Чланска карта СНСД једини начин до запослења

Радник паљанског вртића “Буба – мара”, Срећко Дивљан, тврди да је чланска карта СНСД-а једини начин да се дође до запослења у струци у овој установи. Томе, како каже, свједоче најновија запошљавања И начин на који се расписују конкурси за запошљавање. Иза свега, додаје, стоји први човјек општине Пале Бошко Југовић.

Република Српска 17.07.2023 | 13:23
Чланска карта СНСД једини начин до запослења

Иако је по занимању правник, Срећко Дивљан запослен је на позицији обезбјеђења објекта И лица у вртићу “Буба-мара” у Палама. Како каже, ова установа остварила је значајне резултате у погледу едукације малишана, али се због одлука које је начелник општине Пале Бошко Југовић доносио у претходном периоду, вртић све чешће спомиње у негативном контексту.

- Расписани су конкурси за два радна мјеста И то у хрватском Вечерњем листу, новинама које излазе на територији БиХ, али које нико не чита. За конкурсе нико није знао док се нису завршили. Први конкурс је расписан за мјесто васпитача у вртићу, примљена је жена која долази из сусједне општине И у сталном радном односу је у другом вртићу, наводи Дивљан.

Други конкурс расписан је за позицију правника. Дивљан тврди да је њему као дипломираном правнику понуђен посао на том радном мјесту. Али под условом да пређе у СНСД.

-Дивљан каже да су то све одлуке за које је одговоран начелник (Бошко Југовић), директорица ( Вања Југовић) се ту ништа не пита, она само спроводи одлуке. Додаје да сва та прича долази послије приче начелника како морамо радити на штедњи да бисмо примили плате у наредном периоду, до новембра је криза

Запошљавање нових радника не би било спорно , међутим како тврди Дивљан радницама , њих пет, које већ раде у вртићу неће бити продужени уговори о раду.

- То су све васпитачице које су узорни васпитачи. Одлично раде свој посао И чланице су СНСД-а. Оне су имале обавезу да на претходним изборима донесу одређен број сигурних гласова да би задржале посао, међутим послије све те приче оне завршавају на улици, тври Дивљан.

Одговоре на питања због чега  запошљавају нове раднике, а радницама које већ раде у вртићу неће бити продужени уговори о раду потражили смо од директорице вртића Вање Југовић.

Југовићева каже да је васпитачица примљена јер је васпитачица које је прије ње радила у вртићу отишла у пензију. Додаје да у вртићу нема вишка радника, већ да у свакој групи има онолико радника колико закон одређује, односно двије васпитачице у групи, једна у првој једна у другој смјени.

-Што се тиче тих људи који су запослени у на одређено вријеме, ради се о пет приправника које смо ми примили преко Програма за запошљавање И Завода за запошљавање Републике Српске, истиче Југовићева.

Када је ријеч о расписивању конкурса за пријем радника, за које Дивљан тврди да су расписани под велом тајне, директорица вртића каже да је све урађено у складу са законом.

Наша обавеза је да у неком од часописа објавимо конкурс И да конкурс буде обрађен путем Завода за запошљавање. Конкретно за конкурс гдје смо примили два радника, конкурс смо објавили у Гласу Српске. Ради се о пријему једног васпитаца И стручног сарадника с тим што смо васпитача примили на неодређено, а логопеда смо примили на одређено док се наш логопед не врати са породиљског боловања.

Оснивач вртића “Буба-мара” је Општина Пале. На наше телефонске позиве начелник Бошко Југовић, који како Дивљан тврси стоји иза свих спорних дешавања у вртићу није одговарао.