Stručnjak otkrio zašto su toplotni talasi jači i duži

Nema sumnje da su toplotni talasi koji su zahvatili južnu Evropu, SAD i dijelove Azije jači i duži zbog klimatskih promjena koje je izazvao ljudski faktor, izjavila je danas stručnjak za klimu i predavač na Imeprijal koledžu u Londonu Frederika Oto.

Svijet 18.07.2023 | 11:50
Stručnjak otkrio zašto su toplotni talasi jači i duži

Ona je za BBC rekla da se zna da se zna da se bez proračuna ne može reći koliko su toplotni talasi jači nego što bi bili da nije klimatskih promjena, ali da se zna da su klimatske promjene ovde ogroman faktor.

"Sve dok fabrike, elektrane, brodovi, automobili i avioni nastavljaju da izbacuju svoje izduvne gasove u atmosferu, stvari mogu samo da dobijaju na toploti", rekla je Oto.

Dodala je da toplotni talasi širom sjeverne hemisfere ne iznenađuju jer je to očekivano imajući u vidu trenutne nivoe emisije gasova staklene bašte.

"Vrlo dobro znamo da dokle god sagorijevamo fosilna goriva, ove temperature će rasti i  temperaturni rekordi će biti obarani", istakla je Oto.

(Agencije)  Foto:Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dobro

18.07.2023 12:26

Znaci staklena basta i za to je onda zasluzan CO2. Ako se vazduch sastoji od Nitrogena 78,08% , Kiseonika 20,95% , Argon 0,93%, Ugljen-Dioksida 0,03%..itd. u normalnom slucaju, onda se postavlja pitanje, koliki postotak CO2 imamo trenutno, prije 10, 20, 30 godina? Mozda bi ovi strucnjaci mogli biti malo precizniji. Ja ipak mislim da su ovo periodicne klimatske fluktuacije.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

18.07.2023 22:03

Ovde je glavni Problem unistavanje prirode kao sto je nekontrolisana sjeca suma,ugrozavanje rijeka,jezera bacanjem smeca u iste.Najmanje unistava ovo sto je tkz.predavac iznio.