Зло се мора зауставити. Не будемо ли се сви удружили немамо се чему надати

Након Закона о јавним набавкама, који је темељ корупције и Изборног закона који је основ малверзација за кршење изборне воље грађана, желе да нам наметну закон о криминилазацији клевете не би ли нас ућуткали и застрашили, не би ли нас натјерали да постанемо бескичмењаци без става и принципа, не би ли нас спријечили, да износимо истину", наводи Петровић.

Република Српска 15.07.2023 | 22:14
Зло се мора зауставити. Не будемо ли се сви удружили немамо се чему надати

Колико пута сам до сада од људи чуо реченице: "Градоначелниче само да Вам кажемо, али не смијете рећи од кога сте сазнали, Градоначелниче може ли фотографија, али да је нигдје не објављујемо, Градоначлениче ови нас уцјењују, а не смијемо да их пријавимо, Градоначелниче немојте рећи никоме да сте се видјели са нама"... И тако у недоглед… Страх се увукао људима у кости, једни се боје за своје животе, други за посао, трећи за егзистенцију…

Ово је на фејсбук профилу објавио градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, коментаришући намјеру владајућих у Републици Српској да донесу Закон о измјенама кривичног законика Републике Српске у коме се криминализује слобода говора.

"Уцјена, скривање, ћутање, једном рјечју МРАК. У том мрачном тунелу за сада су нам нережимски медији и непоткупљиви новинари једино свјетло и то свјетло планирају да нам угасе 18. јула, када ће учинити све да се изласа нови закон о криминализацији клевете", наводи Петровић.

Наглашава да би закон о криминализацији клевете био још један у низу спорних закона који имају за циљ да нашу земљу баце у још дубљи понор.

"Након Закона о јавним набавкама, који је темељ корупције и Изборног закона који је основ малверзација за кршење изборне воље грађана, желе да нам наметну закон о криминилазацији клевете не би ли нас ућуткали и застрашили, не би ли нас натјерали да постанемо бескичмењаци без става и принципа, не би ли нас спријечили, да износимо истину", наводи Петровић и упозорава:

"Не будемо ли се сви заједно удружили, ма ког политичког убјеђења били, ма којој опцији припадали, будемо ли дозволили да у Републици Српској завлада потпуни медијски мрак, немамо се чему надати!"

Он каже да ће зато у уторак, 18. јула бити на протесту заједно са новинарима, као грађанин, не као градоначелник, не као члан СДС, већ као Љубиша Петровић, слободан грађанин који мисли својом главом, који не жели и неће дозволити да му било ко "запуши уста" и да га било ко уцјењује!

"Не смијемо дозволити да грађани могу чути само један став, само једно мишљење и само једно виђење без критичког осврта, не желимо пропаганду владајућег режима против којег нико неће смјети да се бори! Усвајањем овог спорног закона владајући режим жели да застраши све оне који износе истину на видјело, тиме што ће их кривично гонити и кажњавати!", наводи он.

Сматра да се усвајањем овог закона врши, јасан атак на слободу говора као цивилизацијску тековину која чини основу демократског друштва.

Петровић позива све своје колеге из опозиционог блока да подрже слободне медије, храбре новинаре и да заједно учинимо све да се овај спорни закон не усвоји, у противном морамо бити свјесни да ће даље опозиционо дјеловање у великој мјери бити отежано и онемогућено"!

"Из тог разлога позивам све искрене опозиционаре и слободне грађане, који мисле својом главом да се окупимо 18. јула у Бањалуци, непосредно прије почетка сједнице Народне скупштине. Лично сматрам да лидери свих опозиционих партија морају показати висок степен борбе против усвајања овог накарадног закона, који нам се намеће, али исто тако и да се народ окупи у што већем броју не би ли смо јасно и гласно рекли СТОП КРИМИНАЛИЗАЦИЈИ ЈАВНЕ РИЈЕЧИ!", порука је Петровића.

"Овдје морамо бити јединствени, овдје не смије бити подијела, не чињењем и нијемим посматрањем аминоваћемо још један потез диктатора и још један корак ка пропасти друштва и народа!"

Вријеме је, каже, да се наш глас чује најгласније, вријеме је да коначно устанемо, изађамо из сопствене зоне комфора и покажемо да СЛОБОДА нема цијену, није на продају, да смо слободни људи који имају право на свој став и мишљење, да не желимо да ћутимо и да нас нико не може ућуткати!

"Видимо се 18. јула у Бањалуци, јер Бијељина не жели и неће да ћути, јер Република Српска нема више времена за чекање!", закључио је Петровић.

Уз ову објаву он је на фејсбук поставио и фотографије новинара који су захтијевали да се спорни закон повуче из скупштинске процедуре.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) спорни закон ће разматрати на сједници која је заказана за уторак, 18. јула, када ће се одржати и протест новинара у Бањалуци.

