio veliki štetu na poljoprivrednim imanjima.  

Na području Semberije proglašeno je stanje elementarne nepogode i formirana je komisija za procjenu štete na imanjima širom Semberije. 

Lazić Mladen sa Golog Brda kod Bijeljine, koji ima 100 plastenika, kaže da je ovo drugi put ove godine da su mu plodovi uništeni. Šteta od prošlog nevremena je iznosila 100.000 KM. Vjetar je ovoga puta čupao armaturske  ploče iz zemlje.

Ovo je nezapamćena oluja za 25 godina koliko  se bavim poljoprivrednom", kaže Lazić.

Samo jedan kilogram najlona iznosi 10 KM, a dok se pokrije jedan plastenik potrebno je 2.000 KM.

Ovo što je ostalo - zakrpiću", dodaje Lazić. "Grudobran, zasad žive ograd,  bi nas spasio u ovakvim situacijama, ali za to je potrebno vrijeme i novac",  zaključuje Lazić.

Stevo Radić iz Gornjeg Cnjelova kaže da se za ovakvu oluju teško pripremiti.

"Dolazak gradonačelnika Ljubiše Petrovića u obilazak i procjenu štete nam mnogo znači jer sada znamo da neko brine o nama, a ne treba nam ništa", rekao je Radić. 

Savo Despotović iz Donjeg Crnjelova, kod kojeg su najviše stradali plastenici paprike roge,  kaže da je ovo nezapamćena šteta i da je za pet minuta sve polomljeno. Despotović se nada da će dobiti bilo kakvu naknadu za pričinjdnu štetu, a na svome imanju procjenjuje da ona iznosi oko 25.000 do 30.000 KM i dodaje da ne zna kako će preživjeti ove godine. 

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović obišao je područja u kojima je pričinjena šteta. "Došlo je do višemilionske štete i sav trud poljoprivrednika je odnešen kroz par minuta . Plastenička proizvodnja i to svih kultura  je najviše stradala. Imenovane su 4 komisije koje imaju zadatak da procjene štetu i u skladu sa mogućnostima iz budžeta grada Bijeljine će biti izdvojena sredstva u narednom periodu",  istakao je gradonačelnik Bijeljine Petrović. 

Upućen je i zahtjev za pomoć Kompenzaciomom fondu, Fondu solidarnosti, obratili smo se i  Vladi Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske", dodao je Petrović. 

"Ovo nije samo lokalni problem nego i problem čitave Republike Srpske. Formirane su i 3 komisije za procenu šteta koje su nastale na glavom i pomoćnim objektima, na javnoj i komunalnoj infrastrukturi, zgradama etažnih vlasnika", zaključio je gradonačelnik jer je šteta pričinjena i u gradskoj oblasti gde je vjetar lomio drveće. 

Nakon  loših uslova  za proljećnu sjetvu, te i loših uslova za žetvu hljebnog  zrna i afričke kuge svinja, poljoprivrednike iz Semberije  je zadesila i ova oluja, tako da njima nije lako i treba sve učiniti kako bi im se olakšalo tokom ovih nevolja, zaključio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BL

20.07.2023 17:05

Ali ne drzavne vlasti, jer to bi bilo prenos nadleznosti, jel?

ODGOVORITE
Name

Ilija

20.07.2023 20:01

Da. Sta je tu sporno?!

Name

DOK HOLIDEJ

20.07.2023 17:39

Nema ništa od pomoći vlade biće neki sitnica komisije popisi itd.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.07.2023 19:06

Kako da trezimo pomoć vlade kad pljujemo po njima,... To ćemo mi sami, netreba nam niko...

Name

Taso

20.07.2023 19:41

Kad je kod mene bila poplavljena kuća komisija je došla popisala štetu, načinjen u objektu i na objektu. Šteta koja je procjenjena u iznosu oko 20 000 KM je samo mrtvo slovo na papiru. Za sanaciju štete nisam dobio ni feninga ni sa jednog od dva nivoa vlasti. Zato nemoj te se pouzdati da će te dobiti pomoć od njih.

Name

Zizi

21.07.2023 11:41

A sta ce dobiti bijeda kojoj oluja nema sta unistiti. Ovi sa plastenicima su vec napunili dzepove do oluje pa im treba opet dati. Ne rade oni za drzavu vec za sebe.

ODGOVORITE