Evo zbog čega su sve kažnjavani službenici SIPA

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, tražio je da mu SIPA dostavi podatke o disciplinskim prijavama koje je dobijala protiv svojih službenika, a odgovore koje je dobio poprilično su zanimljivi.

Bosna i Hercegovina 16.07.2023 | 10:23
Evo zbog čega su sve kažnjavani službenici SIPA

Uodgovoru dostavljenom Magazinoviću, a koji se mogu naći na stranici Predstavničkog doma PS BiH, iz SIPA navode da su u protekle četiri godine dobili 45 disciplinskih prijava, od kojih je za 29 utvrđena disciplinska odgovornost za lakšu i težu povredu radne dužnosti, piše srpskainfo.com.

Za 16 disciplinskih prijava nije izrečena nikakva sankcija jer disciplinski postupak nije ni pokrenut ili je obustavljeno vođenje disciplinskog postupka zbog nastupanja zastare.

Međuljudski odnosi

SIPA je tako zbog „nenošenja ili neispravnog nošenje radne uniforme“ kaznila jednog službenika, kojem je izrekla pismenu opomenu, dok je dvoje službenika kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate zbog „nekorektnog i nepristojnog ponašanja prema kolegama“.

U odgovoru upućenom Magazinoviću SIPA je otkrila da su dva svoja službenika kaznili zbog konzumiranja alkohola u toku radnog vremena, ali nije navedeno da li su pili na radnom mjestu ili su otišli u ugostiteljski objekat. Jedan službenik je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate, dok je drugi prošao mnogo bolje jer mu je izrečena samo pismena opomena.

"Zbog izazivanja svađe i narušavanja međuljudskih odnosa izrečena je pismena opomena u jednom slučaju, a zbog nedolaska na posao u određeno vrijeme ili odlazak sa posla prije kraja radnog vremena izrečena je, takođe, pismena opomena u jednom slučaju", navode u SIPA.

Teže povrede radnih dužnosti

Dodaju da su se svi ovi prethodni slučajevi tretirali kao lakša povreda radne dužnosti, dok je za težu povredu radne dužnosti kažnjeno ukupno 14 službenika, od kojih je jedan otpušten iz službe.

To je ujedno najrigoroznija kazna koja je izrečena nekom policijskom službeniku u protekle četiri godine. U SIPA navode da je ova disciplinska mjera izrečena zbog neopravdanog odsustva sa dužnosti u trajanju od tri uzastopna dana ili ukupno pet dana u toku jedne kalendarske godine i neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti.

U tri slučaja izrečena je novčana kazna u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate za dva mjeseca zbog „neizvršavanja, nesavjesnog, neblagovremenog ili nepažljivog izvršavanja službenih zadataka“. Ista kazna izrečena je za još dva službenika zbog „neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti“. Njima je od plate odbijano 15 odsto puna tri mjeseca.

Još rigoroznija kazna izrečena je za šest službenika, kojima je od plate odbijano čak 20 odsto, puna četiri mjeseca, zbog „ponašanja koje narušava ugled policijskih organa“.

Zbog neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti, te obavljanja aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima policijskog organa ili bez prethodnog odobrenja starješine, u jednom slučaju je izrečena novčana kazna u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate za tri mjeseca.

Mnogo gore je prošao jedan službenik kojem je odbijano 20 odsto od plate punih šest mjeseci i narednih 18 mjeseci nije mogao da bude unaprijeđen u viši čin. Ta kazna mu je izrečena zbog „učestvovanja u političkim aktivnostima koje nisu u skladu sa službom policijskog službenika, bilo za vrijeme ili van dužnosti“.

(Srpskainfo) Foto: SIPA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

A Ćulum

16.07.2023 10:32

A Ćulum Dodikov čovjek koji ima pola vijeka radnog staža je li on ikad kažnjavan Ima li ikakvih kazni za otkrivanje podataka političarima da se protiv njihvodi postupak.Je li ikada kažnjen Đuro Knežević

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2023 11:03

Ma nije, oni su neviđene bitange, kojima nikad nije trebalo dozvoliti da uđu u prostorije SIPA. Ćulum 2005. godine je konkurisao za inspektora, nije primljen. Ovaj Knežević bitanga neviđena, klasična seoska torlokuša bez adekvatne škole u službi samo zato što je Hrvat, drugih vrijednosti nema.

