Ударило са свих страна: У Републици Српској свињска куга, а у ФБиХ бруцелоза

Свињска куга проширила се Семберијом за нешто мање од месец дана. Нико није реаговао на време. Осим гашења фарми, због пребацивања одговорности сукобили су се Бањалука и Бијељина.

Босна и Херцеговина 19.07.2023 | 16:14
Ударило са свих страна: У Републици Српској свињска куга, а у ФБиХ бруцелоза

Тек након што је убијено више од три хиљаде свиња на ширем подручју Бијељине, Угљевика и Лопара, влада Републике Српске прогласила је ванредно стање. На челу штаба за ванредне ситуације је премијер Радован Вишковић, који све правда односом локалне власти у Бијељини која није реаговала на време. Тврди да није могао да ступи у контакт са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем.

„Што се мене тиче, никада га више позвати нећу. Издао сам упутства шта ко треба да ради“, рекао је Вишковић, наводећи да власт у Бијељини није била у стању да организује пункт са дезинфекционим средствима како би се спречило ширење куге.

„Ту је морало да буде дежурство 24 часа Цивилне заштите, ватрогасне јединице и да буду ветеринарске контроле и да на неки начин покушамо да заједно зауставимо ову болест“, каже Вишковић.

Афричка куга свиња појавила се 22. јуна у семберијским селима, а до данас је због тога убијено 4200 животиња. Градске власти тврде да су предузели све потребне мере али да је ситуација таква да је болест захватила велики број фарми. Интересантно да је влада прогласила ванредно стање тек након што је градоначелник Бијељине најавио да ће то урадити за територију ове локалне заједнице.

(Не)легални увоз животиња

„Уместо материјалне и техничке помоћи послали су нам само инспекцијске контроле. Ми смо дирнули сада у тај осињак јер ту постоји велика скопчаност криминалних радњи када је у питању нелегални увоз животиња путем којег нам је и дошла афричка куга“, каже први човек Бијељине Љубиша Петровић, поручивши да ће неће одустати док се не сазнају све околности ове заразе због које су уништени мали узгајивачи.

Још није утврђен узрок афричке куге, али је како тврде у Семберији, сигурно да је она увезена, јер код дивљих свиња није пронађен вирус. То све последица је (не)функционисања и (не)сарадње државних и ентитетских институција с обзиром да је за увоз задужено Министарство спољних послова и трговине у Савету министара а контролу би требало да врше ентитетски органи. Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, више је фокусиран на пренос надлежности, него на губитак сточног фонда.

„Канцеларија за ветеринарство добиће налог да одмах уради детаљну анализу узрока. Видљиво је да у систему контроле, која није у мандату Канцеларије за ветеринарство, постоји низ проблема, најприје када је ријеч о обележавању стоке, а за шта верујем да ће се у будућности поправити“, рекао је Кошарац, наводећи да Министарство спољне трговине и економских односа није централни орган у области пољопривреде, као и да кретање Министарства према Савету министара не може бити без иницијативе Републике Српске или Федерације Босне и Херцеговине.

150 марака за утовар

Хаос у одлучивању и политичко препуцавање Бањалуке и Бијељине, довело је до неповерења фармера у Семберији који сада не пуштају инспекцијске органе да изврше контролу на фармама. Због тога су одржали и протест у Бијељини, јер не допуштају градским инспекторима да уђу на фарме.

„Инспектори који су претходних дана били код разних свиња, међу којима је било и заражених, требали су сада истим аутом да иду од куће до куће. Сматрамо да је то директно угрожавање нас који смо успели заштитити производњу, да нам се унесе куга на фарме", рекао је Слободан Петрић, узгајивач свиња.

Локална власт оптужује део фармера да се противе инспекцијском надзору, јер како тврде приказују лажно стање како би добили веће подстицаје. За то време влада РС осигурала је три милиона марака за помоћ фармерима у Семберији, а на снагу ступа и правилник за афричку кугу свиња који се односи на накнаду штете фармерима. Локални кризни центар за контролу афричке куге свиња у Бијељини, позвао је незапослене грађане да се пријаве за посао помоћи при утовару убијених свиња у транспортна возила за дневницу од 150 марака.

„Већ до краја наредне седмице би требали почети са издавањем решења, а до краја месеца и са првим исплатама накнаде штете за све оне који су имали угинуће од вируса афричке куге“, каже министар пољопривреде РС Саво Минић, истичући да влада не прави разлику између малих и великих произвођача.

Бруцелоза у Федерацији БиХ

У Семберији верују да је свињска куга увезена са свињама из европских земаља гдје је раније регистрована та болест, али да влада покушава проглашавањем ванредног стања да сакрије све узроке.

Паралелно да овим вирусом, у Федерацији БиХ забележен је драстичан раст обољеле стоке од бруцелозе, посебно у Зеничко-добојском кантону (ЗДК).

„Спровођењем дијагностичких анализа, бруцелоза је регистрована код 54 оболеле животиње и то код 34 овце, шест коза, 14 бикова јунади, са тенденцијом раста“, саопштили су зеничког Института за здравље и безбедност хране.

Упозорили су да ове бројке не морају бити коначне, те да се ради о болести од које обољевају животиње са којих болест прелази на људе директним контактом са болесним животињама или индиректно конзумацијом намирница добијеним од оболелих животиња, које у процесу производње нису довољно термички обрађене.

Највећи број оболелих од бруцелозе био је 2018. кад је проглашена и епидемија, а само у ЗДК је било 217 пријављених случајева, док је у Федерацији БиХ пријављено 778 случајева.

