Usvajanje zakona prijetnja nezavisnom novinarstvu

"Ako Narodna skupština Republike Srpske u Krivični zakonik uvede klevetu, došlo bi do regresije iz situacije u kojoj se kleveta tretira u građanskom pravu i doprinijelo bi daljem pogoršanju ionako nepovoljnog ambijenta za rad novinara i slobode izražavanja u širem smislu."

Republika Srpska 20.07.2023 | 10:12
Usvajanje zakona prijetnja nezavisnom novinarstvu

Kazala je ovo u intervjuu Nezavisnim novinama Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava u Savjetu Evrope u Strazburu.

Ističe da bi usvajanje ovakvog zakona imalo dalekosežne negativne efekte na ljudska prava i predstavljalo bi prijetnju kritičkom nezavisnom novinarstvu, istovremeno otežavajući nadzor i kontrolu onih koji su na vlasti.

"Kazne bi trebale biti proporcionalne navodnoj šteti uzrokovanoj klevetničkom izjavom, a tu građansko pravo daje uravnoteženiji pristup", rekla je ona i nadležne pozvala da ne usvajaju ovakav zakon. 

"Ne mogu spekulisati šta bi se moglo dogoditi. Ono što vidim je da je ovo zabrinjavajući korak unazad. Mogu samo da se nadam da će biti dovoljno političkog zdravog razuma i odgovornosti prema građanima i da će ovaj zakon biti povučen.

Ovakav zakon definitivno nije zakon koji je potreban građanima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", kazala je Mijatović, odgovarajući na pitanje kakve bi posljedice bile za građane, za BiH i Savjet Evrope ako se ovaj zakon usvoji.

(BN)   Foto:BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Petar

20.07.2023 10:37

Dodikove luđačke ideje i bezumlje njegovih slijepih sluga su samo korak bliže izazivanju sukoba i krvoprolića sa jedinim ciljem da sakriju svoj kriminal i nemoral i izbegnu odgovornost.

ODGOVORITE
Name

Z

20.07.2023 11:17

Ukinuti sve medija, da se narod ne bavi politikom

ODGOVORITE
Name

Bdodo

20.07.2023 12:17

A, je li se to danas proglasava RSK (Republika Sj. Koreja)? Nazdravlje, nazdravlje, pa da bude srecno i veselo.

ODGOVORITE