Name

Prijedorčanin M.

16.07.2023 12:25

Ogroman broj prijava i kazni za tako ozbiljnu službu,tplerancija za ne disciplinu morala bi biti stroga.

Name

Obican gradjanin

16.07.2023 12:38

Dok se got ne postave strucni umjesto politicki podobnih i korumpiranih i tu svaki svoga stiti tako ce nam biti svugdje. Eto Shmitu i tog Vaznog posla ako hoce pomoci BiH da idé dalje i da ispunjava 14 zadatih uvjeta ka putu ka EU.

Name

Mrgud

16.07.2023 14:41

SVE DOK NA CELU TAKO VISOKI USTANOVA BUDU LJUDI IZ STRANACKOG SISTEMA ONI MOGU SAMO DA NOSE IME ..SIPA A TU SE NI 5 ODSTO NE RADI POSAO KAKO TREBA.

Name

Ja

16.07.2023 14:41

Sve to predvodi mafija i lopovi.

Name

Podrška Magazinoviću

16.07.2023 10:56

On je i izborio da političar pod rotacijom KONAČNO nema prednost pred vozilom hitne i vatrogasnim!

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2023 12:04

A taj Magazinović je otprilke Sveti Petar pa on ima moralno oravo nekome prigovarati, a ne zna se obrijati i umiti!

ODGOVORITE
Name

Objektivan

16.07.2023 13:38

Magazinovic posten iskren i objektivan politicar da je visrbtakvih. Nije bitno zna li se obrikati ili ne To je njegiva stvar Vazno je da nije korumpiran,lazov pristrasan, nacionalista, mrzitelj drugih i drugacijih i ne bogati se na racun obicnih gradjana. Da je vise takvih BiH bi bila vec u EU .

Name

RE RE

16.07.2023 15:11

Jesi li skontao među političarima, da što je neko moralno prljaviji, što je veći kradljivac, da je čistiji i obrijaniji?

Name

Fočak

16.07.2023 14:05

Moj Magazinoviću kakvi 45 za 4 godine dodji u Kpz Foča to je norma na godišnjem nivou pa i više i minimano je 3 meseca po 30 posto od plate.Naravno disciplinski postupak se uglavnom protiv nepodobni radnika bez ikakog osnova sve zavisi kako je čuveni direktor Golijanin pjan ,mamuran neraspoložen on podnese za jednu godinu više disciinski nego čitavo pravosudje za 5 godina zato i jeste direktor 3.4 mandata jednom riječju neuračunjiva osoba leglo korupcije došao iz podruma za direktora sad nema šta nema a radnike tretira kao stoku.!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

16.07.2023 18:26

Zato je Galić napravio haos u Graničnoj i pobjegao ,napravio privatnu tvrtku.

ODGOVORITE
Name

Miralem

16.07.2023 21:40

Što ne pokrenu disciplinske postupke protiv pratilaca članova predsjedavajućih Predsjedništva BiH. Koliko je samo fiktivnih i friziranih računa naplaćeno na ime službenih putovanja to svi znaju i okreću glavu. Spava se u jeftinim hotelima, a onda se cifre na računima prepravljaju i takvi računi prilažu. Zbog toga je pao čuveni profesor u Trebinju, a sada takvih ima desetine. Još u vrijeme pok. Sulejmana Tihića se se računi frizirali i falsifikivali i to traje skoro 2 decenije. Ako žele novinari BN-a mogu detaljno objasiti cijelu šemu od fiktivnih službenih puteva do fiktivnih i friziranih računa. Radi se o dvadesetak osoba koje to godinama rade i svi šefovi u SIPI i radnici računovodstva to znaju.

ODGOVORITE