Усвајање закона пријетња независном новинарству

"Ако Народна скупштина Републике Српске у Кривични законик уведе клевету, дошло би до регресије из ситуације у којој се клевета третира у грађанском праву и допринијело би даљем погоршању ионако неповољног амбијента за рад новинара и слободе изражавања у ширем смислу."

Република Српска 20.07.2023 | 10:12
Усвајање закона пријетња независном новинарству

Казала је ово у интервјуу Независним новинама Дуња Мијатовић, комесарка за људска права у Савјету Европе у Стразбуру.

Истиче да би усвајање оваквог закона имало далекосежне негативне ефекте на људска права и представљало би пријетњу критичком независном новинарству, истовремено отежавајући надзор и контролу оних који су на власти.

"Казне би требале бити пропорционалне наводној штети узрокованој клеветничком изјавом, а ту грађанско право даје уравнотеженији приступ", рекла је она и надлежне позвала да не усвајају овакав закон. 

"Не могу спекулисати шта би се могло догодити. Оно што видим је да је ово забрињавајући корак уназад. Могу само да се надам да ће бити довољно политичког здравог разума и одговорности према грађанима и да ће овај закон бити повучен.

Овакав закон дефинитивно није закон који је потребан грађанима Републике Српске и Босне и Херцеговине", казала је Мијатовић, одговарајући на питање какве би посљедице биле за грађане, за БиХ и Савјет Европе ако се овај закон усвоји.

(БН)   Фото:БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Петар

20.07.2023 10:37

Додикове луђачке идеје и безумље његових слијепих слуга су само корак ближе изазивању сукоба и крвопролића са јединим циљем да сакрију свој криминал и неморал и избегну одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

20.07.2023 11:17

Укинути све медија, да се народ не бави политиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бдодо

20.07.2023 12:17

А, је ли се то данас прогласава РСК (Република Сј. Кореја)? Наздравље, наздравље, па да буде срецно и весело.

ОДГОВОРИТЕ