Овдје се не ради о борби против лажи него истине

- Овдје се не ради о борби против лажи, него о борби против истине. Као прво, заштита од клевете већ постоји, може се поднијети тужба, тражити демант, извињење, накнаду штете…

Република Српска 18.07.2023 | 19:20
Овдје се не ради о борби против лажи него истине

- Овај режим већ 20 година стеже омчу око врата грађанима, и све више је затеже и гуши. Попусте мало пред изборе, да народ узме ваздуха и опет наставе по старом. Тако и данас стежу омчу и гуше слободу говора – рекла је на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске Тања Вукомановић, посланик ПДП-а, дискутујући о Приједлогу измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске којима се криминализује клевета. 

Вукомановићева каже да, иако ће криминализација клевете погодити све  грађане, вјерује да ће се највише примјењивати на новинарима и то не на оне са лажних портала, већ оне који се потписују под текстове. 

- Овдје се не ради о борби против лажи, него о борби против истине. Као прво, заштита од клевете већ постоји, може се поднијети тужба, тражити демант, извињење, накнаду штете… Као друго, клеветање и ширење лажи доношењем ових измјена неће стати. Постоје портали без импресума, односно без адресе и имена новинара. И кад демант хоћете да пошаљете немате гдје. Као треће, тврдње посланика власти да “ко говори истину нема начега да се боји” нису тачне. Прописивање клевете и увреде као кривичног дјела и новчане казне које су прописане нису једине које плаше новинаре да ће им угусити слободу писања, него поступак истраге који ће морати проћи као осумњичени, поступку у којем могу бити лишени слободе, притворени, позивани у полицију више пута, те на тај начин бити застрашивани због неке новинарске објаве – рекла је Вукомановићева. 

Истиче да је самим тим и сама истрага против новинара или било кога другог велики притисак на то лице. 

- Без обзира што може касније доказати да није крив, то је процес који може трајати више година и сатисфакција због обуставе истраге и ослобађајуће пресуде је мала у односу на оно што новинар прође због испитивања у полицији и тужиластву, те касније на суду – навела је. 

Вукомановићева каже да је остало много отворених питања, која нису појашњена у овим приједлогом. 

- Да ли је клевета ако изнесемо податке неке од свјетских организација попут оног да смо посљедњи у борби против корупције, ако кажемо да је из Републике Српске отишло пола милиона становника… и слично? Могу ли ти подаци увриједити нечији углед? Такође, што је више мрака, то је мање свјетла, па се поставља питање да ли ће ово успорити борбу против насиља и евентуално ућуткати и жртве су скупљале храброст да причају у насиљу и јавно оптуже насилнике – навела је Вукомановићева истичући да нас овим приједлогом режим  враћа 200 година уназад. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Гандаф

18.07.2023 19:33

Ајд и ти несто реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2023 20:46

Нека се и ти јави.

Name

За гандаф

18.07.2023 22:37

Цуј коментара. По теби нико неби требао ниста да казе! Само ви прицајте... васа је дрзава, све је васе! Колико вам је доста?!

Name

+

18.07.2023 19:54

Додикова изјава цитирам; Могу ти реци поприлична циганија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

18.07.2023 23:09

Да је закон уведен, Ђоковићи би добили огромну отштету,а неки би завршили у затвору, а овако... !

Name

Обицан цовјек

19.07.2023 09:06

Браво Тања

ОДГОВОРИТЕ