Стручњак открио зашто су топлотни таласи јачи и дужи

Нема сумње да су топлотни таласи који су захватили јужну Европу, САД и дијелове Азије јачи и дужи због климатских промјена које је изазвао људски фактор, изјавила је данас стручњак за климу и предавач на Имепријал колеџу у Лондону Фредерика Ото.

Свијет 18.07.2023 | 11:50
Стручњак открио зашто су топлотни таласи јачи и дужи

Она је за ББЦ рекла да се зна да се зна да се без прорачуна не може рећи колико су топлотни таласи јачи него што би били да није климатских промјена, али да се зна да су климатске промјене овде огроман фактор.

"Све док фабрике, електране, бродови, аутомобили и авиони настављају да избацују своје издувне гасове у атмосферу, ствари могу само да добијају на топлоти", рекла је Ото.

Додала је да топлотни таласи широм сјеверне хемисфере не изненађују јер је то очекивано имајући у виду тренутне нивое емисије гасова стаклене баште.

"Врло добро знамо да докле год сагоријевамо фосилна горива, ове температуре ц́е расти и  температурни рекорди ће бити обарани", истакла је Ото.

(Агенције)  Фото:Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Добро

18.07.2023 12:26

Знаци стаклена баста и за то је онда заслузан ЦО2. Ако се ваздуцх састоји од Нитрогена 78,08% , Кисеоника 20,95% , Аргон 0,93%, Угљен-Диоксида 0,03%..итд. у нормалном слуцају, онда се поставља питање, колики постотак ЦО2 имамо тренутно, прије 10, 20, 30 година? Мозда би ови струцњаци могли бити мало прецизнији. Ја ипак мислим да су ово периодицне климатске флуктуације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

18.07.2023 22:03

Овде је главни Проблем униставање природе као сто је неконтролисана сјеца сума,угрозавање ријека,језера бацањем смеца у исте.Најмање унистава ово сто је ткз.предавац изнио.