Udarilo sa svih strana: U Republici Srpskoj svinjska kuga, a u FBiH bruceloza

Svinjska kuga proširila se Semberijom za nešto manje od mesec dana. Niko nije reagovao na vreme. Osim gašenja farmi, zbog prebacivanja odgovornosti sukobili su se Banjaluka i Bijeljina.

Bosna i Hercegovina 19.07.2023 | 16:14
Udarilo sa svih strana: U Republici Srpskoj svinjska kuga, a u FBiH bruceloza

Tek nakon što je ubijeno više od tri hiljade svinja na širem području Bijeljine, Ugljevika i Lopara, vlada Republike Srpske proglasila je vanredno stanje. Na čelu štaba za vanredne situacije je premijer Radovan Višković, koji sve pravda odnosom lokalne vlasti u Bijeljini koja nije reagovala na vreme. Tvrdi da nije mogao da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem.

„Što se mene tiče, nikada ga više pozvati neću. Izdao sam uputstva šta ko treba da radi“, rekao je Višković, navodeći da vlast u Bijeljini nije bila u stanju da organizuje punkt sa dezinfekcionim sredstvima kako bi se sprečilo širenje kuge.

„Tu je moralo da bude dežurstvo 24 časa Civilne zaštite, vatrogasne jedinice i da budu veterinarske kontrole i da na neki način pokušamo da zajedno zaustavimo ovu bolest“, kaže Višković.

Afrička kuga svinja pojavila se 22. juna u semberijskim selima, a do danas je zbog toga ubijeno 4200 životinja. Gradske vlasti tvrde da su preduzeli sve potrebne mere ali da je situacija takva da je bolest zahvatila veliki broj farmi. Interesantno da je vlada proglasila vanredno stanje tek nakon što je gradonačelnik Bijeljine najavio da će to uraditi za teritoriju ove lokalne zajednice.

(Ne)legalni uvoz životinja

„Umesto materijalne i tehničke pomoći poslali su nam samo inspekcijske kontrole. Mi smo dirnuli sada u taj osinjak jer tu postoji velika skopčanost kriminalnih radnji kada je u pitanju nelegalni uvoz životinja putem kojeg nam je i došla afrička kuga“, kaže prvi čovek Bijeljine Ljubiša Petrović, poručivši da će neće odustati dok se ne saznaju sve okolnosti ove zaraze zbog koje su uništeni mali uzgajivači.

Još nije utvrđen uzrok afričke kuge, ali je kako tvrde u Semberiji, sigurno da je ona uvezena, jer kod divljih svinja nije pronađen virus. To sve posledica je (ne)funkcionisanja i (ne)saradnje državnih i entitetskih institucija s obzirom da je za uvoz zaduženo Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine u Savetu ministara a kontrolu bi trebalo da vrše entitetski organi. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, više je fokusiran na prenos nadležnosti, nego na gubitak stočnog fonda.

„Kancelarija za veterinarstvo dobiće nalog da odmah uradi detaljnu analizu uzroka. Vidljivo je da u sistemu kontrole, koja nije u mandatu Kancelarije za veterinarstvo, postoji niz problema, najprije kada je riječ o obeležavanju stoke, a za šta verujem da će se u budućnosti popraviti“, rekao je Košarac, navodeći da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije centralni organ u oblasti poljoprivrede, kao i da kretanje Ministarstva prema Savetu ministara ne može biti bez inicijative Republike Srpske ili Federacije Bosne i Hercegovine.

150 maraka za utovar

Haos u odlučivanju i političko prepucavanje Banjaluke i Bijeljine, dovelo je do nepoverenja farmera u Semberiji koji sada ne puštaju inspekcijske organe da izvrše kontrolu na farmama. Zbog toga su održali i protest u Bijeljini, jer ne dopuštaju gradskim inspektorima da uđu na farme.

