Bistričani tužili Vladu, a Rufija inspekciji

– Mještani Bistrice podnijeli su danas tužbu protiv Vlade Republike Srpske zato što je dozvolila pokretanje procesa dodjele koncesije za otvaranje rudnika lignita u ovom selu i to bez validne dokumentacije.

Republika Srpska 19.07.2023 | 16:50
Bistričani tužili Vladu, a Rufija inspekciji

Osim tužbe, mještani su na adresu vodne, saobraćajne i urbanističko građevinske i poljoprivredne inspekcije poslali prijave i zahtijevaju hitnu intervenciju i ispitivanje sumnjivih aktivnosti “Drvo-exporta” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, čiji bageri dva mjeseca rade na ovom terenu bez dozvole i koncesije.

Advokat Srđan Radulj potvrdio je za CAPITAL da su mještani odlučili da podnesu tužbu i zatraže da sud odredi odlaganje odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije zato što ne postoji politika dodjele koncesija u Republici Srpskoj, koja je temeljni dokument za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima. Taj dokument trebalo bi da usvaja Narodna skupština Republike Srpske.

“Da bi se mogla dodijeliti koncesija za eksploataciju, mora postojati dokument o politici njihove dodjele. Postojeći dokument je bio privremen i na osnovu njega su davane koncesije. Međutim, on više nije na snazi. Prema tome ni ne postoji osnov da Vlada donese pobijani akt“, kaže Radulj.

Ističe da se u svom tužbenom zahtjevu, mještani Bistrice pozivaju na zaštitu životne sredine i da vjeruju da donosilac akta i onaj ko je pripremao odluku, nije nije adekvatno sagledao sve segmente i kriterijume za njenu izradu.

“U ranije važećem dokumentu, na području Prijedora ne postoji opcija vađenje lignita kao moguće koncesiono pravo. Zato tražimo da sud odredi odlaganje izvršenja ove odluke Vlade u periodu od 60 dana i da u međuvremenu odluči o našoj tužbi. Tražimo da se poništi odluka Vlade o prihvatanju inicijative za dodjelu koncesije kao nezakonita i protivustavna“, rekao je Radulj.

Tri prijave inspekciji

U prijavama koje su poslali na adresu inspekcije i to vodne, saobraćajne, urbanističko građevinske i poljoprivredne, mještani Bistrice traže da se hitno ispitaju sumnjive aktvnosti koje ova firma izvodi u njihovom selu na lokaciji kod rijeke Crljenača gdje se nezakonito otvara rudnik. Traže i da se hitno zaustave sve nezakonite radnje.

“Tražimo od urbanističko građevinskog inspektora da utvrdi legalnost postavljenih montažno-demontažnih objekata, betoniranja manipulativnog platoa, instalisane vage za kamione i postavljenog elektro-ormara“, navodi se u prijavi.

Zoran Ninić iz Bistrice kaže da se očekuje od nadležnih da preduzmu potrebne mjere i konačno odrade svoj posao.

“Očekujemo od nadležnih inspekcijskih organa da konačno krenu da rade svoj posao. Prošla su dva mjeseca, a oni ništa nisu uradili“, kaže Radulj.

Prije desetak dana je Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio dvije tužbe protiv Vlade RS zbog odluka kojima se odlučuje o koncesijama na području Prijedora.

Prva tužba odnosi se na rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova kosa”, a druga je protiv odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu “Bistrica” kod Prijedora.

Kako su naveli u Centru, tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima i to zbog nepostojanja važećeg dokumenta o politici dodjele koncesija u Republici Srpskoj, a koji je temeljni za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima.

Za to vrijeme, Rufijevi bageri raskopavaju novi rudnik iako još uvijek nije dobio koncesiju, a nadležni ili neće ili nemaju snage da to zaustave. Iako su pojedini sagovornici CAPITAL-a unazad dva mjeseca otvoreno govorili da Rufi nema dozvole niti koncesiju, niko od nadležnih do sada nije ni pokušao da zaustavi nezakonite radnje na području Bistrice.

(Capital) Foto: Illustracija 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mijović

19.07.2023 17:04

Građevinska inspekcija nije nadležna.

ODGOVORITE
Name

re

19.07.2023 20:06

Rufi je veliki privrednik.

Name

Tnt

19.07.2023 17:09

Taj Rufi zajedno sa SNSD-ovcima u Tesliću pokrao sve što se može u šumama. U mjesto da ga strpaju u zatvor njega vlast nagradi.

ODGOVORITE
Name

Za TNT

19.07.2023 21:04

Pa to je onaj Bajin Vanjski Saradnik,Neko davno jednom sjećam se postavi pitanje Baji od kud mu tolike pare kada je kupio Vilu u Beogradu a on onako pa od Mojih Vanjskih Saradnika .Destilacija Teslić. Rufi Teslić, i ima ih SIJASET...Zbog ovakvih i sličnih treba ukinuti Granicu sa HRVATSKOM da se može slobodno kretati na More na malo dužu period.,Sa čekićem za tucanje kamena za Asvalt,

Name

Goran Jović Picili

19.07.2023 17:20

Rufi vracaj se u šumu.Nas dvojica cemo napraviti dobar poso sa sumom,doslo je i naših 5 minuta.pustosenje se nastavlja a ti me štiti kod šefova.

ODGOVORITE
Name

Dr RADENKO LAKETIĆ FUTURA

19.07.2023 18:31

Sada kad pređem u ministarstvo za pomoćnika za šumarstvo, skloniću ja Jovića iz IRPC-a, a Rufi više neće moći raditi ništa sa šumskim gazdinstvom Borja, pa čak ni kao kupac. Sve ću ja njih srediti, budite bez brige, ipak sam ja doktor!

Name

Re

19.07.2023 19:21

Kako si prevarama i podmetanjem dosao tako ces i otici

Name

Picili

19.07.2023 23:04

Radenko ne mozes mi nista ja sam.vec otpoceo sa malverzacijama u šg Borja. Okupio sam sve olose kao sto sam i sam.

Name

Миливоје

19.07.2023 17:28

По дефиницији, земљани радови су грађевински радови и извођење истих без грађевинске дозволе је кажњиво и повлачи, осим кажњавања и забрану извођења, од грађевинског инспектора. Значи, много већи је обим прекршаја него што је наведено у представци, овдје се ради о широком откопу уз употребу механизације.

ODGOVORITE
Name

Teslican

19.07.2023 19:59

U pravu si za gradjevinsku ali kako kome meni traze za izgradnju ograde oko kuce kazu sve sto je dublje od 25 cm mora se imati gradjevinska.

Name

Teslić

19.07.2023 17:36

Eto vidite sad kako je sa rufijom, hvala bogu da ode iz teslića

ODGOVORITE
Name

BL

19.07.2023 17:54

Sve ide po planu.

ODGOVORITE
Name

Popaj

19.07.2023 18:37

Glavni baja za dodjelu koncesija u RS je Đurica Radenko, pokvaren čovjek do koske. Otprilike je isto kao da date vuku da cuva stado ovaca.

ODGOVORITE
Name

Sile

19.07.2023 20:54

Advokati samo uzimaju pare. Protestuju oni sto nisu nista dobili.

ODGOVORITE