Након топлотног удара најављено благо освјежење

Због високе температуре ваздуха и данас је на снази црвени метеоаларм. Веома висок је и индекс УВ зрачења и зато треба избјегавати излагање сунцу. Благо освјежење метеоролози најављују за сутра вече.

Босна и Херцеговина 18.07.2023 | 21:27
Након топлотног удара најављено благо освјежење

Паклени вал хара Европом. Температуре прелазе 40 степени. Црвени метеоаларм упозорава да се ради о изузетно опасним температурама које могу утицати на здравље становника. Екстремне температуре испразниле су улице у градовима БиХ. Грађани кажу да врућину једва подносе али и да се некако сналазе.

Упозорења и препоруке стижу са свих страна. 

Љекари савјетују избјегавање боравка на отвореном али и узимање довољно течности и конзумирање лакше хране. 

"Проблем је код људи који раде на отвореном. Високе температуре могу изазвати различите поремећаје од топлотног удара до грчева, сунчанице што су тежи облици оштећења", истиче Гордана Марић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бањалука. 

Очекује нас благо освјежење али ће температуре и даље прелазити 30 степени, истичу метеоролози.

”Сутра увече можемо оечкивати нешто интензивније пљускове са грмљавином када ће постојати И услови за локалне непогоде. Прије тога И сутра углавном топло максимална дневна слична у распону од 35 до 40 степени”, изјавила је метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода, Милица Ђорђевић.

За викенд нешто пријатније вријеме док се почетком наредне седмице очекује пораст температуре. 
Ове екстремне врућине погодују и ширењу пожара не само на отвореном па се грађани упозоравају да провјере све апарате у домаћинству. 

Из Водовода данима стижу апели да се вода рационално користи како би је сви имали током врелих љетњих дана.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Будалаштине

19.07.2023 11:30

Кад погледам боје на мапи реко би 50 степени, а оно нормалне температуре... 41 У РИМУ није ништа чудно У ЈУЛУ... А код нас је било у задњих 10г много пута врелије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освјежење!!!!

19.07.2023 19:39

Кад оно чупа дрвеће....

ОДГОВОРИТЕ