IFIMES: Debakl međunarodne zajednice na Kosmetu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je aktuelna situacija na Kosovu jednim delom posljedica dosadašnjih pogrešnih poteza međunarodne zajednice i da predstavlja njen svojevrstan debakl, posebno EU.

Srbija 20.07.2023 | 12:23
IFIMES: Debakl međunarodne zajednice na Kosmetu

U najnovijoj analizi Ifimes navodi da o tome govori amatersko vođenje dijaloga od strane EU, propala misija EULEX-a i nepotrebno slanje specijalnih jedinica ROSU na sever KiM u srpske sredine.

Kako se navodi sastav ROSU ne odgovara etničkoj strukturi stanovništva na severu Kosova, jer jedinice NATO/KFOR-a imaju mandat da garantiraju sigurnost na celoj teritoriji KiM.

Takođe, ističe se, jednostrani potezi narušavaju ionako krhak mir i latentnu stabilnost, dok bi mere reciprociteta imale suštinski smisao posle potpisivanja sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine.

"Međunarodna zajednica je dozvolila, da je Vlada Kosova razrešila članove Upravljačkog tima na šta je EU reagovala izjavom, da je taj potez kosovske vlade bio protiv duha dijaloga. Nacrt statuta ZSO, koji je uradio Upravljački tim, polazna je osnova za razgovore i Vlada Kosova je trebalo o njemu da se izjasni, a ne da ga apriori u celosti odbaci. EU je do sada na Kosovu uglavnom rasipnički potrošila oko 2,5 milijarde evra novca poreskih obveznika EU", navodi se u analizi.

Dodaje se da analitičari smatraju da EU nije izgubila kredibilitet zato što se umešala američka administracija u dijalog između Beograda i Prištine, već zato što su pojedine zemlje članice delegirale svoje izaslanike, i time praktično dovele autoritet Brisela pod znak pitanja. Kako se ističe, bez većeg angažovanja SAD u dijalogu, a naročito u fazi približavanja finalnom sporazumu, teško je očekivati bilo kakav značajniji napredak.

"Debakl je doživela misija OEBS na Kosovu, posebno zbog organizacije nedavnih nelegitimnih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. Međunarodna zajednica je podrškom održavanju nelegitimnih vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i dovođenjem etničkih Albanaca za gradonačelnike u srpskim sredinama produbila postojeću krizu i destabilizovala situaciju na Kosovu", piše u analizi.

Istovremeno, Ifines se pita zašto je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prilikom nedavnog saslušanja u američkom Kongresu prećutao činjenicu o lokalnim izborima na severu Kosova, koje je, kako kažu, priznao pre nego što su i održani što je dovelo do eskalacije situacije.

"Ko je odgovaran za održavanje nelegitimnih lokalnih izbora kada se znalo da na njima neće učestvovati Srbi, dok sada Eskobar traži ponovno održavanje lokalnih izbora na severu Kosova. Zbog svega toga i ne iznenađuje debakl međunarodne zajednice na Kosovu", piše Ifimes.

Kako se navodi, međunarodne snage NATO/KFOR-a imaju važnu ulogu u obezbeđivanju i održavanju bezbednosti na Kosovu za sve građane, bez obzira na njihovo etničko poreklo, posebno za srpsku zajednicu, ali je Kfor napravio grešku što je prećutno dozvolio, da jedinice kosovske specijalne policije budu nepotrebno raspoređene na severu Kosova i koje bez odobrenja KFOR-a ne bi smele da budu raspoređene.

"Gabriel Eskobar, izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan je izjavio: 'Mislim da je na obe strane zadatak da ne militarizuju ovo pitanje, da ne šalju specijalne jedinice u mesto gde postoji KFOR i gde nema potrebe za tim' ", podseća se u analizi.

Kada se radi o Zajednici srpskih opština, Ifimes podseća da je njeno konstituisanje predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, da se ona konstituiše statutom, ali se garantuje zakonima tzv. Kosova, za čije izmene je potrebna dvotrećinska većina i može se može raspustiti samo odlukom opština članica.

