ИФИМЕС: Дебакл међународне заједнице на Космету

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане оценио је да је актуелна ситуација на Косову једним делом посљедица досадашњих погрешних потеза међународне заједнице и да представља њен својеврстан дебакл, посебно ЕУ.

Србија 20.07.2023 | 12:23
ИФИМЕС: Дебакл међународне заједнице на Космету

У најновијој анализи Ифимес наводи да о томе говори аматерско вођење дијалога од стране ЕУ, пропала мисија ЕУЛЕX-а и непотребно слање специјалних јединица РОСУ на север КиМ у српске средине.

Како се наводи састав РОСУ не одговара етничкој структури становништва на северу Косова, јер јединице НАТО/КФОР-а имају мандат да гарантирају сигурност на целој територији КиМ.

Такође, истиче се, једнострани потези нарушавају ионако крхак мир и латентну стабилност, док би мере реципроцитета имале суштински смисао после потписивања свеобухватног обавезујућег споразума о нормализацији односа између званичног Београда и Приштине.

"Међународна заједница је дозволила, да је Влада Косова разрешила чланове Управљачког тима на шта је ЕУ реаговала изјавом, да је тај потез косовске владе био против духа дијалога. Нацрт статута ЗСО, који је урадио Управљачки тим, полазна је основа за разговоре и Влада Косова је требало о њему да се изјасни, а не да га априори у целости одбаци. ЕУ је до сада на Косову углавном расипнички потрошила око 2,5 милијарде евра новца пореских обвезника ЕУ", наводи се у анализи.

Додаје се да аналитичари сматрају да ЕУ није изгубила кредибилитет зато што се умешала америчка администрација у дијалог између Београда и Приштине, већ зато што су поједине земље чланице делегирале своје изасланике, и тиме практично довеле ауторитет Брисела под знак питања. Како се истиче, без већег ангажовања САД у дијалогу, а нарочито у фази приближавања финалном споразуму, тешко је очекивати било какав значајнији напредак.

"Дебакл је доживела мисија ОЕБС на Косову, посебно због организације недавних нелегитимних локалних избора у четири општине на северу Косова. Међународна заједница је подршком одржавању нелегитимних ванредних локалних избора у четири општине са већинским српским становништвом и довођењем етничких Албанаца за градоначелнике у српским срединама продубила постојећу кризу и дестабилизовала ситуацију на Косову", пише у анализи.

Истовремено, Ифинес се пита зашто је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар приликом недавног саслушања у америчком Конгресу прећутао чињеницу о локалним изборима на северу Косова, које је, како кажу, признао пре него што су и одржани што је довело до ескалације ситуације.

"Ко је одговаран за одржавање нелегитимних локалних избора када се знало да на њима неће учествовати Срби, док сада Ескобар тражи поновно одржавање локалних избора на северу Косова. Због свега тога и не изненађује дебакл међународне заједнице на Косову", пише Ифимес.

Како се наводи, међународне снаге НАТО/КФОР-а имају важну улогу у обезбеђивању и одржавању безбедности на Косову за све грађане, без обзира на њихово етничко порекло, посебно за српску заједницу, али је Кфор направио грешку што је прећутно дозволио, да јединице косовске специјалне полиције буду непотребно распоређене на северу Косова и које без одобрења КФОР-а не би смеле да буду распоређене.

"Габриел Ескобар, изасланик Стејт Департмента за Западни Балкан је изјавио: 'Мислим да је на обе стране задатак да не милитаризују ово питање, да не шаљу специјалне јединице у место где постоји КФОР и где нема потребе за тим' ", подсећа се у анализи.

Када се ради о Заједници српских општина, Ифимес подсећа да је њено конституисање предвиђено Бриселским споразумом из 2013. године, да се она конституише статутом, али се гарантује законима тзв. Косова, за чије измене је потребна двотрећинска већина и може се може распустити само одлуком општина чланица.

"Иако настаје изван правног система Косова, ЗСО је део уставноправног поретка Косова, а не део Републике Србије. Косовске власти не желе да имплементирају формирање ЗСО позивајући се на одлуку Уставног суда Косова, који је утврдио 24 повреде односно одредбе, које нису у складу са уставом Косова. ЗСО би основало 10 општина, које немају више од 100.000 становника и тешко би могли да буду фактор дестабилизације. Надлежности, које би добила Заједница, не би могле да битно ограниче деловање централне власти у Приштини.

Централна власт би и даље имала извршну, законодавну и судску власт на Косову", пише у анализи. Истиче се да се страх од формирања ЗСО преувеличава, јер се још увек не зна како ће она да изгледа. "ЗСО је осетљиво питање за обе стране, па су у овој фази присутни максималистички приступи. Ако нечега имамо у процесу дијалога између Београда и Приштине, онда су то споразуми.

Имамо инфлацију споразума и сваки нови споразум заправо прикрива неуспехе оног претходног. Имали смо потписани Вашингтонски споразум из септембра 2020.године на који више нико не обраћа пажњу, који је за разлику од Охридског био потписан. Зато очекујемо да ће Охридски споразум отићи у сећање, јер треба да се пронађе ново одрживо решење", наводи се.

Ифимес сматра да је у релаксирање стања на Косову потребно укључити организације цивилног друштва, пословну заједницу и угледне појединце из различитих етничких заједница, који би требали да организују својеврсни "тајни договор" у коме би учествовали кључни актери на косовској друштвеној сцени, који би постигли општи концензус о кључним питањима за будућност.

"Подршка таквом општем консензусу, као његови гаранти, требало би да буду САД, ЕУ, Русија, Кина, Турска и по потреби још неке друге државе. Међутим, украјинска криза онемогућава да до тога дође. Расплет украјинске кризе имаће утицај на решавање питања Косова и Босне и Херцеговине и генерално ће утицати на будућност региона Западног Балкана", наводи се.

