Ево због чега су све кажњавани службеници СИПА

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Саша Магазиновић, тражио је да му СИПА достави податке о дисциплинским пријавама које је добијала против својих службеника, а одговоре које је добио поприлично су занимљиви.

Босна и Херцеговина 16.07.2023 | 10:23
Ево због чега су све кажњавани службеници СИПА

Уодговору достављеном Магазиновићу, а који се могу наћи на страници Представничког дома ПС БиХ, из СИПА наводе да су у протекле четири године добили 45 дисциплинских пријава, од којих је за 29 утврђена дисциплинска одговорност за лакшу и тежу повреду радне дужности, пише српскаинфо.цом.

За 16 дисциплинских пријава није изречена никаква санкција јер дисциплински поступак није ни покренут или је обустављено вођење дисциплинског поступка због наступања застаре.

<стронг>Међуљудски односи

СИПА је тако због „неношења или неисправног ношење радне униформе“ казнила једног службеника, којем је изрекла писмену опомену, док је двоје службеника кажњено новчаном казном у износу од 15 одсто једне основне мјесечне плате због „некоректног и непристојног понашања према колегама“.

У одговору упућеном Магазиновићу СИПА је открила да су два своја службеника казнили због конзумирања алкохола у току радног времена, али није наведено да ли су пили на радном мјесту или су отишли у угоститељски објекат. Један службеник је кажњен новчаном казном у износу од 15 одсто једне основне мјесечне плате, док је други прошао много боље јер му је изречена само писмена опомена.

"Због изазивања свађе и нарушавања међуљудских односа изречена је писмена опомена у једном случају, а због недоласка на посао у одређено вријеме или одлазак са посла прије краја радног времена изречена је, такође, писмена опомена у једном случају", наводе у СИПА.

<стронг>Теже повреде радних дужности

Додају да су се сви ови претходни случајеви третирали као лакша повреда радне дужности, док је за тежу повреду радне дужности кажњено укупно 14 службеника, од којих је један отпуштен из службе.

То је уједно најригорознија казна која је изречена неком полицијском службенику у протекле четири године. У СИПА наводе да је ова дисциплинска мјера изречена због неоправданог одсуства са дужности у трајању од три узастопна дана или укупно пет дана у току једне календарске године и неовлаштеног кориштења средстава повјерених ради извршавања задатака и дужности.

У три случаја изречена је новчана казна у износу од 15 одсто једне основне мјесечне плате за два мјесеца због „неизвршавања, несавјесног, неблаговременог или непажљивог извршавања службених задатака“. Иста казна изречена је за још два службеника због „неовлаштеног кориштења средстава повјерених ради извршавања задатака и дужности“. Њима је од плате одбијано 15 одсто пуна три мјесеца.

Још ригорознија казна изречена је за шест службеника, којима је од плате одбијано чак 20 одсто, пуна четири мјесеца, због „понашања које нарушава углед полицијских органа“.

Због неовлаштеног кориштења средстава повјерених ради извршавања задатака и дужности, те обављања активности које нису у складу са интересима полицијског органа или без претходног одобрења старјешине, у једном случају је изречена новчана казна у износу од 15 одсто једне основне мјесечне плате за три мјесеца.

Много горе је прошао један службеник којем је одбијано 20 одсто од плате пуних шест мјесеци и наредних 18 мјесеци није могао да буде унапријеђен у виши чин. Та казна му је изречена због „учествовања у политичким активностима које нису у складу са службом полицијског службеника, било за вријеме или ван дужности“.

(Српскаинфо) Фото: СИПА

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

А Ћулум

16.07.2023 10:32

А Ћулум Додиков човјек који има пола вијека радног стажа је ли он икад кажњаван Има ли икаквих казни за откривање података политичарима да се против њихводи поступак.Је ли икада кажњен Ђуро Кнежевић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 11:03

Ма није, они су невиђене битанге, којима никад није требало дозволити да уђу у просторије СИПА. Ћулум 2005. године је конкурисао за инспектора, није примљен. Овај Кнежевић битанга невиђена, класична сеоска торлокуша без адекватне школе у служби само зато што је Хрват, других вриједности нема.

Name

Приједорчанин М.

16.07.2023 12:25

Огроман број пријава и казни за тако озбиљну службу,тплеранција за не дисциплину морала би бити строга.

Name

Обицан градјанин

16.07.2023 12:38

Док се гот не поставе струцни умјесто политицки подобних и корумпираних и ту сваки свога стити тако це нам бити свугдје. Ето Схмиту и тог Вазног посла ако хоце помоци БиХ да идé даље и да испуњава 14 задатих увјета ка путу ка ЕУ.

Name

Мргуд

16.07.2023 14:41

СВЕ ДОК НА ЦЕЛУ ТАКО ВИСОКИ УСТАНОВА БУДУ ЉУДИ ИЗ СТРАНАЦКОГ СИСТЕМА ОНИ МОГУ САМО ДА НОСЕ ИМЕ ..СИПА А ТУ СЕ НИ 5 ОДСТО НЕ РАДИ ПОСАО КАКО ТРЕБА.

Name

Ја

16.07.2023 14:41

Све то предводи мафија и лопови.

Name

Подршка Магазиновићу

16.07.2023 10:56

Он је и изборио да политичар под ротацијом КОНАЧНО нема предност пред возилом хитне и ватрогасним!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 12:04

А тај Магазиновић је отприлке Свети Петар па он има морално ораво некоме приговарати, а не зна се обријати и умити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

16.07.2023 13:38

Магазиновиц постен искрен и објективан политицар да је висрбтаквих. Није битно зна ли се обрикати или не То је његива ствар Вазно је да није корумпиран,лазов пристрасан, националиста, мрзитељ других и другацијих и не богати се на рацун обицних градјана. Да је висе таквих БиХ би била вец у ЕУ .

Name

РЕ РЕ

16.07.2023 15:11

Јеси ли сконтао међу политичарима, да што је неко морално прљавији, што је већи крадљивац, да је чистији и обријанији?

Name

Фочак

16.07.2023 14:05

Мој Магазиновићу какви 45 за 4 године додји у Кпз Фоча то је норма на годишњем нивоу па и више и минимано је 3 месеца по 30 посто од плате.Наравно дисциплински поступак се углавном против неподобни радника без икаког основа све зависи како је чувени директор Голијанин пјан ,мамуран нерасположен он поднесе за једну годину више дисциински него читаво правосудје за 5 година зато и јесте директор 3.4 мандата једном ријечју неурачуњива особа легло корупције дошао из подрума за директора сад нема шта нема а раднике третира као стоку.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

16.07.2023 18:26

Зато је Галић направио хаос у Граничној и побјегао ,направио приватну твртку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миралем

16.07.2023 21:40

Што не покрену дисциплинске поступке против пратилаца чланова предсједавајућих Предсједништва БиХ. Колико је само фиктивних и фризираних рачуна наплаћено на име службених путовања то сви знају и окрећу главу. Спава се у јефтиним хотелима, а онда се цифре на рачунима преправљају и такви рачуни прилажу. Због тога је пао чувени професор у Требињу, а сада таквих има десетине. Још у вријеме пок. Сулејмана Тихића се се рачуни фризирали и фалсификивали и то траје скоро 2 деценије. Ако желе новинари БН-а могу детаљно објасити цијелу шему од фиктивних службених путева до фиктивних и фризираних рачуна. Ради се о двадесетак особа које то годинама раде и сви шефови у СИПИ и радници рачуноводства то знају.

ОДГОВОРИТЕ