(БН)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Миленко

15.07.2023 22:38

Нема страха, није га било и НЕ смије га бити, сад кад нам је СЛОБОДА угрожена, сви заједно, сви слободномислећи људи, у уторак у Бања Луку...До нас је НАРОДЕ, нећемо дозволити враћање у мрачно доба комунизма, али све док њихови сљедбеници покушавају да нас ућуткају на све могуће начине, морамо прузати отпор удбашима и режиму!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.07.2023 22:47

Сви на протест.

Name

Сека

16.07.2023 00:01

Како те није срамота, ово поредис са комунизмом. Комунизам је био мала маца за ово данас.

Name

Миле

16.07.2023 05:48

Не смије се дозволити полицији да спријечи долазак у БЛ као што су већ раније радили.

Name

Ре миленко

16.07.2023 08:06

Доба комунизма је најсвјетлија тачка живота нашег народа,кад смо сви имали све,без социјалних разлика ,као данас,кад разбојници и мафија опљачка све,од народа,пакад воле толико Републику Српску ЗАШТО ЈЕ КРАДУ од народа

Name

Ре Миленко

16.07.2023 08:15

Идемо сви на протесте, а комунизам ти је изградио ту слободу у којој су, за вријеме другог свјетског рата, наси дједови остављали своје зивоте на ратисту. Не пљуј по комунизму, а ови на власти су далеко од комунизма, јер ово је ЛОПОВИЗАМ.

Name

БРАВО,МИЛЕНКО👍

16.07.2023 09:01

Ко је тај,који може потчинити све грађане Републике Српске?! Ко је,тај,који може изазвати толико страха да нас ућутка,да не износимо истину?!?!?! Ко је тај,због чије страховладе,жртвујемо слободу?! То су само заплашени шавови,који се скривају иза корумпираних полицајаца,којих се,ми,не плашимо!!! У,уторак,идемо у Бања Луку,да им на дјелу покажемо свој "страх",и њихову "снагу". И Чаушеску,је био сигуран да грађани неће смјети против њега,па је завршио по заслузи.Зато,УСТАЈТЕ,СВИ ЗАПЛАШЕНИ РОБОВИ,БОРИТЕ СЕ ЗА ОНО НАЈСВЕТИЈЕ,ИЛИ,НЕСТАНИТЕ ПОКОРЕНИ,И ЈАДНИ!!!

Name

Ре сека.

16.07.2023 09:27

Ма овај пореди комунизам у кореји и Русији он нема појма какав је комунизам био ко нас.

Name

Милош

16.07.2023 10:34

Мислим да је доста касно, додиг и секта су унистили све цега су се доцепали.

Name

Дорђе

15.07.2023 22:38

Какав је човјек који страх носи у себи... Никакав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

16.07.2023 07:40

Страх је природан људски осјећај који га упозорава на опасност. Али човјек је мислеће биће и треба објективно анализирати од чега му пријети опасност и припремити се на одбрану, а страх превладати, одагнати. Да није страха не би људи било, сви би страдали.

Name

Иван Лукић

15.07.2023 22:39

Тако је брате мој. Само устанак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша Иванивић

15.07.2023 22:39

Када је лоше у дрзави, државе се не напушта,него се мјења власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Небојша Иванивић

15.07.2023 23:33

Човјече само зови, ТУ СМО!

Name

????

16.07.2023 06:47

Ко год отишао на протесте ноге поломио своје . Ако вам се власт несвида тражите боље .

Name

Ре

16.07.2023 08:29

Има јос пола дрзаве у којој та забрана неце вазити.

Name

АХКА

15.07.2023 22:40

,,Човјек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем". Меша Селимовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

СсссЦццц

15.07.2023 23:24

Свака цаст Љубиса на излагању, да је дао Бог да сваки градјанин РС , размисља као ти били би уредјена дрзава, ал само слозна опозиција уз подрску народа треба реци стоп резиму, дотакли смо дно дна, зато људи за боље сутра сви на протесте

Name

Коста

15.07.2023 23:21

Треба им је*ат матер свима. Намећу нам своја правила. Још да уведу правило прве брачне ноци и то нам фали. Ма треба им се најебати мајке. Похапсити лопове и криминалце и дилере дроге. Доста је било више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 08:18

А ста оцекивати од сеоског дјилкоса, који је умислио да је Богом дат, и да мозе да ради ста хоце и како хоце.

Name

Неко добронамјеран

16.07.2023 11:05

Не лупетај,не псује,какво правило прве брачне ноћи,шта ти то сада значи,која је то унијела чедност у прву брачну ноћ.

Name

милан

16.07.2023 00:55

Закон о јавним набавкама је темељ пљачке ове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.07.2023 02:54

Браво Љубиша, све лопове треба у затвор протјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 16:06

Како је народ живио у изобиљу када је "државотворна" странка владала и трговала за своју врхушку са српском земљом. Узели су огроман новац за своје џепове, а оне који су бранили отаџбину одмах послије рата заборавили. На крају Војску Републике Српске предадоше у Сарајево, иако по Дејтону она постоји.

