Новинари регије Бирач устали за слободу говора

Против увођења клевете у Кривични законик Републике Српске подигли су се и новинари из регије Бирач. Стоп криминализација клевете поручили су са протеста.

Република Српска 17.07.2023 | 14:09
Новинари регије Бирач устали за слободу говора

За слободу говора данас су устали новинари из регије Бирач. Уз њих су  стали и представници цивилног сектора. Симболично у пет до 12 исказали су своје незадовољство против Приједлога измјена Кривичног законика Републике Српске, којим се гуши слобода говора. Криминализација јавне ријечи тиче се свих грађана РС а не само новинара поручено је са протеста.

А новинари су ти који по ко зна који пут савјест јавности и који су устајући у своју одбрану, знајући шта њих чека, устали у одбрану свих грађана који другачије мисле. 

Подржаћемо и сутра протесте у Бања Луци и јавности о грађанима рећи да су новинари и овај пут уз обичног човјека, казала је Зорана Петковић новинарка у пензији.

Огорчени представници невладиног сектора поручили су између осталог Влади РС.

Фали им онај фамозни полити комесар, фали им једно Министарство које су имали прије рата за цензуру. Брате мили, могу фино направити, иако немамо морску обалу, могу направити негдје голи оток. Није никакав проблем. Да неко због изговорене ријечи може завршити на робији, то је ван сваке памети, поручио је Синиша Пуртић, Еко активиста из Власеница.

Драгисав Мијановић, предсједник Градске организације ратних војних инвалида Зворник казао је да овај  закон уништава и гуши слободну ријеч.

Да га повуку. Колико ће они имати слуха видјећемо, казао је Мијановић. Ово је Закон о заштити криминалаца од критике, оштро су поручили грађани.

Оно што се дешава је ружно. Већ је познато да је судство и тужилаштво ту да подржи лоповлук и криминал. Они хоће изгледа да то и озваниче. Мислим да је то последње што нам се може десити. Да дефинитивно постајемо робови, казао је грађанин Драган Филиповић. 

У уторак у Народној скупштини РС гласаће девет посланика из регије Бирач. Из Зворника су затражили од посланика да стану уз грађане РС и не подрже Приједлог измјена Кривичног законика РС.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

весна

17.07.2023 14:19

Зворник висе нема новинара само улизице, полтроне, блогере и остале који глуме новинаре, Закон це увести реда у ову професију која је постала мизерна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2023 16:56

Бас си мизерна.

Name

+

17.07.2023 14:21

Браво људи. Морамо се борити, док се правда не успостави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

17.07.2023 14:54

Стоп криминализацији јавне ријеци,подрска новинарима јединој свијетлој тацки у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворничанин

17.07.2023 16:18

Пуна подршка новинарима, поготово Инфо Бирач и Радиши Кандићу. Али и Илијазу и његовом порталу и малом Босиочићу, дечко је исто објективан. Ово остало нико није вриједан помена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калигула

17.07.2023 16:19

Протест новинара а ни један новинар није дао изјаву. Еко Активисти, новинарка у пензији и удрузење инвалида, а новинари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган ст

17.07.2023 16:26

Погледајте портал Зворник данас... Све це вам бити јасно..сектаски медиј..ниједна Рец о протесту..у Зворнику одавно влада медијски мрак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реа!иста

17.07.2023 16:33

Сви ови ваши посланици који припадају владајућој коалицији подржавају и подржаће овај закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.07.2023 16:50

Посланици из Зворнику су на кратком поводцу болесног вође и они могу само онолико колико им он дозволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

17.07.2023 17:11

А јест' вас се скупило...има ли ту новинара, има ли неко из Зворника? Закон ће бити усвојен, на радост грађана Републике Српске а на жалост "новинара" од којих доста долази управо из Зворника. Докопао се шљам интернета па мисли ухватио Бога за м... Још мало па ћете се хватати за главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.07.2023 09:48

Закон ће бити усвојен, а шта ће се из њега изродити - видјећемо.

Name

Мирослав

17.07.2023 17:48

Како до сада, тако и у будуце, мозе писати ко ста хоце и кад хоце. Дозвољено је све лаз, подметање, измисљање, блацење,нападање, сврставање, писање по зељи онога сто плати. Са законом и без, мозе се како се хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.07.2023 19:15

Не дозвољавајте себи да вас искориштавају којекакве сподобе! Живи и здрави били!

ОДГОВОРИТЕ