Stanje na KiM sve više bezbjednosni problem

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je zabrinut razvojem događaja na KiM, i to ne samo na severu već na celom KiM.

Srbija 19.07.2023 | 19:27
Stanje na KiM sve više bezbjednosni problem

''Ne želim da igram igru svaljivanja krivice, ali ovo je veoma važno za nas jer počinje sve više da bude bezbednosno pitanje, a ne političko'', rekao je Vučić.

On je rekao da i pored toga što Srbija i NATO drugačije gledaju na tenzije na severu KiM, smatra da je Priština mogla odgovornije da reaguje kada je bilo napada i ranjavanja Srba sa KiM, jer tu nije bilo nikakve istrage.

''Istovremeno ima potpuno proizvoljnih i arbitrarnih hapšenja Srba, to je nešto što smeta, ugrožava i brine srpski narod gde god da živi'', rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima profesionalni odnos sa snagama NATO-a na KiM, odnosno sa Kforom, koji je na ''profesionalan i obazriv način'' tretirao Srbe na KiM, i pozvao Kfor da u okviru rezolucije 1244 nastavi da pruža sigurnost i bezbednost Srbima na KiM, zato što je u poslednjih šest meseci najmanje šestoro Srba upucano od strane tzv. kosovskih snaga.
 ''Srećom, nijedan Albanac nije pogođen ili povređen, što pokazuje ko šta radi'', ocenio je predsednik Srbije.

 On je istakao da Srbija želi mir i stabilnost i da želi da održi iskrene odnose sa SAD.

Vučić: Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba.

"Razgovarao sam sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prisstine Miroslavom Lajčakom. Nisam optimista, nema ni razloga", rekao je Vučić medijima posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Kao što sam i rekao, Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije", rekao je predsednik, preneo je Pink.

On je dodao da to za nas postaje bezbednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO, kao i da nema sumnje da je situacija sve napetija i teža.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jajo klikeras

19.07.2023 20:30

Dovucite mileta seljacinu na Kosovo, da ga on "spasi", kao Republiku Srpsku, koju je potopio u rupu na dnu najdubljeg mora....

ODGOVORITE
Name

Istina

19.07.2023 21:42

Mislim da se čeka još neko vrijeme da se iseli i ovo što je dole ostalo,onda više neće biti nikakvo pitanje?!?!

ODGOVORITE
Name

Relja

19.07.2023 21:53

Nadam se da je Vucic objasnio Stotenbergu zasto su Srbi povredili 70 NATO vojnika i da je Stoteberg prihvatio to objasnjenjen

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

19.07.2023 23:10

Kroz razne (nepotrebne) sporazume u zadnjih 10ak godina Kosovu su priznavane razne institucije Jedna od tih institucija je i policija Kosova koja je nezavisna od bilo kakvih vanjskih faktora Tako da oni rade po svom zakonu (koji im je opet netko priznao) E sada ko je potpisivao te razne sporazume i dao legitimitet kosovskoj policiji taj je i najkrivlji za trenutno stanje na Kosovu Nevezano da li to uradjeno svjesno ili nesvjesno ili je netko prevaren ili bio naivan

ODGOVORITE