"Iako nastaje izvan pravnog sistema Kosova, ZSO je deo ustavnopravnog poretka Kosova, a ne deo Republike Srbije. Kosovske vlasti ne žele da implementiraju formiranje ZSO pozivajući se na odluku Ustavnog suda Kosova, koji je utvrdio 24 povrede odnosno odredbe, koje nisu u skladu sa ustavom Kosova. ZSO bi osnovalo 10 opština, koje nemaju više od 100.000 stanovnika i teško bi mogli da budu faktor destabilizacije. Nadležnosti, koje bi dobila Zajednica, ne bi mogle da bitno ograniče delovanje centralne vlasti u Prištini.

Centralna vlast bi i dalje imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast na Kosovu", piše u analizi. Ističe se da se strah od formiranja ZSO preuveličava, jer se još uvek ne zna kako će ona da izgleda. "ZSO je osetljivo pitanje za obe strane, pa su u ovoj fazi prisutni maksimalistički pristupi. Ako nečega imamo u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, onda su to sporazumi.

Imamo inflaciju sporazuma i svaki novi sporazum zapravo prikriva neuspehe onog prethodnog. Imali smo potpisani Vašingtonski sporazum iz septembra 2020.godine na koji više niko ne obraća pažnju, koji je za razliku od Ohridskog bio potpisan. Zato očekujemo da će Ohridski sporazum otići u sećanje, jer treba da se pronađe novo održivo rešenje", navodi se.

Ifimes smatra da je u relaksiranje stanja na Kosovu potrebno uključiti organizacije civilnog društva, poslovnu zajednicu i ugledne pojedince iz različitih etničkih zajednica, koji bi trebali da organizuju svojevrsni "tajni dogovor" u kome bi učestvovali ključni akteri na kosovskoj društvenoj sceni, koji bi postigli opšti koncenzus o ključnim pitanjima za budućnost.

"Podrška takvom opštem konsenzusu, kao njegovi garanti, trebalo bi da budu SAD, EU, Rusija, Kina, Turska i po potrebi još neke druge države. Međutim, ukrajinska kriza onemogućava da do toga dođe. Rasplet ukrajinske krize imaće uticaj na rešavanje pitanja Kosova i Bosne i Hercegovine i generalno će uticati na budućnost regiona Zapadnog Balkana", navodi se.

Naglašava se i da je preporuka da vlasti u Prištini puste sve uhapšene Srbe u proteklih nekoliko meseci kao što su vlasti u Beogradu pustile trojicu kosovskih policajaca, kako bi se prevazišla postojeća situacija i kako bi se okrenuli stvaranju novog povoljnijeg društvenog ambijenta na KiM, što bi doprinelo stvaranju atmosfere za povlačenje "kosovskih specijalnih policijskih snaga" sa severa Kosova, pripremi terena za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom i početku procesa formiranja Zajednice srpskih opština.

"Analitičari smatraju, da su na potezu vlasti u Prištini, koje su poslednjih nedelja na udaru oštrih kritika iz SAD, u manjoj meri EU. Kosovo, koje je pod patronatom Zapada od 90-tih godina prošlog veka ne pokazuje znake za popravljanje situacije što može da dovede do kraja 'romanse Kosova sa Zapadom' što potvrđuju već uvedene 'blage' sankcije kao znak upozorenja", zaključuje se u analizi.

(Tanjug)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

20.07.2023 12:29

Nikad čuo..

ODGOVORITE
Name

Василије 1

22.07.2023 11:53

ИФИМЕС је институт за млаћење празне сламе. чији је власник познати србомрзац Зијад Бећиревић а сарадник му је србофоб из Сарајева Мирко Пејановић Триша.

Name

Ma kakva EU

20.07.2023 12:32

Sve sto su SAD navodno dale Ukrajini (200 milijardi) mora vratititi ekonomski i u svakom smislu raspala EU,naravno pustosice nas " do koske" .... Bez Rusije nema nam zivota.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2023 12:48

Cuj nema zivota, a sa Rusijom zivimo u bijedi, ovde samo znaju izvlacit pare zajedno sa kriminalcima.

Name

Re ma kakva Rusija

20.07.2023 14:35

Ti pojma nemaš koliku glupost si iznio

Name

Naravno da nema

20.07.2023 14:41

Nisu ni znali kome da zahvale pa su zivjeli u blagostanju.Sada neka zive od uspomena i prepricaju sa koljena na koljeno kako nekada lijepo bjese i kako ih mrznja i bjes u izobilju unisti....

Name

A u BiH?

20.07.2023 12:43

Debakl svih debkla! Stvaranje tzv rs je poraz ljudskog uma!

