Бистричани тужили Владу, а Руфија инспекцији

– Мјештани Бистрице поднијели су данас тужбу против Владе Републике Српске зато што је дозволила покретање процеса додјеле концесије за отварање рудника лигнита у овом селу и то без валидне документације.

Република Српска 19.07.2023 | 16:50
Бистричани тужили Владу, а Руфија инспекцији

Осим тужбе, мјештани су на адресу водне, саобраћајне и урбанистичко грађевинске и пољопривредне инспекције послали пријаве и захтијевају хитну интервенцију и испитивање сумњивих активности “Дрво-еxпорта” из Теслића у власништву СНСД-овог одборника Срђана Кљечанина Руфија, чији багери два мјесеца раде на овом терену без дозволе и концесије.

Адвокат Срђан Радуљ потврдио је за ЦАПИТАЛ да су мјештани одлучили да поднесу тужбу и затраже да суд одреди одлагање одлуке о покретању поступка за додјелу концесије зато што не постоји политика додјеле концесија у Републици Српској, која је темељни документ за легитимну додјелу концесија и располагања јавним добрима. Тај документ требало би да усваја Народна скупштина Републике Српске.

“Да би се могла додијелити концесија за експлоатацију, мора постојати документ о политици њихове додјеле. Постојећи документ је био привремен и на основу њега су даване концесије. Међутим, он више није на снази. Према томе ни не постоји основ да Влада донесе побијани акт“, каже Радуљ.

Истиче да се у свом тужбеном захтјеву, мјештани Бистрице позивају на заштиту животне средине и да вјерују да доносилац акта и онај ко је припремао одлуку, није није адекватно сагледао све сегменте и критеријуме за њену израду.

“У раније важећем документу, на подручју Приједора не постоји опција вађење лигнита као могуће концесионо право. Зато тражимо да суд одреди одлагање извршења ове одлуке Владе у периоду од 60 дана и да у међувремену одлучи о нашој тужби. Тражимо да се поништи одлука Владе о прихватању иницијативе за додјелу концесије као незаконита и противуставна“, рекао је Радуљ.

Три пријаве инспекцији

У пријавама које су послали на адресу инспекције и то водне, саобраћајне, урбанистичко грађевинске и пољопривредне, мјештани Бистрице траже да се хитно испитају сумњиве актвности које ова фирма изводи у њиховом селу на локацији код ријеке Црљенача гдје се незаконито отвара рудник. Траже и да се хитно зауставе све незаконите радње.

“Тражимо од урбанистичко грађевинског инспектора да утврди легалност постављених монтажно-демонтажних објеката, бетонирања манипулативног платоа, инсталисане ваге за камионе и постављеног електро-ормара“, наводи се у пријави.

Зоран Нинић из Бистрице каже да се очекује од надлежних да предузму потребне мјере и коначно одраде свој посао.

“Очекујемо од надлежних инспекцијских органа да коначно крену да раде свој посао. Прошла су два мјесеца, а они ништа нису урадили“, каже Радуљ.

Прије десетак дана је Центар за животну средину из Бањалуке поднио двије тужбе против Владе РС због одлука којима се одлучује о концесијама на подручју Приједора.

Прва тужба односи се на рјешење о избору најповољнијег понуђача и додјели концесије за истраживање угља на локалитету “Букова коса”, а друга је против одлуке о покретању поступка додјеле концесије за експлоатацију угља на локалитету “Бистрица” код Приједора.

Како су навели у Центру, тужбе су базиране на скоро идентичним наводима и то због непостојања важећег документа о политици додјеле концесија у Републици Српској, а који је темељни за легитимну додјелу концесија и располагања јавним добрима.

За то вријеме, Руфијеви багери раскопавају нови рудник иако још увијек није добио концесију, а надлежни или неће или немају снаге да то зауставе. Иако су поједини саговорници ЦАПИТАЛ-а уназад два мјесеца отворено говорили да Руфи нема дозволе нити концесију, нико од надлежних до сада није ни покушао да заустави незаконите радње на подручју Бистрице.

(Цапитал) Фото: Иллустрација 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мијовић

19.07.2023 17:04

Грађевинска инспекција није надлежна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2023 20:06

Руфи је велики привредник.

Name

Тнт

19.07.2023 17:09

Тај Руфи заједно са СНСД-овцима у Теслићу покрао све што се може у шумама. У мјесто да га стрпају у затвор њега власт награди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ТНТ

19.07.2023 21:04

Па то је онај Бајин Вањски Сарадник,Неко давно једном сјећам се постави питање Баји од куд му толике паре када је купио Вилу у Београду а он онако па од Мојих Вањских Сарадника .Дестилација Теслић. Руфи Теслић, и има их СИЈАСЕТ...Због оваквих и сличних треба укинути Границу са ХРВАТСКОМ да се може слободно кретати на Море на мало дужу период.,Са чекићем за туцање камена за Асвалт,

Name

Горан Јовић Пицили

19.07.2023 17:20

Руфи врацај се у шуму.Нас двојица цемо направити добар посо са сумом,досло је и наших 5 минута.пустосење се наставља а ти ме штити код шефова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др РАДЕНКО ЛАКЕТИЋ ФУТУРА

19.07.2023 18:31

Сада кад пређем у министарство за помоћника за шумарство, склонићу ја Јовића из ИРПЦ-а, а Руфи више неће моћи радити ништа са шумским газдинством Борја, па чак ни као купац. Све ћу ја њих средити, будите без бриге, ипак сам ја доктор!

Name

Ре

19.07.2023 19:21

Како си преварама и подметањем досао тако цес и отици

Name

Пицили

19.07.2023 23:04

Раденко не мозес ми ниста ја сам.вец отпоцео са малверзацијама у шг Борја. Окупио сам све олосе као сто сам и сам.

Name

Миливоје

19.07.2023 17:28

По дефиницији, земљани радови су грађевински радови и извођење истих без грађевинске дозволе је кажњиво и повлачи, осим кажњавања и забрану извођења, од грађевинског инспектора. Значи, много већи је обим прекршаја него што је наведено у представци, овдје се ради о широком откопу уз употребу механизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслицан

19.07.2023 19:59

У праву си за градјевинску али како коме мени тразе за изградњу ограде око куце казу све сто је дубље од 25 цм мора се имати градјевинска.

Name

Теслић

19.07.2023 17:36

Ето видите сад како је са руфијом, хвала богу да оде из теслића

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.07.2023 17:54

Све иде по плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

19.07.2023 18:37

Главни баја за додјелу концесија у РС је Ђурица Раденко, покварен човјек до коске. Отприлике је исто као да дате вуку да цува стадо оваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

19.07.2023 20:54

Адвокати само узимају паре. Протестују они сто нису ниста добили.

ОДГОВОРИТЕ