(<стронг>ДW) Фото: Илустрација/БН/ YоуТубе

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Дзоо

19.07.2023 16:26

Логицно ко једе данас свињско месо. Кад има добре телетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

19.07.2023 16:34

САПОПСТЕЊЕ ДИРWКТИЕА АГЕНЦИЈЕ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО БИХ,КОЈИ ЈЕ ЈУЦЕ УЗЈАВИО ДА ЈЕ КУГУ ПРЕНИЈЕЛА ДИВЉА СВИЊА,ДА ЈЕ ПРЕ ДВА ДАНА НА ПИДРУЦЈУ БРЦКОГ У СЕЛУ МАОЦА ПРОНАДЈЕНА ЗАРАЗЕНА ДИВЉА СВИЊА ПРВА У БИХ.ПА ТО ПОКАЗУЈЕ САВ АПСУРД НЕСПОСОБНИХ КАДРОВА,КУГА ТРАЈЕ МЈЕСЕЦ ДАНА,И ТО ДАЛЕКО ОД МАОЦЕ,А ОН СЕ СЈЕТИО ДА ЈЕ ТО САД ТА СВИЊА ЗАРАXИЛА ЗИВОТИЊЕ.ЗАСТО КРИЈЕ ДА СУ ОНИ ДИРЕКТНИ КРИВЦИ КОЈИ НИСУ КОНТРОЛИСАЛИ УВОЗ ПРАСАДИ,ДА ПО ЊИХОВОМ ПРИЗНАЊУ НИКО НА ГРАНИЦИ НЕ ВРСИ КОНТРОЛУ МЕСА ,ДА ЛИ ЈЕ ЗАРАЗЕНО ИЛИ НЕ,ЗАСТО СУ ДАВАЛИ ЛАЗНЕ МАРКИЦЕ ПРОИЗВОДЈАЦИМА БЛИСКИМ ВЛАСТИМА ЗА УБИЕАЊЕ ПИДСТИЦАЈА НА НЕРЕАЛАН БРОЈ ГРЛА.ЗА СВЕ СУ КРИВИ ВЛАСТ РЕОУБЛИКЕ СРПСКЕ И АГЕНЦИЈЕ НА НИВОУ БИХ КОЈЕ КОНТРОЛИСЕ БАЊА ЛУКА.КУГА НАПРЕДУЈЕ,ВИСКОВИЦ НЕМА ПОЈМА ГДЈЕ СЕ НАЛАЗИ,А КАМО ЛИ ДА РЈЕСАВА ПРОБЛЕМ.ИСТИНА ЦЕ ИСПЛИВАТИ НА ПОВРСИНУ,НЕЦЕТЕ СЕ ИЗВУЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех,супер

19.07.2023 16:45

...нека је и њих захватило. Јес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

19.07.2023 21:15

И комшији Цркве крава.

Name

Даца

19.07.2023 16:50

Све је јасно. То је програм дубоке државе. Бићемо гладни, ко преживи. Корона и боцке су биле сам почетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

19.07.2023 16:55

Само пребацивање одговорности. Ј.. Е луд збуњено. Пола њих незна да ради свој посао. Нико није одговарао за лоповлук у приватизацијама државних фирми.,ИРБ подијелила политички подобни милијарде км, нико није у затвору. Шта су нам радили у корони, какве вакцине нам ударали, бог сами зна. Пара узели колико су хтјели и опет нико у затвору. Добро је што нисмо завршили као ова стока, ал никад се не зна......?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.07.2023 16:56

Сви они кои недају ветеринарима и инспекцији приступ то су из додиковог стада и најглупљи знају зашто се буне јер су за постицај пријавили дупло више свиња него што имају тако наплаћују од на свију да би гласали за свог вођу рудоњу али ускоро ће и рудоња паст са трона јер је свијету већ дошло до гуше па шта ће те шугу које живе на грбачи поштеног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

19.07.2023 17:03

Само питајте Стасу Клосарца колико је узео пара за увоз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2023 18:42

Клосарац

Name

Ти

19.07.2023 19:07

Мислис нас Неустрасиви Клосарац

Name

Xxx

19.07.2023 17:05

Вишковићу врати шатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

19.07.2023 17:40

Кад ови из Владе ниси знали да контролишу увоз, нека сада плате штету. А само један од увозника је за увежених 2500 комада прасића зарадио чистих преко 300 хиљада КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

19.07.2023 17:46

У РС-у прелазе на сламу свакако Не може нам нико ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чула бруцелоза…

19.07.2023 17:55

Да не смије ући у РС по новом закону 😂😂😂😂.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.07.2023 20:03

Па вала, нек неко рекне да је све ово случајно...

Name

РС-привреда

19.07.2023 18:00

Бурло це нам организовати народне кухиње..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.07.2023 18:25

Бас удара са свих страна, на лепом јузном делу Европе. Од давнина на тим просторима се теско зиви, збиг нас самих, али и због освајаца, били су онда немилосрдни а и данас су. Увек велике силе, империји, Турци, Свабе, Амери. Ко зна ста је сад ово, са свињском кугом? Ни лепсег дела Европе, ни вецих проблема, од ратова, страних освајаца и тутора, прљаве политике, болесцура?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дацо

19.07.2023 20:17

Све што је заражено ћу да поједем на своју одговорност, мајке вам га Давоске и васој агенди Сотонисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глад је

20.07.2023 10:21

Требала бити 2020 Трамп је зо а пландемија 2016, избором Трампа све помјрено, спасени за један мандат....

Name

Мишо

19.07.2023 23:31

Ко каже да у федерацији нема свињске куге и ко каже да у Српској нема бруцелозе

ОДГОВОРИТЕ