ODGOVORITE
Name

I raspad Jugoslavije

20.07.2023 14:14

Na krvava nacin je poraz uma a i to i kao i sve to je uradio zapad porazenog uma i nije ni Rusija, ni Kina, ni Afrika,ni Infija, ni Juzna Amerika niko do 5% tih (danas beznacajnih faktora) na globalnoj sceni....

Name

Bez Rusije

20.07.2023 12:45

Nema zivota Evropi, samo je trulez bez ruskog svijeta.... Rusija je njeno postojanje! Vazda bila i u svakom smislu! To samo zakrzljalim trovanim mozgovima nije prihvatljiva istina u cinjenicama....

ODGOVORITE
Name

Pogledamo stanje i sve jasno

20.07.2023 14:33

Rusija ne treba prema viđenom i onom kako je danas. Vidiš da je niko neće.Koliko je država bilo sa njom 50 godina, možda 10-ak da ne nabrajam.Zašto više niko neće sa Rusijom nisi se zapito.Možemo simpatisati jedne ili druge , ali sa Rusima neće ljudi, dođi u pamet.Svako ima pravo na svoj stav , kakva zatrovanost, to su budaleštine

Name

Zatrovani mozgovi

20.07.2023 16:25

Trulog Zapada odgajani da mrze svakoga. Bolesna mrznja je njihov smisao zivota.

Name

Maxs

20.07.2023 13:48

U konačnici sve bude kako SAD odluči.Tu Srbija nema mogućnosti da uvidi red po svojoj volji.

ODGOVORITE
Name

Putin je

20.07.2023 14:09

Rekao Solcu "Ti si samo kancelar a ne znas ni do kada". Kulturan covjek da ne kaze hegemonov menadjer koji nista ne odlucuje obicna lutka na koncu a koga njemacki gradjani nisu ni izabrali da tako zastupa njihove interese.... Samim time druge iz EU nije ni vrijedno pominjati....

Name

Basel

20.07.2023 19:44

Narode opameti mo se kakva Rusija od Rusije mi nemamo koristi Rusi gdje dodu tu trava vise ne raste a Evropa nikom ne diriguje dali ce nekog voljeti ili mrziti to je do nas ne moramo nikog voljeti ali ako smo ljudi moze mo se uvažavati i postivati jer nekom uciniti dobro to si sebi dobro napravio i bice vise strukom vraceno

Name

Na

20.07.2023 14:02

Vucicevom platnom spisku daj uozbiljite se pa nismo ovce

ODGOVORITE
Name

Debakl 5% siledjija

20.07.2023 14:25

I nije u pitanju nikakva "Medjunarodna zajednica"! Izvrtanje teza je i dovelo do debakla! Na svu srecu!🥂

ODGOVORITE
Name

Jedite insekte

20.07.2023 14:27

Sto nas zasipate. To je u konacnici sva sposobnost trulog "Zapada" !

ODGOVORITE
Name

Na svu srecu

20.07.2023 14:36

Pa se Rusija rijesi parazita. Jos ce ruskog blaga sto Rusija nadava Evropi sisati ameri a onda ih pustiti niz vodu.... Sto bi se reklo "ni na nebu ni na zemlji"!

ODGOVORITE
Name

Tih

20.07.2023 14:45

5% sotona je mislilo da ce uzivanje u mrznji i cak tjeranju drugih da nekoga bez razloga mrze vjecno trajati i donositi im plodove....

ODGOVORITE
Name

Realista

20.07.2023 15:40

I ti Srbi i Šiptari ista vrsta ljudi. Zaguljeni i zatucani, zasićenih mržnjom i netrpeljivosti jedni prema drugima naciji. Čak i isto izgledaju i imaju slične običaje, samo se razlikuju po vjeri. Pitamo se otkuda tolika mržnja. Izgleda da je sve to bižrija kazna za oba naroda.

ODGOVORITE
Name

Ne poredi srpski

20.07.2023 16:32

Narod sa izmisljenim nacijama. To nema veze jedno sa drugim. Sa albanskim ni genetski ni u bilo kom smislu imaju ista zajednicko ali kada su vec tu dosli i na srpskoj zemlji neka se i ponasaju u skladu sa pravima jednakim za sve...

Name

RE Ne Poredi

20.07.2023 17:46

Pa i Srbi su na tu zemlju došli, a preci Albanaca (Iliri) su na Balkan došli prije Slavena...