Nakon toplotnog udara najavljeno blago osvježenje

Zbog visoke temperature vazduha i danas je na snazi crveni meteoalarm. Veoma visok je i indeks UV zračenja i zato treba izbjegavati izlaganje suncu. Blago osvježenje meteorolozi najavljuju za sutra veče.

Bosna i Hercegovina 18.07.2023 | 21:27
Nakon toplotnog udara najavljeno blago osvježenje

Pakleni val hara Evropom. Temperature prelaze 40 stepeni. Crveni meteoalarm upozorava da se radi o izuzetno opasnim temperaturama koje mogu uticati na zdravlje stanovnika. Ekstremne temperature ispraznile su ulice u gradovima BiH. Građani kažu da vrućinu jedva podnose ali i da se nekako snalaze.

Upozorenja i preporuke stižu sa svih strana. 

Ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom ali i uzimanje dovoljno tečnosti i konzumiranje lakše hrane. 

"Problem je kod ljudi koji rade na otvorenom. Visoke temperature mogu izazvati različite poremećaje od toplotnog udara do grčeva, sunčanice što su teži oblici oštećenja", ističe Gordana Marić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka. 

Očekuje nas blago osvježenje ali će temperature i dalje prelaziti 30 stepeni, ističu meteorolozi.

”Sutra uveče možemo oečkivati nešto intenzivnije pljuskove sa grmljavinom kada će postojati I uslovi za lokalne nepogode. Prije toga I sutra uglavnom toplo maksimalna dnevna slična u rasponu od 35 do 40 stepeni”, izjavila je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Milica Đorđević.

Za vikend nešto prijatnije vrijeme dok se početkom naredne sedmice očekuje porast temperature. 
Ove ekstremne vrućine pogoduju i širenju požara ne samo na otvorenom pa se građani upozoravaju da provjere sve aparate u domaćinstvu. 

Iz Vodovoda danima stižu apeli da se voda racionalno koristi kako bi je svi imali tokom vrelih ljetnjih dana.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Budalaštine

19.07.2023 11:30

Kad pogledam boje na mapi reko bi 50 stepeni, a ono normalne temperature... 41 U RIMU nije ništa čudno U JULU... A kod nas je bilo u zadnjih 10g mnogo puta vrelije

ODGOVORITE
Name

Osvježenje!!!!

19.07.2023 19:39

Kad ono čupa drveće....

ODGOVORITE