Name

Ре Ре

16.07.2023 22:22

Ти мора да си гледао само РТС и СРТ у рату.

Name

Жарко

16.07.2023 02:54

Љубиша ти си краљ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

16.07.2023 05:23

Када су толико јаки као што себе престављају да им није папака ипрелетача никада не бих владали али љигавци бих матер продали за фотељу само напред нема одустајања док се не испуне задани успови

Name

Ранко

16.07.2023 02:57

Било би ми сатисфакција да се фотографишем са др. Љубишом и да поставим на свој ФБ профил, ти који се боје су "аморфне личности". Што се тиче тзв.закона о криминализацији клевете , то заиста није закон него партијска агенда из кухиње " црвених кувара". Усвајање такве скаламерије која је директни атак на Универзалну Декларацију УН о људским правима и слободама било би враћање тачке историје , сличног оном који је егзистирао у Албанији за вријеме црвеног луђака Енвера Хоџе. Лијеп поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

16.07.2023 05:03

Није Рс један цовјек и папци око њега, народ је РС

Name

Ре

16.07.2023 06:40

Сви који познају закон, мислим првенствено на правнике који имају знање, тврде да је тај закон против Устава РС, тако да не може заживјети и не смије! Секта је највеће зло српског народа!

Name

Дило

16.07.2023 07:28

Само изласком на притесте може се зауставити криминална власт да нам наметне још једно огранићење.Овај пут слободу говора.Не дозволимо им да нас угњетавају и гуше.

Name

Раде

16.07.2023 08:57

Сви на улицу

Name

Ре

16.07.2023 11:08

Пустите их нека усвоје тај закон,побиједите их на изборима, па по њима тим њиховим законом оплетите.

Name

Патриота

16.07.2023 07:27

Сматрам да је греска сто је протестна шетња организована ујутро у 9х, јер људи тада раде и не могу доћи. Први ја, а дошао бих радо јер бранимо задње елементе демократије. Иза овог закона је пропаст… Али морамо учинити јасним да ћемо протествовати и дан послије и седам дана послије…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

16.07.2023 07:37

ХАЈДЕ ВИСЕ ЈЕДНОМ ДОГОВОРИТЕ СЕ И ОРГАНИЗУЈТЕ ПРОТЕСТЕ ,СВАКИ ДАН. ИДЕМО ДО КРАЈА. КАКАВ ЈЕ ОВО ЗИВОТ? КАО СТО КАЗЕТЕ БЕСКИЦМЕЊАЦИ БЕЗ СТАВА ,МОРАЛА ,КАРАКТЕРА. СВЕ КУКАВИЦА ДО КУКАВИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 08:18

Свака цаст љубиса схватите људи он немозе сам све сто је кривицно гонијо на суду они на слободи морамо бити реални поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.07.2023 08:22

Мало је таквих као наш градоначелник,сам против свих,тешко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.07.2023 08:28

Свака част Др.Љубиша, за опширан и тачан приказ стања у друштву. Владајући су нас покрали, устрашили, па и изборну вољу Народа. Стварно, од рата ми припадамо и дишемо на шкрге. СНСД, би да само они живе. Све укинути и правду једном увести. Сви на протесте, Народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛЕК СТЕНА

16.07.2023 09:16

Све су девастирали,јавна предузећа у минусу,протјерали трећину народа из РС а сад би овим наказним законом да ставе фластер народу на уста да не прича о криминалу и лоповлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.07.2023 09:44

Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

16.07.2023 09:55

Смири корупцију са свињама паметњаковићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

16.07.2023 10:08

Тако је. Треба донијети закон да се клевета, лаж, уништавање туђих живота награђује. Ма марш кретени једно како вас није стид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миленко и БРАВО МИЛЕНКО.

16.07.2023 10:12

Све до ријечи потписујем. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џа или бу

16.07.2023 10:32

Придружујем се и мишљењу и ПРОТЕСТУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.07.2023 10:58

Ви се у хоризонтали на врху једне партије не мозете удрузити а да не прицамо у вертикали и с другим партијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.07.2023 11:06

Свако има право на своје мишљење и то му нико не смије одузет не можемо сви радиту и мислити као Додик ако ово остане здраво Босно и Републико Српска на спашење дјеце наше сви одавде што даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.07.2023 11:11

Љубе, људино, најбољи си. Само напријед. Бањалука ти вјерује и воли те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не заборави...

16.07.2023 11:31

ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко да се бори

17.07.2023 00:13

Трецина станивниства цине пензионери, вецина незна ниста о политици, трецина су људи који су странацки запослени и несмију против резима, трецина су дјеца који се сколују и спремају кофере да иду у стране земље

Name

Ранзо

16.07.2023 22:55

Браво др.-е Љубиша Петровићу, ЧОВЈЕЧЕ огромног срца !!!

ОДГОВОРИТЕ