Novinari regije Birač ustali za slobodu govora

Protiv uvođenja klevete u Krivični zakonik Republike Srpske podigli su se i novinari iz regije Birač. Stop kriminalizacija klevete poručili su sa protesta.

Republika Srpska 17.07.2023 | 14:09
Novinari regije Birač ustali za slobodu govora

Za slobodu govora danas su ustali novinari iz regije Birač. Uz njih su  stali i predstavnici civilnog sektora. Simbolično u pet do 12 iskazali su svoje nezadovoljstvo protiv Prijedloga izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se guši sloboda govora. Kriminalizacija javne riječi tiče se svih građana RS a ne samo novinara poručeno je sa protesta.

A novinari su ti koji po ko zna koji put savjest javnosti i koji su ustajući u svoju odbranu, znajući šta njih čeka, ustali u odbranu svih građana koji drugačije misle. 

Podržaćemo i sutra proteste u Banja Luci i javnosti o građanima reći da su novinari i ovaj put uz običnog čovjeka, kazala je Zorana Petković novinarka u penziji.

Ogorčeni predstavnici nevladinog sektora poručili su između ostalog Vladi RS.

Fali im onaj famozni politi komesar, fali im jedno Ministarstvo koje su imali prije rata za cenzuru. Brate mili, mogu fino napraviti, iako nemamo morsku obalu, mogu napraviti negdje goli otok. Nije nikakav problem. Da neko zbog izgovorene riječi može završiti na robiji, to je van svake pameti, poručio je Siniša Purtić, Eko aktivista iz Vlasenica.

Dragisav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Zvornik kazao je da ovaj  zakon uništava i guši slobodnu riječ.

Da ga povuku. Koliko će oni imati sluha vidjećemo, kazao je Mijanović. Ovo je Zakon o zaštiti kriminalaca od kritike, oštro su poručili građani.

Ono što se dešava je ružno. Već je poznato da je sudstvo i tužilaštvo tu da podrži lopovluk i kriminal. Oni hoće izgleda da to i ozvaniče. Mislim da je to poslednje što nam se može desiti. Da definitivno postajemo robovi, kazao je građanin Dragan Filipović. 

U utorak u Narodnoj skupštini RS glasaće devet poslanika iz regije Birač. Iz Zvornika su zatražili od poslanika da stanu uz građane RS i ne podrže Prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

vesna

17.07.2023 14:19

Zvornik vise nema novinara samo ulizice, poltrone, blogere i ostale koji glume novinare, Zakon ce uvesti reda u ovu profesiju koja je postala mizerna

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2023 16:56

Bas si mizerna.

Name

+

17.07.2023 14:21

Bravo ljudi. Moramo se boriti, dok se pravda ne uspostavi

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

17.07.2023 14:54

Stop kriminalizaciji javne rijeci,podrska novinarima jedinoj svijetloj tacki u Republici Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Ex Zvorničanin

17.07.2023 16:18

Puna podrška novinarima, pogotovo Info Birač i Radiši Kandiću. Ali i Ilijazu i njegovom portalu i malom Bosiočiću, dečko je isto objektivan. Ovo ostalo niko nije vrijedan pomena

ODGOVORITE
Name

Kaligula

17.07.2023 16:19

Protest novinara a ni jedan novinar nije dao izjavu. Eko Aktivisti, novinarka u penziji i udruzenje invalida, a novinari?

ODGOVORITE
Name

Dragan st

17.07.2023 16:26

Pogledajte portal Zvornik danas... Sve ce vam biti jasno..sektaski medij..nijedna Rec o protestu..u Zvorniku odavno vlada medijski mrak

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

17.07.2023 16:33

Svi ovi vaši poslanici koji pripadaju vladajućoj koaliciji podržavaju i podržaće ovaj zakon

ODGOVORITE
Name

Petar

17.07.2023 16:50

Poslanici iz Zvorniku su na kratkom povodcu bolesnog vođe i oni mogu samo onoliko koliko im on dozvoli.

ODGOVORITE
Name

Smiješno

17.07.2023 17:11

A jest' vas se skupilo...ima li tu novinara, ima li neko iz Zvornika? Zakon će biti usvojen, na radost građana Republike Srpske a na žalost "novinara" od kojih dosta dolazi upravo iz Zvornika. Dokopao se šljam interneta pa misli uhvatio Boga za m... Još malo pa ćete se hvatati za glavu.

ODGOVORITE
Name

Драган

18.07.2023 09:48

Закон ће бити усвојен, а шта ће се из њега изродити - видјећемо.

Name

Miroslav

17.07.2023 17:48

Kako do sada, tako i u buduce, moze pisati ko sta hoce i kad hoce. Dozvoljeno je sve laz, podmetanje, izmisljanje, blacenje,napadanje, svrstavanje, pisanje po zelji onoga sto plati. Sa zakonom i bez, moze se kako se hoce.

ODGOVORITE
Name

Milan

17.07.2023 19:15

Ne dozvoljavajte sebi da vas iskorištavaju kojekakve spodobe! Živi i zdravi bili!

ODGOVORITE