„Inspektori koji su prethodnih dana bili kod raznih svinja, među kojima je bilo i zaraženih, trebali su sada istim autom da idu od kuće do kuće. Smatramo da je to direktno ugrožavanje nas koji smo uspeli zaštititi proizvodnju, da nam se unese kuga na farme", rekao je Slobodan Petrić, uzgajivač svinja.

Lokalna vlast optužuje deo farmera da se protive inspekcijskom nadzoru, jer kako tvrde prikazuju lažno stanje kako bi dobili veće podsticaje. Za to vreme vlada RS osigurala je tri miliona maraka za pomoć farmerima u Semberiji, a na snagu stupa i pravilnik za afričku kugu svinja koji se odnosi na naknadu štete farmerima. Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja u Bijeljini, pozvao je nezaposlene građane da se prijave za posao pomoći pri utovaru ubijenih svinja u transportna vozila za dnevnicu od 150 maraka.

„Već do kraja naredne sedmice bi trebali početi sa izdavanjem rešenja, a do kraja meseca i sa prvim isplatama naknade štete za sve one koji su imali uginuće od virusa afričke kuge“, kaže ministar poljoprivrede RS Savo Minić, ističući da vlada ne pravi razliku između malih i velikih proizvođača.

Bruceloza u Federaciji BiH

U Semberiji veruju da je svinjska kuga uvezena sa svinjama iz evropskih zemalja gdje je ranije registrovana ta bolest, ali da vlada pokušava proglašavanjem vanrednog stanja da sakrije sve uzroke.

Paralelno da ovim virusom, u Federaciji BiH zabeležen je drastičan rast oboljele stoke od bruceloze, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

„Sprovođenjem dijagnostičkih analiza, bruceloza je registrovana kod 54 obolele životinje i to kod 34 ovce, šest koza, 14 bikova junadi, sa tendencijom rasta“, saopštili su zeničkog Instituta za zdravlje i bezbednost hrane.

Upozorili su da ove brojke ne moraju biti konačne, te da se radi o bolesti od koje oboljevaju životinje sa kojih bolest prelazi na ljude direktnim kontaktom sa bolesnim životinjama ili indirektno konzumacijom namirnica dobijenim od obolelih životinja, koje u procesu proizvodnje nisu dovoljno termički obrađene.

Najveći broj obolelih od bruceloze bio je 2018. kad je proglašena i epidemija, a samo u ZDK je bilo 217 prijavljenih slučajeva, dok je u Federaciji BiH prijavljeno 778 slučajeva.

(DW) Foto: Ilustracija/BN/ YouTube

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Dzoo

19.07.2023 16:26

Logicno ko jede danas svinjsko meso. Kad ima dobre teletine.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

19.07.2023 16:34

SAPOPSTENJE DIRWKTIEA AGENCIJE ZA VETERINARSTVO BIH,KOJI JE JUCE UZJAVIO DA JE KUGU PRENIJELA DIVLJA SVINJA,DA JE PRE DVA DANA NA PIDRUCJU BRCKOG U SELU MAOCA PRONADJENA ZARAZENA DIVLJA SVINJA PRVA U BIH.PA TO POKAZUJE SAV APSURD NESPOSOBNIH KADROVA,KUGA TRAJE MJESEC DANA,I TO DALEKO OD MAOCE,A ON SE SJETIO DA JE TO SAD TA SVINJA ZARAXILA ZIVOTINJE.ZASTO KRIJE DA SU ONI DIREKTNI KRIVCI KOJI NISU KONTROLISALI UVOZ PRASADI,DA PO NJIHOVOM PRIZNANJU NIKO NA GRANICI NE VRSI KONTROLU MESA ,DA LI JE ZARAZENO ILI NE,ZASTO SU DAVALI LAZNE MARKICE PROIZVODJACIMA BLISKIM VLASTIMA ZA UBIEANJE PIDSTICAJA NA NEREALAN BROJ GRLA.ZA SVE SU KRIVI VLAST REOUBLIKE SRPSKE I AGENCIJE NA NIVOU BIH KOJE KONTROLISE BANJA LUKA.KUGA NAPREDUJE,VISKOVIC NEMA POJMA GDJE SE NALAZI,A KAMO LI DA RJESAVA PROBLEM.ISTINA CE ISPLIVATI NA POVRSINU,NECETE SE IZVUCI.

