Стање на КиМ све више безбједносни проблем

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да је забринут развојем догађаја на КиМ, и то не само на северу већ на целом КиМ.

Србија 19.07.2023 | 19:27
Стање на КиМ све више безбједносни проблем

''Не желим да играм игру сваљивања кривице, али ово је веома важно за нас јер почиње све више да буде безбедносно питање, а не политичко'', рекао је Вучић.

Он је рекао да и поред тога што Србија и НАТО другачије гледају на тензије на северу КиМ, сматра да је Приштина могла одговорније да реагује када је било напада и рањавања Срба са КиМ, јер ту није било никакве истраге.

''Истовремено има потпуно произвољних и арбитрарних хапшења Срба, то је нешто што смета, угрожава и брине српски народ где год да живи'', рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија има професионални однос са снагама НАТО-а на КиМ, односно са Кфором, који је на ''професионалан и обазрив начин'' третирао Србе на КиМ, и позвао Кфор да у оквиру резолуције 1244 настави да пружа сигурност и безбедност Србима на КиМ, зато што је у последњих шест месеци најмање шесторо Срба упуцано од стране тзв. косовских снага.
 ''Срећом, ниједан Албанац није погођен или повређен, што показује ко шта ради'', оценио је председник Србије.

 Он је истакао да Србија жели мир и стабилност и да жели да одржи искрене односе са САД.

Вучић: Приштина не жели да уради било шта на деескалацији сукоба

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да Приштина не жели да уради било шта на деескалацији сукоба.

"Разговарао сам са специјалним изаслаником за дијалог Београда и Присстине Мирославом Лајчаком. Нисам оптимиста, нема ни разлога", рекао је Вучић медијима после сусрета са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

"Као што сам и рекао, Приштина не жели на озбиљан начин да учини било шта по питању деескалације", рекао је председник, пренео је Пинк.

Он је додао да то за нас постаје безбедносни, а не политички проблем и зато је важно да разговарамо са генералним секретаром НАТО, као и да нема сумње да је ситуација све напетија и тежа.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јајо кликерас

19.07.2023 20:30

Довуците милета сељацину на Косово, да га он "спаси", као Републику Српску, коју је потопио у рупу на дну најдубљег мора....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.07.2023 21:42

Мислим да се чека још неко вријеме да се исели и ово што је доле остало,онда више неће бити никакво питање?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реља

19.07.2023 21:53

Надам се да је Вуциц објаснио Стотенбергу засто су Срби повредили 70 НАТО војника и да је Стотеберг прихватио то објасњењен

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

19.07.2023 23:10

Кроз разне (непотребне) споразуме у задњих 10ак година Косову су признаване разне институције Једна од тих институција је и полиција Косова која је независна од било каквих вањских фактора Тако да они раде по свом закону (који им је опет нетко признао) Е сада ко је потписивао те разне споразуме и дао легитимитет косовској полицији тај је и најкривљи за тренутно стање на Косову Невезано да ли то урадјено свјесно или несвјесно или је нетко преварен или био наиван

ОДГОВОРИТЕ