Наглашава се и да је препорука да власти у Приштини пусте све ухапшене Србе у протеклих неколико месеци као што су власти у Београду пустиле тројицу косовских полицајаца, како би се превазишла постојећа ситуација и како би се окренули стварању новог повољнијег друштвеног амбијента на КиМ, што би допринело стварању атмосфере за повлачење "косовских специјалних полицијских снага" са севера Косова, припреми терена за одржавање локалних избора у четири општине са српском већином и почетку процеса формирања Заједнице српских општина.

"Аналитичари сматрају, да су на потезу власти у Приштини, које су последњих недеља на удару оштрих критика из САД, у мањој мери ЕУ. Косово, које је под патронатом Запада од 90-тих година прошлог века не показује знаке за поправљање ситуације што може да доведе до краја 'романсе Косова са Западом' што потврђују већ уведене 'благе' санкције као знак упозорења", закључује се у анализи.

(Тањуг)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Прњавор

20.07.2023 12:29

Никад чуо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

22.07.2023 11:53

ИФИМЕС је институт за млаћење празне сламе. чији је власник познати србомрзац Зијад Бећиревић а сарадник му је србофоб из Сарајева Мирко Пејановић Триша.

Name

Ма каква ЕУ

20.07.2023 12:32

Све сто су САД наводно дале Украјини (200 милијарди) мора вратитити економски и у сваком смислу распала ЕУ,наравно пустосице нас " до коске" .... Без Русије нема нам зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2023 12:48

Цуј нема зивота, а са Русијом зивимо у биједи, овде само знају извлацит паре заједно са криминалцима.

Name

Ре ма каква Русија

20.07.2023 14:35

Ти појма немаш колику глупост си изнио

Name

Наравно да нема

20.07.2023 14:41

Нису ни знали коме да захвале па су зивјели у благостању.Сада нека зиве од успомена и преприцају са кољена на кољено како некада лијепо бјесе и како их мрзња и бјес у изобиљу унисти....

Name

А у БиХ?

20.07.2023 12:43

Дебакл свих дебкла! Стварање тзв рс је пораз људског ума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И распад Југославије

20.07.2023 14:14

На крвава нацин је пораз ума а и то и као и све то је урадио запад поразеног ума и није ни Русија, ни Кина, ни Африка,ни Инфија, ни Јузна Америка нико до 5% тих (данас безнацајних фактора) на глобалној сцени....

Name

Без Русије

20.07.2023 12:45

Нема зивота Европи, само је трулез без руског свијета.... Русија је њено постојање! Вазда била и у сваком смислу! То само закрзљалим трованим мозговима није прихватљива истина у цињеницама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледамо стање и све јасно

20.07.2023 14:33

Русија не треба према виђеном и оном како је данас. Видиш да је нико неће.Колико је држава било са њом 50 година, можда 10-ак да не набрајам.Зашто више нико неће са Русијом ниси се запито.Можемо симпатисати једне или друге , али са Русима неће људи, дођи у памет.Свако има право на свој став , каква затрованост, то су будалештине

Name

Затровани мозгови

20.07.2023 16:25

Трулог Запада одгајани да мрзе свакога. Болесна мрзња је њихов смисао зивота.

Name

Маxс

20.07.2023 13:48

У коначници све буде како САД одлучи.Ту Србија нема могућности да увиди ред по својој вољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин је

20.07.2023 14:09

Рекао Солцу "Ти си само канцелар а не знас ни до када". Културан цовјек да не казе хегемонов менадјер који ниста не одлуцује обицна лутка на концу а кога њемацки градјани нису ни изабрали да тако заступа њихове интересе.... Самим тиме друге из ЕУ није ни вриједно помињати....

Name

Басел

20.07.2023 19:44

Народе опамети мо се каква Русија од Русије ми немамо користи Руси гдје доду ту трава висе не расте а Европа ником не диригује дали це неког вољети или мрзити то је до нас не морамо никог вољети али ако смо људи мозе мо се уважавати и постивати јер неком уцинити добро то си себи добро направио и бице висе струком врацено

Name

На

20.07.2023 14:02

Вуцицевом платном списку дај уозбиљите се па нисмо овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебакл 5% силедјија

20.07.2023 14:25

И није у питању никаква "Медјународна заједница"! Извртање теза је и довело до дебакла! На сву срецу!🥂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једите инсекте

20.07.2023 14:27

Сто нас засипате. То је у конацници сва способност трулог "Запада" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

На сву срецу

20.07.2023 14:36

Па се Русија ријеси паразита. Јос це руског блага сто Русија надава Европи сисати амери а онда их пустити низ воду.... Сто би се рекло "ни на небу ни на земљи"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тих

20.07.2023 14:45

5% сотона је мислило да це узивање у мрзњи и цак тјерању других да некога без разлога мрзе вјецно трајати и доносити им плодове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

20.07.2023 15:40

И ти Срби и Шиптари иста врста људи. Загуљени и затуцани, засићених мржњом и нетрпељивости једни према другима нацији. Чак и исто изгледају и имају сличне обичаје, само се разликују по вјери. Питамо се откуда толика мржња. Изгледа да је све то бижрија казна за оба народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не пореди српски

20.07.2023 16:32

Народ са измисљеним нацијама. То нема везе једно са другим. Са албанским ни генетски ни у било ком смислу имају иста заједницко али када су вец ту досли и на српској земљи нека се и понасају у складу са правима једнаким за све...

Name

РЕ Не Пореди

20.07.2023 17:46

Па и Срби су на ту земљу дошли, а преци Албанаца (Илири) су на Балкан дошли прије Славена...