ODGOVORITE
Name

Eh,super

19.07.2023 16:45

...neka je i njih zahvatilo. Jes!

ODGOVORITE
Name

Neka

19.07.2023 21:15

I komšiji Crkve krava.

Name

Daca

19.07.2023 16:50

Sve je jasno. To je program duboke države. Bićemo gladni, ko preživi. Korona i bocke su bile sam početak.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

19.07.2023 16:55

Samo prebacivanje odgovornosti. J.. E lud zbunjeno. Pola njih nezna da radi svoj posao. Niko nije odgovarao za lopovluk u privatizacijama državnih firmi.,IRB podijelila politički podobni milijarde km, niko nije u zatvoru. Šta su nam radili u koroni, kakve vakcine nam udarali, bog sami zna. Para uzeli koliko su htjeli i opet niko u zatvoru. Dobro je što nismo završili kao ova stoka, al nikad se ne zna......?

ODGOVORITE
Name

Ana

19.07.2023 16:56

Svi oni koi nedaju veterinarima i inspekciji pristup to su iz dodikovog stada i najgluplji znaju zašto se bune jer su za posticaj prijavili duplo više svinja nego što imaju tako naplaćuju od na sviju da bi glasali za svog vođu rudonju ali uskoro će i rudonja past sa trona jer je svijetu već došlo do guše pa šta će te šugu koje žive na grbači poštenog naroda

ODGOVORITE
Name

Pale

19.07.2023 17:03

Samo pitajte Stasu Klosarca koliko je uzeo para za uvoz

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2023 18:42

Klosarac

Name

Ti

19.07.2023 19:07

Mislis nas Neustrasivi Klosarac

Name

Xxx

19.07.2023 17:05

Viškoviću vrati šator

ODGOVORITE
Name

Zdravko

19.07.2023 17:40

Kad ovi iz Vlade nisi znali da kontrolišu uvoz, neka sada plate štetu. A samo jedan od uvoznika je za uveženih 2500 komada prasića zaradio čistih preko 300 hiljada KM.

ODGOVORITE
Name

opa

19.07.2023 17:46

U RS-u prelaze na slamu svakako Ne može nam niko ništa

ODGOVORITE
Name

Čula bruceloza…

19.07.2023 17:55

Da ne smije ući u RS po novom zakonu 😂😂😂😂.

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.07.2023 20:03

Pa vala, nek neko rekne da je sve ovo slučajno...

Name

RS-privreda

19.07.2023 18:00

Burlo ce nam organizovati narodne kuhinje..

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.07.2023 18:25

Bas udara sa svih strana, na lepom juznom delu Evrope. Od davnina na tim prostorima se tesko zivi, zbig nas samih, ali i zbog osvajaca, bili su onda nemilosrdni a i danas su. Uvek velike sile, imperiji, Turci, Svabe, Ameri. Ko zna sta je sad ovo, sa svinjskom kugom? Ni lepseg dela Evrope, ni vecih problema, od ratova, stranih osvajaca i tutora, prljave politike, bolescura?

ODGOVORITE
Name

daco

19.07.2023 20:17

Sve što je zaraženo ću da pojedem na svoju odgovornost, majke vam ga Davoske i vasoj agendi Sotonisti

ODGOVORITE
Name

Glad je

20.07.2023 10:21

Trebala biti 2020 Tramp je zo a plandemija 2016, izborom Trampa sve pomjreno, spaseni za jedan mandat....

Name

Mišo

19.07.2023 23:31

Ko kaže da u federaciji nema svinjske kuge i ko kaže da u Srpskoj nema bruceloze

ODGOVORITE